Presedintele Traian Basescu a votat in aceasta dimineata, in jurul orei 8,00, la Liceul A.D. Xenopol din capitala la primul scrutin europarlamentar organizat in Romania si pentru al doilea referendum din acest an, in timp ce premierul Calin Popescu Tariceanu si lideri liberali au afirmat ca nu au votat decat pentru alegerile pentru Parlamentul European.

Traian Basescu a votat, in mai putin de 5 minute, atat pentru alegerile europarlamentare, cat si pentru referendumul privind votul uninominal.

Seful statului i-a indemnat pe romani sa mearga la vot, daca nu vor sa le para rau dupa aceea: "Ai de decis daca vrei sa fii stapanul parlamentarilor sau sa fie ei stapanii tai".

Liderul PD, Emil Boc, si-a exprimat optiunea de vot la Cluj-Napoca, in timp ce presedintele executiv al PLD, Gheorghe Flutur, care a votat la Gura Humorului, a precizat ca a votat pentru "reformarea clasei politice".

Premierul Calin Popescu Tariceanu a afirmat ca nu a votat pentru referendumul privind votul uninominal, deoarece "este inutil sa voteze pentru uninominal atat cat exista o lege asumata de Guvern":

De altfel, liderii PNL au anuntat in marea lor majoritate ca au votat doar pentru alegerile europarlamentare si nu si-au exprimat optiunile la referendumul privind votul uninominal

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a votat la Liceul Jean Monet din capitala. Politicianul social-democrat si-a exprimat optiunea atat la scrutinul pentru Parlamentul European, cat si la referendumul pentru votul uninominal.

Geoana a declarat ca a votat "pentru familia social-europeana, singura care s-a batut pentru romanii din Italia si pentru pensia minima europeana".

La aceeasi sectie a votat si fostul lider PSD , Adrian Nastase, care si-a exprimat, insa, optiunea doar la scrutinul europarlamentar.

La sectia de votare de la liceul Jean Monet a votat si presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, care a precizat ca, asa cum anuntase anterior, nu si-a exprimat optiunea privind votul uninominal.

Dan Voiculescu, presedintele Partidului Conservator, a declarat ca a votat doar pentru alegerea europarlamentarilor, deoarece "referendumul nu are rost".