Liviu Pop, ministrul Educatiei, a schimbat printr-un ordin publicat in Monitorul Oficial componenta Consiliului National de Etica. Este vorba despre organismul care are printre altele rolul de a verifica plagiatele si care ar fi trebuit sa dea o decizie in cazul fostului ministru al Educatiei Ioan Mang. In functia de presedinte al Consiliului a fost numit Teodor Petrescu, iar in functia de vicepresedinte Virgil Muraru. Ordinul de ministru adopta si un nou Regulament de de Organizare si Functionare a Consiliului, abrogind un ordin de ministru din 2011.

  • Din componenta Consiliului National de Etica va mai face parte fostul deputat PSD Petru Andea si fostul rector al SNSPA Paul Dobrescu

Potrivit ordinului de ministru semnat de Liviu Marian Pop si publicat vineri in Monitorul Oficial, Componenta nominala a Consiliului National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii (CNECSDTI) este urmatoarea:

Presedinte: Teodor Petrescu - Universitatea Politehnica din Bucuresti

Teodor Petrescu

Teodor Petrescu

Foto: Agerpres

Teodor Petrescu (67 de ani) a fost din 2004 decan al Facultatii de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei din cadrul Universitatii Politehnice din Bucuresti. A absolvit liceul 'Sf. Petru si Pavel' Ploiesti, in 1967 a obtinut diploma de inginer, profilul electronica, la Institutul Politehnic Bucuresti, iar in 1972 a devenit doctor inginer in Radiotehnica si Radiocomunicatii la Institutul Politehnic Bucuresti.

Potrivit CV-ului sau, din 1968 si pana in 1971 a lucrat ca inginer la Institutul de Cercetari Electronice, iar din 1971 si pana in prezent lucreaza la Universitatea Politehnica Bucuresti.

Are un brevet de inventie si peste 25 de teme de cercetare stiintifica in cadrul unor contracte sau granturi, la multe dintre ele in calitate de coordonator, se arata intr-un CV din 2005.

Vezi aici mai multe despre Teodor Petrescu si o parte dintre lucrarile publicate de acesta

Vicepresedinte: Virgil Muraru - Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Masini si Instalatii Destinate Agriculturii si Industriei Alimentare

Romita Iucu - Universitatea din Bucuresti

Romita Iucu

Romita Iucu

Foto: Agerpres

Romita Iucu este Prorector al Universitatii din Bucuresti, responsabil pe Programe de Studii si Probleme Academice. In 2001-2003 a fost director general adjunct in Ministerul Educatiei, sub mandatul de ministru al Ecaterinei Andronescu

In 1989 a terminat Scoala Normala Timisoara sef de promotie, cu media 10 la Bacalaureat. Potrivit CV-ului sau, in 1993 la fost la Scoala de Studii Sociale si Pedagogice Lausanne, Institutul pentru Pedagogie Sociala. In 1994 la Universitatea Libera din Berlin - "Freie Universitat" Berlin, Fachbereich Erziehungswisenschaft, la Facultatea de Stiinte ale Educatiei si Invatamantului.

In 1995 si-a obtinut licenta in Stiintele Educatiei, terminand ca sef de promotie cu media generala 10 Facultatea de Sociologie Psihologie Pedagogie din cadrul Universitatii din Bucuresti, de unde in 1999 a obtinut titlul de doctor.

Din 1995 si pana in prezent a ocupat diferite functii in cadrul Universitatii din Bucuresti, la Catedra de Pedagogie.

In 2004 a fost prodecan al Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei, iar in 2001-2003 a fost director general adjunct in Ministerul Educatiei, sub mandatul de ministru al Ecaterinei Andronescu.

