Un deputat independent (fost PSD, fost PNL) sutinut de USL; un candidat independent (dar membru PDL); un candidat PDL (care pana recent nu a avut apartenenta politica); un independent (fost PSD) si un sindicalist folclorist din PNTCD - cam asa arata oferta electorala pentru alegerile de duminica 8 mai pentru functia de primar al Municipiului Baia Mare. Alegerea unui nou primar survine dupa ce anul trecut fostul primar, liberalul Cristian Anghel, a fost condamnat de Curtea de Apel Cluj la doi ani si sase luni de inchisoare pentru neglijenta in serviciu (eliberat conditionat intre timp). Lupta pentru Primaria de la Baia Mare este una dintre primele confruntari electorale de mare amploare din acest an inaintea alegerilor locale si parlamentare din 2012.

Alegeri pentru Primaria Baia MareFoto: Colaj foto

Peste 120.000 de alegatori baimareni sunt asteptati la urne, duminica 8 mai, pentru a-si alege noul primar al municipiului. Procesul electoral se va desfasura de la ora 7.00 pana la 21.00, in 77 de sectii de votare. In cursa electorala s-au inscris sapte candidati.

Legea electorala spune ca, pentru a fi ales primar, un candidat trebuia sa intruneasca 50%+1 din voturile valabil exprimate. In cazul in care niciun candidat nu va atinge acest prag, un al doilea tur de scrutin se va organiza intre primi doi cel mai bine clasati candidati din primul tur. La Baia Mare, daca va fi cazul, un al doilea tur de scrutin se va desfasura in 15 mai.

Alegerea unui nou primar pentru municipiul Baia Mare survine dupa ce anul trecut fostul primar, liberalul Cristian Anghel, a fost condamnat de Curtea de Apel Cluj la doi ani si sase luni de inchisoare pentru neglijenta in serviciu, iar ulterior a fost eliberat pentru buna purtare pe timpul efectuarii condamnarii. Dupa condamnare, scaunul de primar a fost ocupat interimar de viceprimar, pana la organizarea de noi alegeri.

Alegerile pentru Primaria din Baia Mare reprezinta prima mare lupta electorala intre partide din acest an inaintea alegerilor locale si parlamentare care vor fi organizate in 2012.

Cine sunt candidatii la functia de Primar de Baia Mare

Catalin Chereches

Catalin Chereches

Foto: Agerpres

Deputatul Catalin Chereches este candidatul sustinut de Uniunea Social Liberala (USL) la alegerile pentru Primaria Baia Mare. Chereches este in prezentdeputat independent, dupa ce in actualul mandat de parlamentar a trecut pe la PSD, pe la PNL, iar in perioada dintre, cat timp a fost independent a cochetat cu parlamentarii independenti care au format UNPR.

In februarie 2010, potrivit infomm.ro, Catalin Chereches a demisionat din PSD si s-a inscris, in grupul parlamentarilor independenti, declarand ca incepe "un drum nou, alaturi de oameni seriosi, verticali, morali si, in primul rand, buni romani".

In parlament, ca independent, Chereches a ramas apropiat de formatiunea lui Cristian Diaconescu si Gabriel Oprea care pe atunci abia prindea forma. "Sunt convins ca impreuna cu Gabriel Oprea, Cristi Diaconescu si ceilalati colegi pe care ii cunosc, voi putea sa realizez proiecte pentru baimarenii mei, pentru maramuresenii mei si pentru toti romanii. Voi pune umarul la constructia unei formatiuni politice adevarata, de centru-stanga, avand la baza interesul national, pentru echilibru, pentru depasirea crizei economice si pentru o buna guvernare", spunea pe atunci Chereches.

Cu toate acestea, in mai 2010, Chereches anunta ca a intrat in randurile PNL. "M-am inscris la PNL. In mod normal toti cei care pleaca din Opozitie pleaca la putere. Am plecat din PSD si am demonstrat ca pot sa trec de la Opozitie tot la Opozitie, adica la PNL. Am spus pana acum ca nu ma intereseaza UNPR, deoarece este un partid care atarna de PD-L, un fel de filiala a lui Basescu", declara atunci Catalin Chereches.

Viata sa in PNL nu a tinut foarte mult, iar in septembrie 2010 deputatul a fost exclus din partid pentru actele de indisciplina de la Baia Mare, anunta atunci secretarul general al partidului, Radu Stroe. Motivul excluderii are la baza actiunile politice ale lui Chereches si ale consilierului judetean Zamfir Ciceu care au generat ruperea protocolului PNL-PSD la nivel local prin demiterea viceprimarului Mircea Dolha, la mijlocul lunii iulie.

