"Ce s-a anuntat astazi este o decizie politica si ilegala, luata de apropiatii Presedintelui ca represalii pentru participarea mea la Consiliul European. Voi dovedi in fata Comisiei de Etica a Ministerului Educatiei ca am respectat toate regulile! Nu renunt la lupta pe care am inceput-o din cauza acestor atacuri. Nici vorba de demisie!", a declarat Victor Ponta la Bruxelles potrivit unui comunicat al PSD trimis pe adresa redactiei.

Victor PontaFoto: Consiliul European

Potrivit Biroului de presa al PSD premierul a facut aceasta declaratie in fata jurnalistilor straini. In cursul zilei de vineri premierul a refuzat solicitarile jurnalistilor romani si straini sa comenteze pe decizia luata de Consiliul general al Consiliului National de Atestare a Titlurilor (CNATDCU).

CNATDCU: Ponta a plagiat/ In replica guvernul a desfiintat Consiliul

Premierul Victor Ponta a plagiat in lucrarea sa de doctorat, a decis Consiliul general al Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), aflat in sedinta de la ora 9:00. UPDATE Consiliul general CNATDCU a anuntat oficial ca analiza asupra tezei de doctorat a premierului Victor Ponta a aratat ca acesta a plagiat.

Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, a anuntat ca dizolva Consiliul general al Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU). Ordinul modificare a acestui consiliu a fost publicat in Monitorul Oficial putin inainte ora 11:00, iar Consiliul general al CNATDCU s-a reunit la ora 9:00, conform unui calendar anuntat inca saptamana trecuta, pentru a discuta acuzatiile plagiat aduse premierului Victor Ponta. CNATDCU este forul abilitat prin lege sa se ocupe acuzatiile plagiat care privesc o diploma doctorat, deci si de acuzatiile de plagiat aduse tezei premierului Victor Ponta. Ministerul a luat decizia desfiintarii CNATDCU cu o zi inainte ca membrii Consiliului sa se intalneasca in sedinta Consiliului General, unde urma sa se ia in discutie teza de doctorat si acuzatiile de plagiat impotriva lui Ponta.

Vezi cine sunt membrii CNATDCU si care sunt atributiile Consiliului Consiliul general CNATDCU poate propune ministrului Educatiei retragerea titlului de doctor, in cazul unui plagiat, precum si retragerea acreditarii scolii doctorale de drept de la Universitatea Bucuresti.

Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti se va intalni saptamana viitoare in a doua sedinta in care va dezbate acuzatiile de plagiat aduse prim-ministrului Victor Ponta, a declarat pentru HotNews.ro rectorul Universitatii din Bucuresti, Mircea Dumitru. "Membrii Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti aveau nevoie de un punct de vedere al Facultatii de Drept - facultatea a decis sa nu se pronunte asupra cazului, spunand ca nu exista un temei legal pentru a efectua aceasta analiza - dar se va continua investigatia la nivelul Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti", a precizat Mircea Dumitru.

Ce este Comisia sau Consiliul National de Etica in fata caruia vrea Ponta sa raspunda/ Fostul Consiliu de Etica a fost schimbatla cateva ore inaintea unui vot in cazul Mang

Amintim ca, in urma cu doua saptamani, ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, a schimbat printr-un ordin publicat in Monitorul Oficial componenta Consiliului National de Etica, organismul care are, printre altele, rolul de a verifica plagiatele si care ar fi trebuit sa dea o decizie in cazul fostului ministru al Educatiei Ioan Mang. De altfel, fostul Consiliu de Etica a fost schimbat la doar cateva ore inaintea unui vot in cazul Mang. Ordinul de ministru adopta si un nou Regulament de de Organizare si Functionare a Consiliului, abrogand un ordin de ministru din 2011.

Consiliul National de Etica este un consiliu consultativ de nivel national, fara personalitate juridica, ce are misiunea de a monitoriza aplicarea normelor de buna conduita morala si profesionala in activitatile de cercetare-dezvoltare din Romania. El se afla in subordinea Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS), al carei sef, Dragos Ciuparu, a fost inlocuit de premierul Victor Ponta pe 24 mai cu Tudor Prisecaru.

De ce este CNATDCU prima institutie competenta in cazul tezei de doctorat a premierului Ponta si nu Consiliul National de Etica, precum in cazul Mang?

CNATDCU este organismul care raspunde de calitatea doctoratelor, indiferent cine este autorul lor, in timp ce Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii se ocupa doar de analiza abaterilor realizate de cercetatori sau cadre didactice universitare, potrivit unei analize ad-astra.ro.

Premierul Victor Ponta este si cadru universitar, in prezent este insa suspendat. Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii poate decide, dar nu este obligat, sa dispuna masuri suplimentare fata de cele dispuse de CNATDCU, precum interzicerea ocuparii de posturi didactice, conform art. 325 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, analizand nu doar teza de doctorat, ci si cartile plagiate de Victor Ponta.

Consiliul National de Etica este responsabil de eventualele plagiate sau abateri de la normele de buna conduita in activitatea de cercetare-dezvoltare, potrivit Ordonantei nr. 28 din 31 august 2011. Cu alte cuvinte, acuzatiile care privesc articole pe partea de cercetare si referitoare la cadre didactice merg catre Consiliul National de Etica, ce se poate si autosesiza.

Academicianul Dorel Banabic declara pentru HotNews.ro, la o zi dupa ce Nature si F.A.Z. au scris ca premierul Victor Ponta este acuzat ca ar fi plagiat lucrarea sa de doctorat publicata in 2003: "Probabil Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) se va autosesiza in acest caz, la sedinta de Consiliu care va avea loc pe 29 iunie, daca nu mai devreme". Acesta a explicat ca responsabilitatea efectuarii unei analize in acest caz este a CNATDCU.

Amintim ca ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, a declarat in repetate randuri ca CNE nu se poate autosesiza in cazul Ponta.