Camera Deputatilor va achizitiona 50 de autoturisme pentru a inlocui masinile uzate care au peste 13 ani vechime si peste 700.000 de kilometri parcursi, Valeriu Zgonea argumentand achizitia prin costurile ridicate de intretinere, care ar fi mai mari, pe an, decat contravaloarea unui autoturism nou, scrie Mediafax.

"Se vor face achizitii de automobile pentru a le inlocui pe cele care au peste 13 ani si care costa mai mult decat o masina noua, in fiecare an. Vor fi achizitionate in jur de 50 de masini", a spus presedintele Camerei Deputatilor.

El a precizat ca vor fi inlocuite autoturismele aflate la dispozitia membrilor Biroului Permanent, a liderilor grupurilor politice, a presedintilor de comisii, marca Daewoo Nubira si care au peste 700.000 de kilometri parcursi.

"Mergem pe varianta pe care am discutat-o si cu ministerul de Finante la momentul respectiv (...). Sper sa putem sa gasim o solutie sa dam de munca la cetatenii romani, indiferent unde lucreaza ei", a spus Zgonea, sugerand ca masinile care vor fi achizitionate vor fi romanesti sau produse in Romania.

El a precizat ca achizitia celor 50 de masini ar putea fi facuta printr-un credit furnizor, urmand ca plata sa se faca incepand de anul viitor.

"Se poate intampla, daca se negociaza bine in caietul de sarcini, sa nu fie achitat niciun ban in acest an, se poate face acest lucru, adica sa cumperi masini pe credit furnizor, sa le platesti incepand de anul viitor in fiecare luna. Noi trebuie sa ne pastram angajamentul ca nu intram in deficitul Romaniei", a spus Zgonea.

  • Valeriu Zgonea: Camera are de recuperat de la Senat doua milioane de lei

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a mai declarat miercuri ca va solicita bani la rectificarea bugetara, aratand ca are de recuperat de la Senat doua milioane de lei, motiv pentru care i-a transmis in acest sens notificari presedintelui acestei camere, Crin Antonescu, scrie Agerpres.

"Eu am de recuperat o datorie de la Senat de doua milioane de lei. Sunt foarte putine resurse financiare si dl Antonescu caruia ii spun de la inceput ca nu avem destul de multe resurse financiare si trebuie sa gasim solutii comune a inteles in acest moment acest lucru. Vom discuta cu primul-ministru al Romaniei. Nu-mi face placere sa cer rectificare pozitiva. Eu cred ca impreuna cu presedintele Senatului si cu premierul vom gasi o solutie astfel incat sa putem sa luam cat mai putini bani de la buget. Nu pot sa va spun (n.r. ce suma). La ora actuala ar trebui 13 cu 8. Nu este un minim, pentru ca daca inghetam cele patru milioane pe care le avem pentru investitii anul acesta si le-am blocat, nu am facut nicio licitatie, nu am cerut sa fac nimic, daca le pastram pe acestea, daca recuperam doua de la Senat, sunt deja sase, daca scadem din 13 milioane nu mai sunt 13, sunt sapte", a spus Zgonea, dupa sedinta Biroului Permanent al Camerei.

El a aratat ca l-a notificat pe presedintele Senatului cu privire la datoria catre Camera Deputatilor.

"I-am facut notificari si i-am spus ca ii iau 10% pe zi cum scrie legea", a afirmat Zgonea.

Acesta a mai indicat ca 40 de parlamentari, adica 10% dintre acestia, nu mai stau la hotel, punctand ca in situatia in care toti alesii ar fi renuntat la cazarea la hotel cheltuielile Camerei ar fi fost reduse.

"Daca era sa fim corecti trebuia sa mergem pe statut, sa acceptam aceasta varianta a statutului si daca erau si solidari cu ceea ce am propus toti - USL - si cei care tipa de la Opozitie si care s-au intors la hotel trebuiau sa renunte cand am spus si sa mearga toti pe cei 23 - 30 de milioane de lei si aveam acum cheltuieli reduse cu 5 - 6.000 de lei numai la cazare pe fiecare deputat", a explicat Zgonea.

Presedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a anuntat miercuri dimineata, dupa sedinta Birourilor Permanente reunite, ca Statutul parlamentarilor se va discuta la toamna, intrucat motivarea Curtii Constitutionale nu va fi publicata in timp util, si ca, in consecinta, Camera va cere suplimentarea fondurilor la recitificarea bugetara.

Zgonea a precizat ca motivarea CCR nu va fi publicata in Monitorul Oficial in timp util pentru ca decizia sa fie pusa in acord cu Statutul parlamentarilor, iar acesta sa intre in dezbaterea plenului reunit de miercuri, intrucat exista o opinie separarata a unui judecator.

  • Crin Antonescu: Situatia financiara a Senatului e foarte dificila; sper in intelegere la rectificare

Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat ca situatia financiara a institutiei este "foarte dificila, spre critica" in urma problemelor "economice si administrative" create de neadoptarea Statutului parlamentarilor, adaugand ca spera in intelegerea Guvernului pentru o rectificare pozitiva.

"Faptul ca noul statut sau statutul modificat nu a intrat in vigoare, din motivele pe care nu le mai evoc acum, a avut consecinte nefaste in plan bugetar evident. Pentru ca in conformitate cu legea, cele doua Camere, si Senatul au fost obligat sa faca niste cheltuieli la care ar fi dorit sa se renunte odata cu intrarea in vigoare a noului statut. Situatia financiara a Senatului este una foarte dificila, spre critica", a afirmat Antonescu, citat de Mediafax.

El a spus ca anterior Senatul a fost "institutia cea mai deschisa si cooperanta" cu politicile de austeritate bugetara ale Guvernului, iar acum spera in "toata intelegerea" pentru obtinerea unei rectificari bugetare pozitive.

"Sper sa avem toata intelegerea la rectificare pentru ca Senatul sa functioneze normal, sper cat mai repede sa intre in vigoare si statutul pentru a ajusta acele cheltuieli acolo de unde se pot ajusta", a afirmat Antonescu, care nu a dorit sa comunice suma de care ar avea nevoie institutia la rectificarea bugetara.

Intrebat de declaratia premierului Victor Ponta ca Senatul si Camera vor trebui sa se descurce cu aceleasi bugete in urma neadoptarii Statutului parlamentarilor, Antonescu a spus ca se va discuta pe aceasta tema pentru ca nu se poate sa fie o "optiune unilaterala".

"Premierul a anuntat sau a enuntat o situatie care intr-adevar e generala si care inseamna incapacitatea bugetului de a prevedea rectificari semnificative pozitive. In general, repet. Ca este optiunea domniei sale ca nici Senatul si nici Camera sa nu poata sa beneficieze de o suplimentare de fonduri, o inteleg, am luat act de ea. Vom discuta insa pentru ca asta nu poate fi o optiune unilateral pentru ca aici vorbim totusi de institutii fundamentale si probabil ca impreuna vom gasi solutiile normale pentru a avea activitatea Parlamentului", a spus presedintele Senatului.

De asemenea, intrebat daca conducerea Senatului a luat in calcul masura trimiterii personalului in concediu fara plata pe perioada vacantei parlamentare, Antonescu a spus ca mai trebuie discutat cu secretarul general al institutiei. "Nu stiu, deocamdata trebuie sa mai avem o discutie cu secretarul general si cu cei de la Guvern apropo de aceasta rectificare. Nu am luat o decizie in acest sens", a spus el.

Totodata, Antonescu a argumentat ca Parlamentul nu a tergiversat adoptarea statutului parlamentarilor cu modificarile necesare.

"Nu cred ca a fost in intentia nimanui dintre grupurile politice, fara indoiala nimanui din conducerea celor doua Camere, presedinti, Birouri Permanente, sa intarzie adoptarea acestui act normativ. Au fost parcurse etapele, s-a inceput destul de devreme, obiectiile Curtii Constitutionale au venit, ele trebuie respectate. De fiecare data s-a incercat sa se procedeze cu celeritate in raport cu aceste lucruri. Statutul senatorilor si deputatilor nu a stat undeva, nu a zacut in asteptare, a fost o prioritate legislativa din multe motive, inclusiv economice si administrative", a mai afirmat presedintele Senatului.