Ioan Rus (PSD) a anuntat ca si-a inaintat demisia din functia de ministru al Administratiei si Internelor, acuzand presiuni atat din partea presedintelui suspendat Traian Basescu, cat si din partea presedintelui interimar, Crin Antonescu. La scurt timp dupa ce a facut acest anunt, Ioan Rus a declarat ca Victor Paul Dobre (PNL), ministrul delegat pentru Administratie, l-a "rugat" sa anunte si demisia sa, intrucat el nu se afla in tara.

Ioan RusFoto: Agerpres

Ministrul delegat pentru Administratie, Victor Paul Dobre, a confirmat, luni, pentru Mediafax, ca si-a inaintat demisia din functie, el precizand ca a facut acest lucru "din motive personale" si ca va comenta mai mult "altadata".

"Din acel moment (solicitarea CCR referitoare la liste - n.r.) asupra mea si asupra MAI s-au exercitat nenumarate presiuni, discutii, aprecieri de catre politcienii romani, incepand cu Traian Basescu si terminand cu Crin Antonescu. Acest lucru este inacceptabil, eu sunt un politican corect si limitele demnitatii mele mi le stabilesc singur. Nu pot fi partas la nimic din ce inseamna nerespectarea legii in Romania. Astazi mi-am inaintat demisia", a declarat Rus in cadrul unei conferinte de presa.

El a adaugat ca doreste sa le transmita lui Traian Basescu si lui Crin Antonescu, "cu toata modestia, ca in saptele deciziilor lor se afla totusi un popor si o tara".

In debutul conferintei, Rus a precizat ca alegerile locale au fost organizate corect, pe listele electorale aflandu-se aproximativ 18.315.000 persoane cu drept de vot. "La scurt timp, pentru referendum au fost aceste liste au fost curatate de persoanele care intr-un fel sau altul nu aveau drept de vot", ramanand cu circa 21.000 mai putine persoane.

Intrebat sambata seara despre necesitatea remanierii celor care s-au ocupat de referendum, respectiv a celor de la MAI, in speta a lui Ioan Rus, Crin Antonescu a negat, el precizand ca o remaniere este strict o problema interna a Guvernului, arata agentia de presa.

"O remaniere este strict o problema interna a Gvernului. Am vorbit ani de zile despre faptul ca domnul fost presedinte (Traian Basescu - n.r.) isi aroga un rol excesiv, supraconstitutional, in poveste asta si nu am sa fac ce i-am reprosat dansului. Nu e treaba mea, ci a premierului, eventual a Guvernului in intregul sau daca doresc sa faca o remaniere" , a spus Antonescu, la Antena3.

Presedintele interimar Crin Antonescu s-a intalnit cu premierul Victor Ponta vineri, la sediul Guvernului, dupa videoconferinta pe tema referendumului organizata de Executiv.

Premierul Victor Ponta a declarat si el vineri seara, invitat la Realitatea TV ca nu a discutat cu presedintele interimar Crin Antonescu despre o posibila remaniere guvernamentala, adaugand ca s-a discutat despre situatia actuala.

Cezar Preda a declarat duminica, intr-o conferinta de presa, ca PDL cere demisia ministrului de Interne Ioan Rus, pe care il considera descalificat de "mascarada" pe care a facut-o in legatura cu organizarea mini-recensamantului, potrivit Mediafax.

"Cerem ca ministrul Ioan Rus sa demisioneze imediat. A fost in afara oricarui profil de ministru de Interne al UE cu ce a spus public in fata a 22 de milioane romani, ca mini-recensamantul in mediul rural se rezuma la primari si la 2-3 oameni vajnici care o intreaba pe tata Maria daca Vasile e acasa, iar daca tata Maria spune ca nu e acasa si e plecat in strainatate, acest cetatean european isi pierde dreptul de vot. Asta este atitudine de ministru de Interne? Noi spunem ca nu si domnul ministru Rus trebuie sa plece".

El a mentionat ca "mascarada" mini-recensamantului il descalifica pe ministrul Ioan Rus si a cerut ca aceasta "mascarada" sa inceteze imediat.

Rus declarase ca actualizarea listelor electorale va presupune un "mini-recensamant", care va fi facut de autoritatile locale pana in 24 august, prin vizite foarte scurte, de "trei secunde", de la domiciliul romanilor.

Intrebat pe ce baza si in ce mod va fi realizat, concret, mini-recensamantul, el a precizat ca Guvernul ar urma sa emita la inceputul saptamanii viitoare un act normativ prin care sa imputerniceasca primariile pentru activitatea de verificare a datelor in teren. "O facem direct pe sectiile de vot. Fiecare sectie de votare are o mie si ceva de persoane. Acolo sunt listele. Nu verificam altceva decat concordanta intre componenta nominala a listei si existenta persoanei fizice. Si va trebui sa mearga... Va trebui luni sau marti o Hotarare de Guvern, prin care imputernicim institutiile descentralizate, primarii, ma rog, cine vom stabili, sa faca acest lucru, da. Numai ca la recensamant sunt o suta de formulare, ca acolo e recensamantul populatiei si locuintelor. O discutie de acest fel acolo dureaza o jumatate de ora, aici dureaza trei secunde", a spus Rus.

Intrebat ce se va intampla in cazul celor care nu vor fi gasiti acasa la acest demers, ministrul a spus ca, in mediul rural, se va merge pe solutia intrebarii vecinului si a admis ca, la orase, va fi "mai complicat". "La nivelul comunitatilor rurale, de exemplu, intrebi vecinul: "ma, Popescu Vasile exista?". "Exista de-adevaratelea". Acolo, daca merg primarul si cativa locuitori de nadejde ai satului, rezolva asta in trei zile, in fiecare sat. La oras va fi mai complicat. O sa vedem. Am cerut tuturor primariilor, prefectilor, pana marti sa ne dea si sugestii si eventuale probleme care ei anticipeaza ca pot aparea, astfel incat sa le putem rezolva", a spus Rus.