Potrivit emaramures.ro, imediat dupa excluderea sa din partid, deputatul Catalin Chereches a declarat ca decizia nu reprezinta o surpriza pentru el si ca, personal, n-ar fi acceptat niciodata pactul cu PSD.

In aprilie, PNL, PSD si PC au anuntat ca USL il va sustine pe Catalin Chereches in lupta pentru primaria Baia Mare. Pe langa USL, si-a anuntat sustinerea pentru candidatura lui Catalin Chereches si UDMR, prin vocea lui Istvan Ludescher, presedintele organizatiei Baia Mare. (Sursa)

Mircea Dolha

Mircea Dolha

Foto: mirceadolha.ro

Un alt pretendent la fotoliul de primar este candidatul independent Mircea Dolha, fost lider al organizatiei PSD Baia Mare si viceprimar al municipiului. Dolha a fost exclus in noiembrie 2010 din PSD dupa ce, la randul sau, a hotarat excluderea din partid a trei dintre liderii organizatiei judetene. In 2008, Dolha a fost candidatul PSD la primaria Baia Mare, insa nu a putut sa castige in fata liberalului Cristian Anghel care si-a adjudecat atunci cel de-al patrulea mandat de primar. In martie 2010, dupa ce primarul Anghel a fost condamnat la inchisoare, Mircea Dolha a sustinut in mod public faptul ca sentinta judecatoreasca nu ar fi fost corecta si a participat la organizarea unui mars de sustinere a lui Cristian Anghel.

In 2008, Mircea Dolha a fost trimis in judecata de catre DNA pentru savarsirea infractiunii de luare de mita. (Sursa) O fosta prietena si partenera de afaceri din Germania, Delia Vranau, l-a denuntat la DNA, in 2006, ca i-ar fi pretins suma de 15.000 euro pentru a interveni pe langa colegii consilieri locali sa-i vanda un teren. Tribunalul Maramures l-a achitat in 2009. Recursul procurorilor s-a judecat la Curtea de Apel Cluj, instanta care a stramutat dosarul la Brasov la cererea avocatului lui Dolha.

Din partea PDL la primaria Baia Mare candideaza Mihai Patrascu, directorul aeroportului international din Baia Mare. Potrivit infomm.ro, Mihai Patrascu (37 de ani), desi nu a facut parte pana in prezent dintr-un partid politic, a fost consilier in cadrul Consiliului Judetean Maramures inca din mandatul fostului presedinte, liberalul Marinel Kovacs (intre 2004 - 2008). Din 2009, Mihai Patrascu a revenit in Consiliul Judetean ca si consilier personal al actualului presedinte, Mircea Man. In 2010, Patrascu a fost desemnat director al Aeroportului International Baia Mare.

Mihai Patrascu

Mihai Patrascu

Foto: mihai-patrascu.ro

Cu toate acestea, Patrascu nu a avut pana acum activitate politica, putand fi mai degraba incadrat in grupul tehnocratilor. Potrivit emm.ro, "Intrebat daca i-a facut carnet de partid lui Patrascu, liderul democrat-liberalilor maramureseni a aratat ca in zilele urmatoare se vor face toate formalitatile pentru ca directorul aeroportului sa devina pedelist cu acte in regula. <>".

Vasile Vlasin

Vasile Vlasin

Foto: Facebook

Desi PDL sustine un candidat care pana acum nu a avut activitate politica si despre care sustin ca "nu va avea un mandat politic", un membru PDL, fost consilier local, Vasile Vlasin candideaza si el la fotoliul de primar al municipiului Baia Mare. Vasile Vlasin, desi va ramane membru PDL, va candida ca independent la primarie. Organizatia locala PDL a declarat ca nu-l va sanctiona pe Vlasin, ca partidul nu isi va folosi logistica si oamenii pentru a-l sustine pe Vlasin in demersul sau electoral si ca Mihai Patrascu e cel promovat de partid drept candidat la functia de primar. La inceputul lunii mai, cu cateva zile inainte de alegerile pentru primarie, Vlasin si-a dat demisia din Consiliul Local. (Sursa)

Din partea PNTCD, la scaunul de primar, candideaza sindicalistul si folcloristul Doru Dancus. Doru Dancus a ajuns sa fie candidatul PNTCD dupa ce mai multe factiuni din cadrul gruparii politice au incercat fiecare sa-si impuna propriul candidat, unul din numele vehiculate a fost cel al fostului ministru al agriculturii, Ioan Avram Muresan, recent condamnat la 7 ani de inchisoare cu executare pentru coruptie.

Doru Dancus este presedinte al Sindicatului Tehnic Romtelecom Maramures, functie pe care o ocupa din 2003 si pana in prezent, a fost implicat in diverse activitati socio-culturale pentru sprijinirea si promovarea valorilor si obiceiurilor traditionale maramuresene si este casatorit cu Iuliana Dancus, directoarea Ansamblului Folcloric Transilvania din Baia Mare.

Doru Dancus

Doru Dancus

Foto: dorudancus.ro

Pe afisul electoral al candidatului Doru Dancus apare sloganul "Doru dupa Anghel", facandu-se trimitere la fostul primar al orasului Baia Mare, Cristian Anghel.

Partidul Verde si-a desemnat candidatul la primarie in persoana lui Petru Tomoioaga (68 de ani), doctor inginer specializat in silvicultura. Tomoioaga beneficiaza si sprijinul Partidului Ecologist Roman. Partidul Verde mizeaza pe prezenta in campania electorala a cunoscutului comedian Mugur Mihaiescu, in prezent presedintele Partidului Verde.

Lista candidatilor se incheie cu Ciprian Vasile Chereches, din partea PRM. Cirprian Vasile Chereches are 24 de ani si este directorul unei agentii de brokeraj.

Cum se duce lupta in sondajele de opinie - Primar in doua tururi vs. Primar intr-un singur tur dupa 101% din voturi

Publicatia locala Glasul Maramuresului, anunta vineri, pe prima pagina ca lupta pentru Primarie se va transa in primul tur, citand un sondaj de opinie neatribuit. Potrivit ziarului, Catalin Chereches este cotat cu 63,6% sanse sa castige campania electorala, iar pe locul doi, la mare distanta, s-ar clasa independentul Mircea Dolha cu 17,9%, urmat pe locul trei de candidatul PDL, Mihai Patrascu cu 7%. Cu toate acestea, daca sunt calculate procentele alocate fiecarui candidat in urma sondajului de opinie, la final se obtine un total de 101%.

O alta publicatie locala, Informatia Zilei, citeaza un sondaj de opinie realizat in perioada 28 aprilie – 5 mai 2011 pe un esantion de 1.016 repondenti, dar nu specifica cine a comandat sondajul de opinie. Sondajul il claseaza ca favorit pe Catalin Chereches (USL) cu 38,3%, iar pe locul doi pe independentul Mircea Dolha cu 31,8%. Pe locurile urmatoare sondajul ii da pe Mihai Patrascu de la PDL. (14,1%), Vasile Vlasin – independent (6,1%), Doru Dancus – PNTCD (5,6%), Ciprian Chereches – PRM (2,9%), Petru Tomoiaga – PV. (1,2%).

Publicatia mai precizeaza ca in caz ca Mircea Dolha si Catalin Chereches ajung sa se confrunte in turul doi de scrutin, castig de cauza va avea candidatul independent Dolha cu 51,6% din sufragii.

Probleme cu finantarea organizarii alegerilor

Organizarea alegerilor din Baia Mare in acest an a stat sub semnul intrebarii in anumite momente din cauza bugetului. Intrucat costul organizarii de alegeri locale nu a fost prevazut in bugetul initial pe 2011, la nivel local au aparut dispute intre putere si opozitie pe tema fondurilor care ar trebui alocate pentru alegeri. Dupa mai multe incercari nereusite de a gasi o solutie de finantare, Consiliul local Baia Mare a aprobat la finalul lunii aprilie finantarea organizarii alegerilor pentru functia de primar al municipiului din bugetul Serviciului Public de Ambient Urban, unitate subordonata primariei.

Primarul interimar al municipiului Baia Mare, Istvan Ludescher (UDMR), a comunicat consilierilor locali ca suma necesara organizarii alegerilor partiale poate fi alocata din bugetul Serviciului Public de Ambient Urban de unde pot fi disponibilizati 183.000 de lei, fond creat ca urmare a deciziei de anulare a angajarii de personal sezonier, informeaza Agerpres.

"Am recalculat costurile alegerilor si s-a ajuns la concluzia ca este nevoie doar de 269.000 de lei pentru plata personalului si de alti 80.000 de lei pentru cheltuieli materiale, desi initial a fost vorba de 600.000 de lei pentru organizarea scrutinului", a spus primarul interimar al municipiului Baia Mare, Istvan Ludescher.

Hotararea privind alocarea banilor necesari scrutinului din 8 mai a fost votata de consilierii locali ai PSD, PNL si UDMR, iar cei ai PDL s-au abtinut.