Vezi aici CV-ul integral al lui Romita Iucu

Doru Vladimir Puscasu - CEPROCIM

Este director stiintific in consiliul director al CEPROCIM si membru in consiliul de administratie al institutiei. CEPROCIM este o societate comerciala pe actiuni cu capital privat 99,34% care are ca principal obiect de activitate cercetarea dezvoltarea in stiinte naturale si inginerie, potrivit site-ului institutiei.

Doru Vladimir Puscasu face parte din conducerea stiintifica a institutiei din 1992, a absolvit Facultatea de Chimie Industriala la Universitatea Politehnica Timisoara, promotia 1971, si a obtinut titlul de doctor inginer in 1986.

In 1999 a absolvit cursul de Management si Relatii Internationale la Scuola di Direzione

Aziendale dell Universita Luigi Bocconi, Milano. Citeste aici mai multe despre activitatea lui Doru Vladimir Puscasu.

Nicolae Burnete - Universitatea Tehnica Cluj

Nicolae Burnete

Nicolae Burnete

Foto: CV Nicolae Burnete

Nicolae Burnete (52 de ani) a candidat la functia de rector al Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca, pozitie care a fost castigata la inceputul anului de profesorul Aurel Vlaicu. Din 2004 pana in 2012 a fost decan al Facultatii de Mecanica din cadrul Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca si membru in senatul universitatii.

In 1979 a absolvit liceul Liceul nr. 1, Alba Iulia, ca sef de promotie. In 1985 a obtinut diploma de inginer in Mecanica Agricola la Institutul Politehnic Cluj-Napoca - sef de promotie. In iulie 2004 a facut un stagiu de Instruire in biodiesel in Toulouse, Franta, in mai 2004 instruire in biodiesel la Universitat Hohenheim, Germania.

Vezi aici CV-ul integral al lui Nicolae Burnete, lista lucrarilor stiintifice publicate si lista contractelor de cercetare stiintifica.

Mihai Vladimirescu - Universitatea din Craiova

Mihai Vladimirescu (35 de ani) este profesor universitar doctor la catedra istorico-biblica in cadrul Facultatii de Teologie Ortodoxa, Universitatea din Craiova. Potrivit CV-ului, este membru in Consiliul Profesoral al Facultatii de Teologie din Craiova si membru al mai multor asociatii europene si americane, printre care Society of Biblical Literature, Atlanta, SUA si European Association of Biblical Studies, Gotingen, Germania.

Este doctor in Teologie cu lucrarea intitulata "Importanta descoperirilor arheologice din Orientul Mijlociu in ultimii 30 de ani (1970-2000) pentru studiul Vechiului Testament", sustinuta in cadrul Facultatii de Teologie Ortodoxa "Dumitru Staniloae" a Universitatii A.I. Cuza din Iasi.

"In septembrie 1996, in urma examenului de admitere, am devenit student al Facultatii de Teologie Ortodoxa a Universitatii din Craiova, Sectia Pastorala. La examenul de admitere am obtinut media 10,00", se arata in CV-ul sau.

Citeste aici CV-ul integral al lui Mihai Vladimirescu

Petru Andea - Universitatea Politehnica din Timisoara

Petru Andea

Petru Andea

Foto: Agerpres

Petru Andea (63 de ani) este profesor al Facultatii de Electrotehnica si Electroenergetica din cadrul Universitatii Politehnica Timisoara, unde a fost si decan din 2008. In perioada 2004-2008 a fost deputat de Timis din partea PSD.

In 1972 a obtinut diploma de inginer la Facultatea Electrotehnica, Sectia Electromecanica, in cadrul Universitatii Politehnica Timisoara, si de atunci lucreaza in cadrul universitatii. Potrivit unui CV din 2008, Petru Andea are 13 brevete de inventii, a obtinut Ordinul Muncii Cl. a III-a, iar in 1979 a primit Medalia "Meritul stiintific".

Vezi aici CV-ul lui Petru Andea

Victor Stoica - Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti

A fost decan al Facultatii de Medicina din cadrul UMF "Carol Davila" din Bucuresti din 2008. Potrivit declaratiei de interese din 2010, Victor Stoica era actionar la SIF Muntenia din Bucuresti, la SIF Banat-Crisana, SIF Moldova din Bacau, SIF Transilvania din Brasov, SIF Oltenia din Craiova, era membru al Colegiului Medicilor din Bucuresti si presedinte al filialei din Bucuresti a Societatii Romane de Medicina Interna.

Horia Iovu - Universitatea Politehnica din Bucuresti

Horia Iovu (51 de ani) este decan al Facultatii de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor din cadrul Universitatii Politehnica Bucuresti. In 1986 a obtinut diploma de inginer diplomat la Facultatea de Chimie Industriala, Institutul Politehnic Bucuresti, ca sef de promotie pe tara cu media 9,95.

In 1995 devine doctor in Chimia si ingineria polimerilor, Universitatea Politehnica din Bucuresti. In 1994-1995 a facut o specializare in materiale compozite polimerice la Manchester Metropolitan University, U.K.

Vezi aici CV-ul lui Horia Iovu

Florin Ionescu - Steinbeis University Berlin

Paul Dobrescu - Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative

Paul Dobrescu

Paul Dobrescu

Foto: Agerpres

Paul Dobrescu este profesor universitar, titular de curs pentru disciplinele: Mass media si societatea, Istoria comunicarii, Geopolitica si Globalizare la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA), al carei rector a fost din 2008 pana la inceputul anului. Este de asemenea profesor indrumator de doctorat (domeniul fundamental Sociologie) la Universitatea Bucuresti.

In 1970 a obtinut diploma de licenta in filosofie la Facultatea de Filosofie din cadrul Universitatii din Bucuresti, iar in 1981 a obtinut titlul de doctor in filosofie la aceeasi universitate. In 2006 a fost visiting professor la Ilmenau University, Germania, iar in 2006 si 2007 a efectuat un stagiu de cercetare la Oxford University (Church Mission Society).

In perioada 1990 - 2004 a fost decan FCRP, iar in 2005 - 2008 prorector SNSPA.

Vezi aici CV-ul lui Paul Dobrescu

Amintim ca, pana la aceste numiri, Consiliul National de Etica era format dinConstanta Ganea (presedinte) de la Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila,Bucuresti, Marius Echim (vicepresedinte) de la Institutul de Stiinte Spatiale Bucuresti, Mihaela Baibarac - Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, INCDFM Bucuresti, Magurele, Doina Balahur - Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iasi, Titus Beu - Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca, Liliana Braescu - Universitatea de Vest,Timisoara, Cristinel Diaconu - Centrul pentru Fizica Particulelor, Marsilia, Franta, Lucian Nastasa-Kovacs - Institutul de istorie George Baritiu, Cluj-Napoca, Mihai Netea - Universitatea Radboud, Nijmegen, Olanda, Bogdan Olaru - Institutul de Cercetari Economice si Sociale Gheorghe Zane, Iasi, Rodica Potolea - UniversitateaTehnica,Cluj-Napoca.

Consiliul National de Etica este un consiliu consultativ de nivel national, fara personalitate juridica, ce are misiunea de a monitoriza aplicarea normelor de buna conduita morala si profesionala in activitatile de cercetare-dezvoltare din Romania. El se afla in subordinea Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS), al carei sef, Dragos Ciuparu, a fost inlocuit de premierul Victor Ponta pe 24 mai cu Tudor Prisecaru.

Amintim de asemenea ca schimbarea componentei Consiliului National de Etica are loc in timp ce acest consiliu ancheteaza acuzatiile de plagiat aduse fostului ministru al Educatiei Ioan Mang. Consiliul a judecat si a dat 14 Hotarari in cazuri de plagiat, din noiembrie 2011, iar pe 15 iunie il convocase la Comisia de Etica pe Ioan Mang, scrie Stefan Vlaston.

Citeste si: