Plenul Senatului a respins, marti, propunerea legislativa pentru declararea municipiului Craiova oras-martir al Revolutiei din decembrie 1989, initiata de mai multi parlamentari PDL, PSD, PNL, anunta Agerpres.

Propunerea legislativa, care este un "semn de cinstire pentru cei 30 de morti si 64 de raniti si pentru eroismul manifestat de craioveni in Revolutia din decembrie 1989", a fost respinsa de Senat cu 50 de voturi impotriva, 14 voturi pentru si 14 abtineri.

Liderul grupului parlamentar al PNL din Senat, Puiu Hasotti, a declarat, in timpul dezbaterilor pe marginea propunerii legislative, ca va vota impotriva, considerand ca prin acest act legislativ "lucrurile sunt aruncate intr-o zona a desuetudinii".

"Faptul ca toti parlamentarii de Dolj au semnat aceasta propunere legislativa nu este un argument ca sa declaram municipiul Craiova drept oras-martir. Poate se vor uni si parlamentarii din alte judete sa-si declare orasele oras-martir. (...) Hai sa simplificam lucrurile. Facem Romania tara-martir si multumim pe toata lumea, iar vinovati de relele din aceasta tara vor fi cei 2000 de ani de istorie, nu noi, ca doar suntem popor-martir", a declarat acesta.

Liderul senatorilor liberali a tinut sa precizeze ca nu contesta evenimentele si victimele Revolutiei din Bucuresti, Timisoara sau Cluj.

"Eu nu am obiectiuni fata de ce s-a intamplat la Bucuresti, Cluj, Timisoara. Au fost niste acte eroice pe care nimeni nu le neaga, dar cati dintre cei care au participat la Revolutie au fost constienti ca sunt martiri. (...) Au fost studenti care au participat la Revolutie si care nu sunt revolutionari. Dar vorbim de Craiova. Va intreb: cunoasteti pe cineva care a facut acolo acte de terorism?", a mai spus acesta.

Senatorul PDL Mircea Andrei a sustinut, la randul sau, ca persoanelor care vorbesc despre Revolutie "le-a fost de fapt frica si au stat in case, nu au participat la evenimentele de atunci".

Comisia juridica din Senat a intocmit un raport de adoptare a propunerii legislative.

Propunerea legislativa a fost initiata de senatorii democrat-liberali Radu Berceanu, Tudor Udristoiu, senatorii social-democrati Mircea Geoana, Lia Olguta Vasilescu, de senatorul Mario Ovidiu Oprea (PNL), precum si de deputatii Ion Calin (PSD), Constantin Dascalu (PDL), Florentin Gust (PSD), Claudiu Iulian Manda (PSD), Petre Petrescu (PSD), Marian Stroe (PNL), Mihai Surpateanu (PDL), Gelu Visan (PDL), Mihai Voicu (PNL) si Valeriu Zgonea (PSD).

Legea este ordinara, iar Senatul este prima Camera sesizata in acest caz.