Fostul primar, liberalul Cristian Anghel, condamnat la inchisoare in 2010, eliberat conditionat in 2011

Cristian Anghel

Cristian Anghel

Foto: Agerpres

Alegerea unui nou primar pentru municipiul Baia Mare survine dupa ce anul trecut fostul primar, liberalul Cristian Anghel, a fost condamnat de Curtea de Apel Cluj la doi ani si sase luni de inchisoare pentru neglijenta in serviciu, iar ulterior a fost eliberat pentru buna purtare pe timpul efectuarii condamnarii.

Potrivit emaramures.ro, Anghel a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie pentru abuz in serviciu in forma calificata. Dosarul a fost trimis instantei in anul 2006, procurorii propunand condamnarea acestuia la 15 ani de inchisoare, si s-a judecat la Tribunalul Maramures, care a dat un verdict favorabil alesului baimarean. Acesta a fost atacat insa de DNA, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Cluj.

Procurorii anticoruptie i-au imputat edilului un prejudiciu de aproximativ 400.000 euro dupa ce Consiliul Local Baia Mare a aprobat achizitionarea unui bloc la pretul de 544.500 euro de la o asociatie familiala. Aceasta din urma cumparase imobilul cu putin timp inainte de a se face tranzactia cu municipalitatea, cu numai 150.000 euro. Proprietarul initial al cladirii sustine ca, inainte de a o vinde asociatiei familiale, trimisese o oferta Primariei Baia Mare, dar nu a primit niciun raspuns.

In aprilie 2010, Cristian Anghel a depus o plangere la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) impotriva statului roman, sustinand ca nu a avut un proces echitabil in cauza in care a fost judecat si condamnat, la Curtea de Apel Cluj.

In ianuarie 2011, Cristian Anghel a fost eliberat conditionat de catre magistratii Judecatoriei Baia Mare dupa ce a executat mai mult de o treime din pedeapsa. DNA a formulat o cerere de stramutare a dosarului privind eliberarea conditionata a lui Cristian Anghel, insa magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au respins cererea la inceputul lunii aprilie. (Sursa)

Potrivit emaramures.ro, Cristian Anghel este unul dintre cei mai longevivi primari din Romania, de la 1 mai 1993 conducand neintrerupt administratia locala din Baia Mare. Cu exceptia primului mandat, cand a candidat ca independent, desi era liberal, acesta a fost tot timpul reprezentantul PNL. De altfel, Cristian Anghel a detinut functia de vicepresedinte al PNL in mandatul de un an al lui Crin Antonescu la sefia PNL, apoi a fost membru al BPC si presedintele filialei Maramures a partidului. In 17 martie 2010, Cristian Anghel a demisionat din PNL, in aceeasi zi fiind incarcerat. Ulterior, mandatul sau de primar a incetat de drept.

Crin Antonescu l-ar reprimi "bucuros" pe Cristian Anghel in PNL

Intr-un interviu acordat in luna martie 2011 pentru Agerpres, liderul PNL Crin Antonescu a declarat ca ar fi bucuros daca Cristian Anghel ar dori sa reintre in partidul sau si ca l-ar coopta "fara doar si poate" in echipa sa daca va candida din nou la presedintia partidului.

"L-am si intalnit pe Cristi Anghel, cu multa placere de altfel. Este un om pe care il apreciez in mod deosebit pentru activitatea sa in administratie, pentru tinuta sa civica, intelectuala. N-am facut foarte multe comentarii in fata unei sentinte, chiar daca ea mi s-a parut nedreapta, pentru ca era sentinta unei instante si sentinta unei instante este altceva decat masura de arestare preventiva sau alte giumbuslucuri care se petrec prin viata politico-juridica din Romania. Am avut, cred, si eu si PNL, in ciuda aprecierii si solidaritatii cu Cristi Anghel, o atitudine cat se poate de corecta in aceasta privinta. Daca domnul Anghel doreste sa-si reactiveze conditia de membru al PNL, eu nu sunt decat bucuros si asa cum am fost inainte onorat sa fiu coleg cu Cristi Anghel, as fi si de acum incolo", a spus Antonescu.

Cristian Anghel a facut parte din echipa lui Crin Antonescu la Congresul Extraordinar al PNL din martie 2010, fiind ales membru al Biroului Politic Central(BPC) al partidului. Ulterior, el si-a dat demisia din toate functiile detinute si din calitatea de membru PNL, dupa ce a fost condamnat de Curtea de Apel Cluj la doi ani si sase luni de inchisoare cu executare pentru coruptie si abuz in serviciu. El a stat insa numai zece luni dupa gratii, fiindeliberat conditionat la inceputul anului 2011.

Citeste si alte articole despre alegeridesfasurate in acest an: