Primarul municipiului Baia Mare, liberalul Cristian Anghel, a fost condamnat la inchisoare pentru abuz in serviciu, au decis miercuri magistratii Curtii de Apel Cluj. Primarul baimarean a primit o pedeapsa de 2 ani si 6 luni de detentie, cu executare, informeaza ZiarMM.ro. Sentinta este definitiva si nu mai poate fi atacata.

Purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Cluj, Claudia Ilies, a declarat pentru Agerpres ca sentinta este executorie si ca primarul Cristian Anghel va trebui sa execute pedeapsa de doi ani si sase luni in penitenciar, fara sa mai aiba posibilitatea s-o atace. Ilies a mai spus ca sentinta urmeaza sa fie pusa in practica in cel mai scurt timp posibil.

Condamnarea este insotita si de interzicerea dreptului de a ocupa sau de a fi ales intr-o functie publica. De asemenea, Anghel este obligat sa plateasca Primariei Baia Mare un prejudiciu de 394.500 euro, judecatorii mentinand sechestrul asupra bunurilor sale mobile si imobile, instituit in cursul urmaririi penale.

Potrivit portalului eMaramures.ro, Anghel a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie pentru abuz in serviciu in forma calificata. Dosarul a fost trimis instantei in anul 2006, procurorii propunand condamnarea acestuia la 15 ani de inchisoare, si s-a judecat la Tribunalul Maramures, care a dat un verdict favorabil alesului baimarean. Acesta a fost atacat insa de DNA, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Cluj.

Procurorii anticoruptie i-au imputat edilului un prejudiciu de aproximativ 400.000 euro dupa ce Consiliul Local Baia Mare a aprobat achizitionarea unui bloc la pretul de 544.500 euro de la o asociatie familiala. Aceasta din urma cumparase imobilul cu putin timp inainte de a se face tranzactia cu municipalitatea, cu numai 150.000 euro. Proprietarul initial al cladirii sustine ca, inainte de a o vinde asociatiei familiale, trimisese o oferta Primariei Baia Mare, dar nu a primit niciun raspuns.

Este al doilea caz de condamnare definitiva a unui primar aflat in functie, de la inceputul acestui an. In luna ianuarie, primarul municipiului Ramnicu Valcea, democrat-liberalul Mircia Gutau, a fost condamnat definitiv la trei ani si jumatate de inchisoare, cu executare, pentru luare de mita. Intre timp, si primarul Craiovei, Antonie Solomon, membru PDL, are probleme cu justitia: el este arestat preventiv si anchetat de procurorii DNA pentru fals si uz de fals.

Mihai Voicu, vicepresedinte PNL: "Suntem convinsi ca domnul Anghel va demisiona imediat din toate functiile din partid si din calitatea de membru. In orice caz, exista o prevedere statutara cu privire la pierderea calitatii de membru in aceasta situatie".