Un raport care care ignora legislatia si datele de laborator! Asa califica conducerea Companiei de Apa Somes rezultatele cercetarii privind calitatea apei potabile in municipiul Cluj, publicate in cotidianul Adevarul. Raportul efectuat de un institut de cercetare al Rompetrol sustine ca valorile concentratiei de plumb in apa si sol sunt mult depasite.

Raportului efectuat de catre RomPetrol Quality Control SRL afirma ca plumbul este prezent in apa clujenilor in concentratie de 26 de micro-grame de plumb pe litru . Potrivit ziarului Adevarul acesta valoare depasete cu mult limita admisa de ministerul sanatatii care este de numai 10 micrograme pe litru.

“Laboratorul mobil din cadrul companiei SC RomPetrol Quality Control SRL a prelevat zilele trecute probe de aer, apa si sol in municipiul Cluj-Napoca. In reteaua de apa potabila a Clujului s-au gasit 26 μg de plumb la fiecare litru de apa, cand maximul admis de normele Ministerului Sanatatii este de numai 10 μg/l’ se afirma in articolul publicat de cotidianul Adevarul.

In replica autaritatiile clujene afirma ca de fapt limita impusa de mninister este de 25 de micrograme pe litru. De asemenea din masuratorile efectuate de catre Compania de Apa Somes rezulta concentratii de plumb de pana la 3 micrograme.

Noi verificam in fiecare zi calitatea apei potabile in 35 de locatii. Probe de apa sunt luate zilnic si de ASP Cluj. Din mediia acestor teste reyulta ca ce-a mai mare cantitate de plumb inregistrata vreodata este de 3,2 micrograme pe litru a afirmat Dorin Ceataras, director Compania de Apa Somes Cluj.

Reprezentantii autoritatilor clujene sustin ca nu stiu nici cand nici unde au fost efectuate testele RomPetrol Quality Control.

Conducerea consiliului judetean afirma ca vor contacta publicatia Adevarul pentru a cere explicatii. Marius Nicoara nu exclude posibilitatea de a da in judecata ziarul pentru prejudicii de imagine.