EXCLUSIV Cercetatorii romani nu mai au acces la articolele stiintifice internationale ale Thomson Reuters din cauza unei decizii a Ministerului Educatiei - Dragos Ciuparu, fostul sef al Cercetarii: "Nu se mai pot detecta plagiatele"

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Joi, 31 mai 2012, 16:38 Actualitate | Esenţial


​Editura Thomson Reuters a oprit accesul cercetatorilor din Romania la bazele sale de date care cuprind articole stiintifice din intreaga lume, din cauza amanarilor in contractarea noilor servicii, a declarat pentru HotNews.ro fostul sef al Cercetarii din Romania, Dragos Ciuparu. Decizia editurii vine la aproape o saptamana dupa ce Liviu Pop, ministrul interimar al Educatiei, a anuntat ca amana cu doua luni termenul la care institutiile de cercetare pot depune cereri pentru a avea acces la aceste baze de date. Efectele deciziei Thomson Reuters sunt imposibilitatea cercetatorilor romani de a vedea daca temele pe care vor sa le trateze au mai fost cercetate pana acum, "izolarea cercetarii romanesti" si imposibilitatea de a mai detecta eventuale plagiate, pentru ca dispar articolele de comparatie, sustine Dragos Ciuparu, fostul presedinte al Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica.
 • Contactat de HotNews.ro, ministrul Liviu Pop a declarat ca nu are cunostinta de acest proiect. "Ce va pot spune este ca auditez toate proiectele, directorul de la ANCS a plecat si avem alt presedinte", a declarat ministrul Educatiei, desi chiar el a anuntat in urma cu zece zile amanarea datei la care institutiile de cercetare pot depune cereri pentru a avea acces la aceste baze de date.
ANELIS
Foto: anelis.ro
Editura Thomson Reuters, care din 2009 asigura printr-un proiect european accesul institutelor de cercetare si universitatilor romanesti la articolele stiintifice internationale cotate ISI, a oprit accesul Romaniei la bazele sale de date, a declarat pentru HotNews.ro fostul presedinte al Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS), Dragos Ciuparu, precizand ca motivul invocat de companie il reprezinta amanarile partii romane in contractarea noilor servicii.

Bazele de date ale Thomson reprezinta "principalul instrument de documentare al cercetatorilor cu privire la informatia stiintifica", a explicat Ciuparu. Acesta a anuntat ca a primit pe 30 mai o scrisoare din partea editurii Thomson prin care partea romana era anuntata ca "suspenda accesul din cauza amanarilor in contractarea noilor servicii".

Amintim ca, pe 24 mai, premierul Victor Ponta a semnat decizia de eliberare din functia de presedinte al ANCS, cu rang de secretar de stat, a lui Dragos Ciuparu. In aceasta functie a fost numit Tudor Prisecaru.

Decizia Thomson vine la zece zile dupa ce ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, a anuntat in cadrul unei conferinte de presa ca a decis "amanarea depunerilor de cereri de finantare pentru proiectul care priveste accesul entitatilor de cercetare romanesti la publicatii si baze de date internationale pentru 60 de zile". "Data depunerilor era initial 22 mai, adica o singura zi. Ceea ce inseamna un timp foarte scurt pentru a putea sa se inscrie mai multi ofertanti. Suma alocata pentru acest proiect este de maxim 120 de milioane de lei, durata proiectului fiind de 3 ani", declara atunci Liviu Pop.

Liviu Pop, ministrul interimar al Educatiei: "Nu stiam (de decizia editurii Thomson - n.red.), dar vom audita toate proiectele"

Liviu Pop
Foto: Agerpres
Contactat de HotNews.ro joi, 31 mai,, ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, a declarat ca nu are cunostinta de decizia Thomson si nici de acest proiect. "Vom vedea. Ce va pot spune este ca auditez toate proiectele, directorul de la ANCS a plecat si avem alt presedinte. Va trebui sa vedem despre ce este vorba. Am 7 oameni pe 57 de proiecte. Deci asta o fac in paralel cu inca trei activitati. Dar voi vedea ce s-a intamplat cu Thomson", a explicat ministrul Liviu Pop.

Ce inseamna pentru cercetarea romaneasca accesul la literatura stiintifica internationala si ce este ANELiS

Pana in 2009, institutele de cercetare si universitatile din Romania nu au avut acces la articolele stiintifice din strainatate, decat in masura in care incheiau abonamente cu anumite reviste internationale, dar insuficient pentru a fi conectat la cercetarea internationala, a explicat Dragos Ciuparu. Acesta este motivul pentru care in 2008 au fost depuse actele pentru proiectul "Acces National Electronic la Literatura Stiintifica de Cercetare" (ANELiS), proiect finantat din fonduri europene, care s-a derulat in perioada 2009-2011.

Prin intermediul proiectului, institutele de cercetare si universitatile publice din Romania au avut acces la "minimum 60% din literatura stiintifica de cercetare cu factor de impact relevant calculat de catre Institute for Scientific Information (ISI - Philadephia, SUA)".

Dragos Ciuparu
Foto: Agerpres
"Momentul in care s-a ajuns la contractarea acestui serviciu a fost unul istoric pentru Romania, pentru ca multa vreme comunitatea stiintifica din Romania a avut acces doar la literatura care se publica in Romania sau la ceea ce mai venea prin schimburile intre biblioteci, in special cu tarile din blocul estic, rasaritean. Aproape la 20 de ani dupa Revolutia din decembrie 1989 s-a reusit mobilizarea intregii comunitati pentru accesul uniform, deci pentru toata lumea, la informatie stiintifica, finantata din fonduri structurale. Proiectul ANELiS a fost depus in 2008, a fost adjudecat catre Institutul National de Documentare, institut care a implementat proiectul pana in 2010; ulterior, cand acesta a fuzionat cu ANCS, proiectul a intrat in administrarea UEFISCDI", a explicat fostul sef al ANCS.

"Proiectul ANELiS a aparut ca nevoie a comunitatii de cercetare de a se documenta, de a avea acces la literatura stiintifica, la ceea ce se intampla in cercetarea in toata lumea. Iar contractul cu Thomson este de fapt instrumentul de baza prin care o comunitate de cercetare poate mentine legatura cu comunitatea internationala si prin care oamenii pot lucra la cercetari noi, originale, nerepetand eforturile de cercetare ale altora", sustine Dragos Ciuparu.

Proiectul european ANELiS s-a terminat la sfarsitul anului 2011, iar comunitatea stiintifica din Romania a infiintat o organizatie neguvernamentala intre bibliotecile universitatilor si institutelor de cercetare, care si-a asumat drept principala misiune asigurarea accesului comunitatii la literatura stiintifica. Acest consortiu format din 78 de institute de cercetare si universitati romanesti s-a angajat sa asigure minimum 20% din costul abonamentului pe trei ani cu Thomson, restul de 80% fiind asigurat din bugetul Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica, a precizat Ciuparu. 

Consortiul a fost constituit pentru a asigura o continuitate procesului ANELiS, pentru ca Romania sa beneficieze de rezultatele negocierii de pana acum cu marile edituri si pentru ca cercetarea romaneasca sa aiba in continuare acces la rezultatele cercetarii internationale, potrivit acestuia.

"In principiu, in tarile dezvoltate institutiile de cercetare isi platesc singure integral accesul la literatura stiintifica. Romania, fiind o tara de dimensiuni relativ mici, cu o comunitate de cercetare relativ redusa, cel mai eficient mod de a asigura accesul la literatura stiintifica este de a negocia la nivel de tara", a explicat Dragos Ciuparu.  

Fostul presedinte al Cercetarii din Romania a declarat pentru HotNews.ro ca "am disponibilizat pentru urmatorii trei ani 120 de milioane de lei pentru accesul la articole stiintifice internationale, prin ANCS. Eu am semnat o asemenea decizie. Banii sunt alocati din bugetul ANCS pe un instrument la Capacitati si am lansat competitia in urma cu mai bine de o luna".

Data limita pana la care institutiile din Romania se puteau inscrie ca sa devina parte a acestui consortiu (pentru ca impreuna sa plateasca 20% din costul abonamentului pe trei ani la baze de date internationale) a fost 22 mai. "Chiar cu o zi inainte de a se incheia competitia, adica de a se depune aplicatiile pentru acest acces, domnul ministru Liviu Pop a decis unilateral sa prelungeasca data de depunere cu inca o luna si ceva, deci pana in 4 iulie, astfel incat aceasta decizie a starnit disconfortul si suspiciuni in randul celor care asigura aceste servicii, in special Thomson, ca si celelalte edituri, astfel incat ei ne-au trimis o scrisoare prin care ne anunta ca au suspendat accesul si ca se va renegocia intregul pachet de acces", a precizat Ciuparu.

Acesta sustine ca decizia ministrului interimar "a slabit pozitia de negociere a Romaniei, ceea ce inseamna ca probabil banii pe care i-am alocat nu vor mai fi suficienti atunci cand va fi cazul sa se reia accesul la literatura stiintifica".

"Oricum este de precizat ca, pana la sfarsitul anului, comunitatea de cercetare din Romania nu va avea acces la literatura stiintifica", a continuat fostul presedinte al ANCS. "Este o forma de izolare a comunitatii de cercetare din Romania, o forma de izolare extrem de grava. Nu se mai pot detecta nici eventualele plagiate care ar putea sa apara publicate in literatura din Romania, pentru ca nu poti sa compari ceea ce este cu ceea ce au publicat altii", sustine acesta.

Thomson era singurul serviciu care era contractat la nivel national prin proiectul de fonduri structurale, iar contractul cu aceasta era stabilit la 120 de milioane de lei pe trei ani, a declarat Ciuparu.

"La sfarsitul lui decembrie 2011 au fost ultimele plati pentru proiectul ANELiS. Noi i-am asigurat pe partenerii nostri de la Thomson si de la celelalte edituri care ne asigura accesul ca vom pune pe masa un instrument de plata si am dat niste termene, un calendar al desfasurarii lucrurilor. Si acesta a fost oarecum intarziat din cauza procedurilor birocratice prin care a trebuit sa trecem cu toata organizarea acestei contractari. Totusi ei au fost de acord sa lase accesul deschis pana la incheierea unor noi contracte. Deci ne-au lasat accesul pe baza unei intelegeri. Cand au vazut ca noi nu ne mai respectam angajamentele asumate, sigur ca si ei au decis sa suspende accesul si sa stearga cu buretele toata istoria si sa se reia negocierea de la zero", a precizat Ciuparu.

"Probabil ca un nou contract va putea intra in vigoare incepand cu anul viitor, la sume cu certitudine mai mari", sustine acesta. Fostul presedinte al ANCS sustine ca a aflat din presa de decizia Ministerului Educatiei de a amana data formarii asociatiei intre institutiile din Romania si ca i-a comunicat ulterior ministrului interimar Liviu Pop care sunt riscurile si problemele care ar putea sa apara. "Nu am inteles niciodata care a fost ratiunea pentru care a luat aceasta decizie", a declarat Dragos Ciuparu.

Potrivit acestuia, in consortiu sunt 78 de institutii de cercetare din Romania si orice alta institutie putea sa intre in aceasta asociatie oricand, "fara nicio problema". "Puteau intra si dupa data de formare a acestei entitati. Oricine putea sa intre, in orice moment", sustine Ciuparu.

Pe baza statisticilor de acces pe care le-au avut institutiile in timpul proiectului ANELiS, fiecare si-a stabilit cata informatie consuma si ce nivel de contributie ar trebui sa aiba fata de contributia celorlalti, a explicat acesta, precizand ca in cadrul proiectului european ANELiS s-a dat acces absolut tuturor universitatilor si institutelor de cercetare din Romania, fara nicio discriminare.

Printre institutiile care utilizeaza cel mai mult acest instrument se numara Universitatea Babes-Bolyai, Universitatea Bucuresti, Universitatea Iasi, Politehnicile, Universitatea de Vest Timisoara, Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara, Institutul de Fizica Laserilor si Institutul de Fizica Materialelor, sustine fostul presedinte ANCS.

In momentul acesta, solutia ar putea fi scurtarea termenului de depunere a cererilor din partea institutiilor romanesti, a declarat Dragos Ciuparu.

"Iata ce se intampla cand un ministru al Educatiei care habar nu are nimic despre cercetare ia o decizie in baza nu stiu cui, a unui sfat, in totala necunostinta de cauza, fara sa inteleaga nimic despre consecinte. Desi l-am avertizat, i-am spus ce urmeaza sa se intample. Am senzatia ca efectiv nu ii pasa de cercetarea romaneasca, ceea ce este foarte grav", a declarat Dragos Ciuparu.

"Nu m-as mira sa opreasca intregul demers, adica sa aloce fondurile alea pentru altceva. Poate si asta s-a dorit. Poate prea multa informatie stiintifica strica in Romania, la un moment dat. Nu stiu. (…) Romania ramane acum cu ce se mai publica gratis pe diverse site-uri", a declarat fostul presedinte al ANCS.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13062 vizualizari

 • +53 (59 voturi)    
  patentat usl (Joi, 31 mai 2012, 16:44)

  kostel [utilizator]

  un nou succes marca usl. sa traiti bine.
  • -4 (26 voturi)    
   nu are nicio legatura (Joi, 31 mai 2012, 17:04)

   jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui kostel

   ...pur si simplu nu mai sunt alocati banii ca ei considera treaba asta prea scumpa. problema este, ca fara acces la articolele ed specialitate, ne intoarcem la perioada de dinainte de 2003-2004, cand cercetatorii scriau e-mailuri colegilor din strainatate daca voiau sa citeasca un articol. acum poti sa repeti exeperimentul unuia, il publici si afli de la reviewer, ca datele au mai fost publicate. tu nu ai cum sa stii, pentru ca nu ai acces decat la abstract
   • +5 (9 voturi)    
    o mica corectie (Joi, 31 mai 2012, 18:43)

    ia cucu [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

    Trebuie stiut ca in general sunt foarte multe edituri care publica articole stintifice iar ruperea legaturilor cu una dintre ele inseamna limitarea accesului la o parte din publicati.

    Treaba cu verificatul plagiatelor este relativa deoarece in momentul in care publici la o conferinta internationala, cei care-ti verifica lucrarea(reviewers) cunosc foarte bine domeniul si isi dau seama daca tu copiezi o idee, indiferent cat de mult te chinui sa o ascunzi.

    Lucrarile care copiaza o alta lucrare publicata de aceasta editura nu vor mai putea fi verificate in viitor de cercetatorii din Romania care sunt revieweri pentru conferinte nationale si internationale.
  • +48 (48 voturi)    
   raspunsul ministrului... (Joi, 31 mai 2012, 17:15)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui kostel

   'nu am cunostinta de acest proiect'

   pai cum naiba sa stie micul sindicalist semianalfabet de anelis?
   cam cate articole stiintifice pe domeniul lui, matematica, o fi incercat sa citeasca in ultimii 10 ani?
   asemenea raspunsuri, date cu nonsalanta, reflecta foarte clar atitudinea noului ministru al educatie fata de cercetarea stiintifica, fata de invatamantul superior. n-au decat sa plece toti cercetatorii din Romania! oricum astia nu voteaza USL... n-avem nevoie de ei...
   • +26 (26 voturi)    
    Thomson Reuters (Joi, 31 mai 2012, 17:55)

    skyradio [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    - Sefu! Sefu! nu mai avem acces la Thompson Reuters!
    - Dar ce s-a intamplat? S-a blocat? Trimite repede pe nea Vasile instalatorul sa-l deblocheze ca l-am vazut ca se plimba pe culoare si nu prea are ce face! Vezi ca are ghereta sub scari linga Diplome!
   • +22 (22 voturi)    
    am incercat..... (Joi, 31 mai 2012, 19:20)

    translativus [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    .....o oarecare ingaduinta fata de noii instalati dar dupa doua esecuri si declaratia actualului, am ajuns la concluzia ca astia chiar sunt prosti.
   • +9 (9 voturi)    
    consilierii (Joi, 31 mai 2012, 20:48)

    Radu [anonim] i-a raspuns lui pehash

    si-a mai luat si consilieri analfabeti din randul sindicaliastilor. Noul lui consilier Gheorghe Constantin Ionescu vine tot din Oradea, de la facultatea lui Mang si are si el si sotia o multime de procese cu Ministerul invatamantului si Comisia Nationala de Etica. Smaranda Daniela Ionescu plagiatoare dovedita de o instanta de judecata a ramas inca in functie in ciuda deciziei CNE pentru ca Universitatea nu are curaj sa o dea afara si sotul s-a dus la minister sa-l ajute pe colegul de la liceu. Detalii in ebihoreanul.ro
  • +8 (8 voturi)    
   te mira? (Joi, 31 mai 2012, 21:15)

   airamerica [utilizator] i-a raspuns lui kostel

   A ajuns partidul prostimii la putere, ce carti, ce reviste, ce cercetare...sa se dea naiba ceva la "bobor" sa-si umple matzul si toata plebea e multumita.
  • +2 (2 voturi)    
   razbunarea lu' Mang (Vineri, 1 iunie 2012, 11:48)

   Dianora [utilizator] i-a raspuns lui kostel

   Na, sa-i cautati de plagiate pe colegii mei de partid profesori si doctoranzi!
 • +22 (22 voturi)    
  Incredibil (Joi, 31 mai 2012, 16:48)

  hmmm [anonim]

  Cum naiba ar mai putea cineva face cercetare in conditiile astea?
  Se vor amna cumva si datele la care studentii la doctorat trebuie sa-si termine lucrarile?
 • +29 (29 voturi)    
  sunteti naivi? (Joi, 31 mai 2012, 16:49)

  foarte-curios [utilizator]

  adica sa permita USL arestarea lui Mang pt. plagiat? pentru asta a fost pus Pop acolo?
  • +2 (2 voturi)    
   Pai (Vineri, 1 iunie 2012, 9:41)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui foarte-curios

   2 luni

   Gura mica pana trec alegerile.

   Avem "liniste"
 • +37 (37 voturi)    
  Garantat Ponta! (Joi, 31 mai 2012, 16:52)

  shuly [utilizator]

  Bravo baieti tineti-o tot asa!Iata unde duce ura,lacomia si prostia!Bravo Ponta pentru numirile "nefericite " de la Educatie.
  Traiasca in veci cel mai cinstit guvern din ultimii 20 de ani caci este plin de profesionisiti dedicati numai slujirii poporului indobitocit de antene si irealitati.
  Multi ani intru mandrie traiasca si marele conducator Ponta caci ne arata calea cea dreapta ce trebuie urmata!
  Vai noua romanilor caci am adormit in somn de moarte!
 • +28 (28 voturi)    
  ARLUS (Joi, 31 mai 2012, 16:56)

  Nicolae Kidman [utilizator]

  Ce ne trebuie noua o companie britanico-americano-canadiana? dle marga, ponta, recreati ARLUS-ul (Asociația Română pentru strângerea Legăturilor cu Uniunea Sovietică).
  • 0 (0 voturi)    
   ARLUS (Vineri, 1 iunie 2012, 12:31)

   vitorio [anonim] i-a raspuns lui Nicolae Kidman

   De fapt: ARLUS=Alipirea Romaniei Langa Uniunea Sovietica.
   Acesta a fost si este inca visul bolsevicilor si securistilor din USL
 • -14 (14 voturi)    
  Nedumeriri (Joi, 31 mai 2012, 17:00)

  a_muraru [anonim]

  1. ''Acesta [i.e. dl Ciuparu] a anuntat ca a primit pe 30 mai o scrisoare din partea editurii Thomson prin care partea romana era anuntata ca "suspenda accesul din cauza amanarilor in contractarea noilor servicii".

  Amintim ca, pe 24 mai, premierul Victor Ponta a semnat decizia de eliberare din functia de presedinte al ANCS, cu rang de secretar de stat, a lui Dragos Ciuparu.''

  Intrebare: in ce calitate a primit dl Ciuparu corespendenta oficiala, de vreme ce fusese eliberat din functie inca din 24 mai?

  2. ''Fostul presedinte al Cercetarii din Romania [i.e. dl Ciuparu] a declarat pentru HotNews.ro ca "am disponibilizat pentru urmatorii trei ani 120 de milioane de lei pentru accesul la articole stiintifice internationale, prin ANCS. Eu am semnat o asemenea decizie. Banii sunt alocati din bugetul ANCS pe un instrument la Capacitati si am lansat competitia in urma cu mai bine de o luna."''

  Este adevarat ce spune dl Ciuparu. Numai ca la pagina de internet http://uefiscdi.gov.ro/userfiles/file/CAPACITATI/Infrastructuri%20mari/Pachet%20informatii%20Infrastructuri%20mari%202012_1.pdf se vorbeste de o competitie pentru achizitionarea unor servicii (acces la baze de date). Dar dl Ciuparu pare a cunoaste dinainte cistigatorul competitiei.

  3. Regretabil este ca ''puntea'' ce ne lega de informatia stiintifica de actualitate a cazut. Totusi, nu ar trebui exagerat, inca din titlu: dl Ciuparu declara ritos 'Nu se mai pot detecta plagiatele'. Dar cite plagiate au fost descoperite in anii in care ANELiS a functionat?
  • +14 (14 voturi)    
   ??? (Joi, 31 mai 2012, 17:57)

   mariusxmarius [utilizator] i-a raspuns lui a_muraru

   "in ce calitate a primit dl Ciuparu corespendenta oficiala, de vreme ce fusese eliberat din functie inca din 24 mai?"

   email CC, BCC, FWD ... etc

   conteaza ?
   se rezolva problema cand afli cum a primit emailul? sau ce vrei sa sugerezi ?

   de ce sa nu se exagereze ? ne ajuta cu ceva ?
   si un singur plagiator daca a fost descoperit si tot e ceva sau chiar daca nu s-a sescoperit nici un plagiator macar sa le tremure mana cand fac copy paste stiind ca pot fi descoperiti !

   Liniste ?!?
   NU, multumesc am mai avut si au iesit monstri din cloaca!
   • -7 (9 voturi)    
    Tot nedumerit (Joi, 31 mai 2012, 18:17)

    a_muraru [anonim] i-a raspuns lui mariusxmarius

    1. ''"in ce calitate a primit dl Ciuparu corespendenta oficiala, de vreme ce fusese eliberat din functie inca din 24 mai?"

    email CC, BCC, FWD ... etc''

    Nu am intrebat CUM a primit dl Ciuparu corespondenta, ci IN CE CALITATE (scuze pentru barbarismul majusculelor), de vreme ce era eliberat in functie la data primirii acesteia.

    2. ''si un singur plagiator daca a fost descoperit si tot e ceva sau chiar daca nu s-a sescoperit nici un plagiator macar sa le tremure mana cand fac copy paste stiind ca pot fi descoperiti !''

    Toata discutia fierbinte despre plagiat a intervenit pe fundalul unei numiri politice: cred ca sinteti de acord ca dl Mang (banuiesc ca la el va ginditi) era la fel de plagiator pe 1 mai 2012 cit este astazi, pe 31 mai 2012. Si totusi a fost atita liniste pina pe 1 mai, in anii in care ANELiS a functionat...

    In privinta ''tremuratului miinii": este un argument care nu rezolva problema teribila a plagiatului autohton. Urmind rationamentul dumneavoastra, am putea spune ca singura consecinta este mustrarea de constiinta. Or, tocmai aceasta optica ne-a adus in situatia sa nu mai deosebim originalul de copie: lipsa unei sanctiuni legale...
    • +6 (6 voturi)    
     tu nu cauti raspunsuri! ci vrei doar sa acuzi (Joi, 31 mai 2012, 20:09)

     mariusxmarius [utilizator] i-a raspuns lui a_muraru

     fara nici o calitate ! s-a schimat ceva ?

     cineva binevoitor a facu un forward din contul oficial sau din alte conturi la care a fost trimis email-ul, sau a fost pus in cc / bcc de catre expeditor ... etc PENTRU SUBIECTUL IN CAUZA (cercetatori nu mai au aces la baza de date), NU CONTEAZA ! oricum foarte bine ca a ajuns in presa, sa stie toata lumea ce se intampla in 'misterul' educatiei !

     Nu este treaba ANELiS sa caute plagiatori dar usureaza treaba celor care-i vaneaza (bine ar fi sa fie cat mai multi)
     La ora actuala sunt fff multi profi in politica care au plagiat dar incepand de la cazul mang se gandesc de doua ori inainte de accepta o functie.
     Oricum faptul ca acesul la baza de date a fost oprit ajuta doar plagiatorii si in nici un caz nu opreste plagiatul !
     • 0 (0 voturi)    
      A intreba, a acuza... (Vineri, 1 iunie 2012, 15:15)

      a_muraru [anonim] i-a raspuns lui mariusxmarius

      Este foarte usor ca, folosind cuvinte, sa manipulezi. Nu doresc sa fac aceasta. Nu as dori sa procedez ca dumneavoastra, abatind discutia de la o tema serioasa spre supozitii caracteriale.

      Cert este ca avem de a face cu o adevarata afacere, ca sint implicate sume mari, ca o ''competitie'' nu e chiar competitie. Eu nu vreau sa hranesc, din impozitele platite, o clasa suprapusa care s-a abonat la lene+numerar. Oricum, cred ca toti am avea de cistigat daca aceasta achizitie de servicii s-ar face transparent.
  • +12 (14 voturi)    
   Sa te lamuresc ... (Joi, 31 mai 2012, 18:11)

   rmalu [utilizator] i-a raspuns lui a_muraru

   1. Daca decizia de eliberare din functie nu este trimisa editurii, ei considera ca nu s-a schimbat nimic si trimit corespondenta aceleiasi persoane care, evident, o trimite mai departe.

   2. ce am inteles eu: Consiedrand cat s-a cheltuit in anii trecuti, s-au alocat din buget 120 de milioane pt 3 ani. Restul (30 de milioane = 20% din pretul total) esteplatit de cine vrea sa aiba acces si, evident, pe baza de concurs. Da, in cazul asta un institut sau o facultate concureaza ca sa dea bani, nu ca sa primeasca. De ce: pentru ca da 20% din cat ar da altfel.

   3. Nu este treaba ANELiS sa detecteze plagiate dar, fara acces, nimeni (nici comisia de etica) nu le poate detecta. Asa ca intrebarea ta nu are rost.
   In acelasi timp: de acord, "puntea" dintre cercetarea in Ro si internationala s-a taiat in acest fel si, poate, e mai grav decat faptul ca nu se pot detecta plagiate (care este un "efect secundar"). DAR o stire fara acest efect secundar trece aproape neobservata si atunci nimeni nu face nimic. Este vorba si de impactul la public care nu e de neglijat (avand in vedere ca articolul este intr-un ziar general, nu stiintific).
   • -7 (7 voturi)    
    Totusi nelamurit (Joi, 31 mai 2012, 18:38)

    a_muraru [anonim] i-a raspuns lui rmalu

    Si totusi parca nu am fost total convins de lamuririle dumneavoastra. De ce?

    1. ''Daca decizia de eliberare din functie nu este trimisa editurii, ei considera ca nu s-a schimbat nimic si trimit corespondenta aceleiasi persoane care, evident, o trimite mai departe.''

    Corespondenta oficiala se poarta utilizind adrese oficiale (care sint protejate suplimentar, uneori), nu adrese private. A folosi o adresa privata pentru corespondenta oficiala mi se pare bizar.

    2. Competitia uefiscdi la care face referire dl Ciuparu pare a avea, conform declaratiilor domniei-sale, cistigator anuntat. Si atunci de ce mai avem competitie? Sint interese mari, sint zeci de milioane de dolari in joc (ar fi interesant sa vedem ''preturile'' obtinute de alte consortii, de aiurea), a fost creata o retea locala de ''beneficiari'', care urmau sa primeasca salarii (ce bine este sa faci parte din clientela...). Partea proasta e ca, dupa tot acest scandal, e posibil ca noul guvern sa-si asume, cu propria clientela, aceeasi pseudo-competitie...

    Un amanunt: daca cititi pachetul de informatii publicat de uefiscdi, veti observa ca aceasta ''competitie'' urma sa se incheie in iunie. Or, Thomson Reuters intrerupe acum, in mai, fluxul informational. Una din doua: ori contractul s-a incheiat in mai, ori compania privata pune presiune pe decidentii romani, pentru ca totul sa ramina ''asa cum am stabilit''.

    3. Intrebarea privitoare la plagiate descoperite cu ajutorul ANELiS in ultimii 3 ani are rost, atita vreme cit experienta ne demostreaza ca accesul la surse bibliografice via internet nu a denudat plaga ce ne-a cuprins. In rest, sint de acord ca, jurnalistic, suna bine sa amintesti astazi de ''plagiat''.
    • +6 (6 voturi)    
     Nelamurirea asta... (Joi, 31 mai 2012, 19:41)

     Veetor [utilizator] i-a raspuns lui a_muraru

     Mai dormi 2-3 ore, poate-ti revii.
     • 0 (0 voturi)    
      Multumiri (Vineri, 1 iunie 2012, 14:51)

      a_muraru [anonim] i-a raspuns lui Veetor

      V-am urmat sfatul, va multumesc pentru el.
    • -3 (5 voturi)    
     excelent (Vineri, 1 iunie 2012, 0:43)

     excelent [anonim] i-a raspuns lui a_muraru

     Observatiile dvs si, implicit, postarile dvs sunt extrem de pertinente. Exact aceleasi intrebari pe care le-ati pus mi-au venit in minte citind articolul de fata.
    • +1 (1 vot)    
     ok ... (Vineri, 1 iunie 2012, 9:26)

     rmalu [utilizator] i-a raspuns lui a_muraru

     mai incerc o data. ;)
     1. Corespondenta oficiala se trimite la adresa de birou in numele unei persoane. NU o sa vezi niciodata pe un plic oficial "directorului centrului de cercetare ..." o sa vezi: "dl. x-ulescu, director al ..." In conditiile acestea nimeni in afara de dl. x-ulescu nu are dreptul de a deschide scrisoarea.
     Asta pentru ca, mai ales neocierile, se fac cu o anumita persoana in care partea cealalta (in acest caz Thom.Reut.) are incredere. Si, pentru ei, de fapt, nici nu conteaza ca e "sefu' al' mare" sau ultimul venit. Este o persoana de legatura.
     Cat despre corespondenta: ce se trimite prin curier (de ex. UPS, DHL ...) este adresat personal si inmanat (de cele mai multe ori) personal. Indiferent daca persoana respectiva si-a schimbat functia.

     2. banii nu erau pt. salarii ci strict pentru articole. Si competitia insemna excat ce ti-am spus mai sus: fiecare facultate/centru de cercetare a avut posibilitatea sa spuna: "noi putem sa platim "x", ceea ce inseamna articole in valoare de 5x. Si anume, publicatiile: a, b, c ..." Mai departe, cum se asigura cine castiga, nu stiu. Ce stiu insa este ca bani astia se duc pe pubicatii si nu au nici o legatura cu salariile.
     Competitia initiala trebuia sa se incheie mai devreme dar a fost amanata din cauza schimbarilor de guvern. In acelasi timp, Thom.Reut. nu si-a primit banii din ianuarie dar au pasuit cu plata pana acum: nu e presiune, ci din contra.

     P.S. La 3 nu va raspund intrucat am impresia ca suntem de acord in aceasta privinta.
     P.P.S. Daca tot nelamurit sunteti, imi pare rau dar eu nu o sa mai incerc inca o data sa va explic. Este alegerea dvs. sa credeti ca dl . Ciupariu chiar a incercat sa faca ceva bun in tara asta si altii au pus bete in roate sau invers.
     • 0 (0 voturi)    
      mici completari (Vineri, 1 iunie 2012, 13:40)

      a [anonim] i-a raspuns lui rmalu

      2% din valoare contractului (adica 2.4 mil de lei) sunt pt salarii. adica o groaza de bani. plus ca va fi un sg castigator. eu ca si univ as vrea sa particip la competitie dar inseamna sa am alocati cam 5-6 mil de euro pt proiect. greu de crezut ca in afara de cateva univ mari (2-3 estimez eu) ar putea sa participe la cometitie. deci da este o competitie cu final asteptat. : -) indiferent de ce partid e facuta licitatia, fie el PDL sau PSD. ar fi fost bine daca ministerul sau entitatea de cercetare din cadrul ministerului ar achizitiona un pachet (acces la reviste si BD) si le-ar da apoi univ pe baza unui acord si eventual taxa ( insa mult mai mica decat achizitia directa). apoi sunt reviste la care unele facultati sau centre de cercetare au avut anul trecut acces de genul 34 sau 86. adica ridicol de mic. ar trebui din start sa le reduca nr de pozitii de acces. adica o univ mare poate accesa un nr de revistein acelasi timp in timp ce statistic dupa primul an sa zicem acesta sa scada pt cele care nu le folosesc efectiv

      o zi buna
      • 0 (0 voturi)    
       Multumir pentru completari (Vineri, 1 iunie 2012, 15:02)

       a_muraru [anonim] i-a raspuns lui a

       Ii multumesc colegului ''a'' pentru interventie. Da, se precizeaza in ''Pachetul de informatii'' ca se pot face plati de tip salarial, 2% din proiect. Dar nu inteleg pentru ce trebuie sa platim noi, contribuabilii, 2,4 milioane de lei: serviciul de mentenanta (singurul pe care il pot eu intui) nu poate costa atit. Ramine de vazut ce universitati s-au inscris in consortiu si ce persoane au fost plasate, de catre fiecare universitate, in lista de personal. E posibil sa avem mari surprize. Nu stiu insa daca dl Ciuparu s-a inscris si el pe lista de personal a proiectului...

       In privinta pietei care vehiculeaza astfel de servicii: este un oligopol, din cite reusesc sa aflu. Thomson Reuters este unul din cei 4, 5 competitori mari de pe piata. Suparator este ca ''Pachetul de informatii'' pare sa fi fost creionat dupa profilul Thomson Reuters. Dar e posibil sa ma insel.

       In fine, o ultima chestiune legata de costuri. Proiectul ar insemna 150 milioane de lei, platiti de Romania. Aceasta ar insemna, rotunjind, 42 milioane dolari americani, pentru 3 ani. Adica 14 milioane de dolari pe an. Este de vazut care a fost finantarea, pe 3 ani, a proiectului ANELiS si de comparat cu cei 42 milioane dolari, buni de plata pentru urmatorii 3 ani. Apoi, merita cercetat care sint preturile pe piata. Cred ca am putea avea surprize mari.
  • +4 (6 voturi)    
   thomson reuters... (Joi, 31 mai 2012, 18:40)

   alex [anonim] i-a raspuns lui a_muraru

   indexeaza doar titlurile, alte platforme (IEEE, IOP etc.) ofera descarcare articolelor si implicit posibilitatea detectarii plagiatelor.
   • -4 (6 voturi)    
    Multumiri pentru clarificare, dar... (Joi, 31 mai 2012, 19:01)

    a_muraru [anonim] i-a raspuns lui alex

    ...am avut acces mai multi ani la baze de date ce avea si continut (partial), si tot nu am reusit sa detectam celebrele plagiate. Pina la o numire politica....
  • +2 (2 voturi)    
   te-ai prins!!! (Vineri, 1 iunie 2012, 10:13)

   foarte-curios [utilizator] i-a raspuns lui a_muraru

   adica Ciuparu nu a organizat licitatie pt. serviciile UNICEI baze de date pe subiect? [te pomeni ca tu vrei concurs de atletism cu un singur atlet]. Sa-i spanzuram pe Thompson: A. pt. ca nu urmaresc meandrele gandirii lui Ponta B. ca au indraznit sa creada ca dl.Ciuparu e bun la ceea ce face [pe plagiate] C. ca nu si-au inchipuit cat e de mare ABJECTIA USL privind plagiatele
 • +18 (18 voturi)    
  Pohta ce-au pohtit-o ! (Joi, 31 mai 2012, 17:03)

  pandreap [utilizator]

  S-au asigurat ca Mang, Dumitrescu si tot neamul lor cel plagiator nu mai pot fi dovediti!
 • +24 (24 voturi)    
  incredibil! (Joi, 31 mai 2012, 17:03)

  nostradamus [anonim]

  Dupa palmele luate pentru mang&company, ce putea face usl-ul? Sa nu mai permita verificarea plagiatului....macar pentru cateva luni. Risca altfel sa isi piarda tot guvernul. RUSINE!!
 • +21 (21 voturi)    
  Rezolvare eleganta (Joi, 31 mai 2012, 17:08)

  nano2k [utilizator]

  Rezolvare "eleganta" a problemei plagiatelor.

  Sa se faca dreptate!
 • +19 (19 voturi)    
  Cand pui la educatie un natarau (Joi, 31 mai 2012, 17:11)

  ionuT [anonim]

  Asta e, avem numai incompetenti si iresponsabili in functii importante. "De unde sa stie taranul ce-i ciocolata ? Mananca hartia si-arunca bucata"
 • +14 (14 voturi)    
  Am dat stana pe mana lupilor (Joi, 31 mai 2012, 17:14)

  dorin bretan [anonim]

  .....................!!!!
 • +22 (22 voturi)    
  ce veste proasta (Joi, 31 mai 2012, 17:16)

  Kvothe [utilizator]

  Nici ca se putea mai rau pentru doctoranzii din tara si nu numai. Progresul unei natiuni depinde foarte mult si de nivelul dezvoltarii tehnologice care are ca si catalizator o activitate de cercetare de calitate. Cum mai poti face cercetare, daca nici macar nu mai avem acces la stadiul actual al temei abordate? E trist ce se intampla. Sunt tari din lumea a 3-a care au full acces la informatia stiintifica, noi nu :-( .. Un motiv in plus pentru cercetatorii romani sa-si ia talpasita spre occident! enough said.
 • +14 (14 voturi)    
  pantentat usl (Joi, 31 mai 2012, 17:18)

  Straistaru Eugen [utilizator]

  nu le convine

  purcelusii lor cum sa isi mai tina eticheta?
 • +8 (8 voturi)    
  ... (Joi, 31 mai 2012, 17:19)

  Criss [anonim]

  Pacat!
 • +19 (19 voturi)    
  Badea Liviu din Viseu, (Joi, 31 mai 2012, 17:24)

  felicia [anonim]

  face parte dintre revolutionarii bunului simt .Ca profesor din preuniversitar ma simt jignita de acest individ,darmite cei din universitar.Rusine!!!!!
 • +17 (17 voturi)    
  Bravo, Liviu Pop! (Joi, 31 mai 2012, 17:24)

  Cerc(h)et(o)area Romana [anonim]

  Esti un demn exponent al "iepocii de aur"! Sa LE traiesti... fiindca, pentru a ingropa definitiv si cercetarea romaneasca, au nevoie de unu' ca tine!
 • +16 (16 voturi)    
  multumim USL!!!! (Joi, 31 mai 2012, 17:25)

  iulian-bz [utilizator]

  in curand,o sa desfiintati tot ce inseamna acces la informatie,la comunicare si cercetare,radeti tot,ce nevoie aveti de intelectuali,in tara asta va intereseaza doar acele categorii sociale care va aplauda,stau cu mana intinsa,care stiu sa primeasca ajutoare sociale,indemnizatii de revolutionari,nu vedeti ca,marele prim ministru se chinuie sa gaseasca niste oameni care sa nu fie plagiatori,cu pregatire necesara pentru portofoliile din guvern sau administratie,doar prin metode tipic comuniste vor putea sa ne inchida accesul la aflarea adevarului despre cei care vor fi schimbati,in urma reactiilor din mass-media,daca o tin tot asa vom asista la inchidera de ziare,posturi tv.,urmand cu arestarea,incolonarea si asrvirea prin minca la noile obiective de interes national cum ar fi constructia de autostrazi,exploatari miniere sau un nou canal!!!
  • +3 (3 voturi)    
   stai linistit! (Joi, 31 mai 2012, 21:18)

   airamerica [utilizator] i-a raspuns lui iulian-bz

   Ne pun ei cu botul pe labe cat de curand! Interent..comunicare..cercetare? Ce-s bazaconiile astea, votantilor lor nu le trebuie decat haleala si manele!
 • +16 (16 voturi)    
  Protejarea lui Mang (Joi, 31 mai 2012, 17:26)

  LoveRomania [utilizator]

  Asta este pentru ca Mang si altii de calibrul sau sa nu poata fi detectati ca au plagiat.
  Dupa ce mang este declarat virgin poate se va dad drumul la proiect
  • -2 (4 voturi)    
   Stil ofticos! (Joi, 31 mai 2012, 18:34)

   Arthur [anonim] i-a raspuns lui LoveRomania

   Stimatul cercetator de renume mondial aplica stilul clasic de ranchiuna romaneasca: eu stiu ca la magazinul din colt e carne,dar daca tu nu sti, esti un prost! Si nici nu anunt pe nimeni! S-a 'demascat" cand a batut toba ca a fost el anuntat pe 30.05. de Thomson ,cand el nu mai era sef. Un om corect ar fi replicat ca seful e altul si ca trebuie sa se ia legatura cu el. Si asta nou probabil ca l-ar fi informat pe Pop si ar fi luat masurile de cuviinta. Asa intr-o singura zi de cand a preluat Pop postul nu ar fi putut sa vada daca toti doritorii s-au putut inscrie sau tot stilul de mai sus pentru preferati! Iar banii nostrii sunt buni oricand asa ca se poate reveni si peste o luna! Nu mai plangeti !
 • +10 (10 voturi)    
  E mai prost decat Vanghelie (Joi, 31 mai 2012, 17:56)

  Cristi [anonim]

  Cu siguranta ca daca cineva l-ar intreba pe Vanghelie 9dupa ce i s-ar da niste explicatii) acesta ar spune despre Pop ca este un "dobitoc". Acum ca saracul luat de la coada vacii si pus ministru e una. Dar ce face noul presedinte ANCS care chipurile ar fi "mare om de stiinta"? PSD-ul are o problema in a-si ascunde incompetenta si incompetentii. Presiune va fi insa asa de mare incat Pop va recunoaste singur ca este dobitoc. Are cineva adresa de e-mail a sa?
 • +13 (13 voturi)    
  Asta nu mai e doar prostie! (Joi, 31 mai 2012, 18:22)

  Gimmy [anonim]

  E deja rra vointa si razbunare: domeniul in care reforma Funeriu s-a facut din plin simtita a fost cercetarea.
  Si atunci, daca incepusera in sfarsit sa mearga lucrurile bine, de ce sa nu le facem praf, doar e succesul odiosului Funeriu!

  Cretinul asta ar trebui dat in judecata pentru obstructionarea desfasurarii tuturor contractelor de cercetare semnate pana acum (cu s afaci cercetare fara sa fii conectat la fluxul international de informatie?)!
 • +5 (5 voturi)    
  problema este mult mai serioasa (Joi, 31 mai 2012, 18:35)

  gb [anonim]

  daca nici o institutie din tara nu mai are acces. Fara acces la aceasta baza de date cum se vor mai acorda doctoratele, abilitarile si titlurile academice? Conform noii legi a invatamantului, lucrarile indexate aici sunt criterii obligatorii. Daca nimeni din minister nu poate verifica indexarea lor cum se va verifica aplicarea reglementarilor legale? In mod normal totul trebuie blocat pana se rezolva problema cu accesul la aceste baze de date altfel, daca iar modifica legea, ne intoarcem la mizeriile din trecut.
 • +5 (5 voturi)    
  Bai Dorele.... (Joi, 31 mai 2012, 18:37)

  gura rea [anonim]

  sti sa rezolvi o ecuatie de gradul 2/3?
  adica sa-ti dai denisia in 2 timpi si trei miscari..?
  Unde dracu va gaseste repetentii aia de la PSD ?
 • +4 (4 voturi)    
  NECONCORDANTE MAJORE IN DECLARATII!!!! (Joi, 31 mai 2012, 18:51)

  andra [anonim]

  Cine intelege sa ma lamureasca si pe mine:

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-12312399-liviu-pop-ministrul-interimar-educatiei-banii-pentru-clasa-pregatitoare-transferati-nivel-regional-catre-unitatile-invatamant.htm
  Din declaratiile ministrului - 21 mai 2012:
  "Referitor la tema cercetare, am decis amanarea depunerilor de cereri de finantare pentru proiectul care priveste accesul entitatilor de cercetare romanesti la publicatii si baze de date internationale pentru 60 de zile. Data depunerilor era initial 22 mai. Adica o singura zi. Ceea ce inseamna un timp foarte scurt pentru a putea sa se inscrie mai multi ofertanti. Suma alocata pentru acest proiect este de maxim 120 de milioane de lei, durata proiectului fiind de 3 ani."

  Iar pe 31 mai, din articolul de mai sus:
  Contactat de HotNews.ro, ministrul Liviu Pop a declarat ca nu are cunostinta de acest proiect.
  • 0 (0 voturi)    
   Neconcordante (Miercuri, 6 iunie 2012, 10:54)

   Vasile Grasu [anonim] i-a raspuns lui andra

   cititi cu atentie ce zice remaniatul Ciuparu: un consortiu de 78 de institute si universitati S-A ANGAJAT sa asigure minimum 20% din cost. Aiurea! Documentatia proiectului PRETINDE ca APLICANTUL SA AIBA CAPACITATEA DE A ACOPERI 20% din costuri, restul de 80 % fiind dat de UE via UEFISCDI, prin pixul ex- Ciuparu. De unde stia dl. Ciuparu ca un CONSORTIU va aplica si, mai ales, VA CISTIGA competitia ? Apoi - 22 mai era pentru depunerea dosarelor de aplicanti, NUCA AMATORII DE AFILIERE sa se inscrie in consortiu. Daca se trageau sfori ca banii sa ajunga tintit la celebrul consortiu ANELIS PLUS format din cele 4 BCU-uri plus alte univ. si institute, si la o ANUMITA firma furnizoare, mai bine ca s-a aminat. Anul trecut INID-ul a cistigat finantarea ANELIS pentru ca a fost singurul ofertant. Desi a cheltuit banii, nu si-a indeplinit toate sarcinile (pe http://www.anelis.ro/ nu e nici un raport de activitate, iar statisticile sint jalnice). INID a fost desfiintat si preluat de ANCS -UEFISCDI, care a inclus in documentatia noua continuarea unor obiective nerezolvate (repository, open - acces), au intrat in vizorul UE care verifica cheltuirea banilor (ANELIS intra in categoria POSDRU-urilor fraudate). Cel care cistiga trebuie sa se angajeze la continuarea acestor obiective inexistente in realitate, ca sa scape cei de la INID si UEFISCDI sa nu returneze banii UE. De asta termenul initial a fost o zi pentru depunere, ca sa nu aplice si altii, stricind aranjamentul si se plinge remaniatul Ciuparu, nu ca-l dor plagiatele. Aplicatia este conceputa sa nu poata participa decit entitati colective, posibilii aplicanti nu sint multi, dar poate acum se mai gaseste careva sa faca concurenta consortiului; dupa suma mare de bani pusa in joc, ar trebui sa fie o licitatie UE, cu evaluatori UE - n-ar fi rau sa vina un ofertant strain care stie meserie
 • -1 (1 vot)    
  Oare? (Joi, 31 mai 2012, 19:02)

  Adi [anonim]

  "Dragos Ciuparu, fostul sef al Cercetarii: "Nu se mai pot detecta plagiatele"

  D-le Ciuparu, cite plagiate s-au dovedit pina acum? Ar fi interesant sa stim si noi, muritorii de rind...
 • +3 (3 voturi)    
  ministrul sindicalist (Joi, 31 mai 2012, 19:08)

  un pesimist [anonim]

  Mai nou, dl ministru agramat a semnat un ordin prin care cotizatiile sindicale se retin din nou din salarii, prin programul EDUSAL, desi sindicatele, aflate in proces cu ministerul pe aceasta tema, au pierdut in justitie.
  Asadar d. ministru, victima si inculpat totoadata, s-a susbstituit justitiei dand un ordin (4271/ 29.05.2012) prin care sindicatele isi vor primi din nou cele aproape 10 mil de euro anual si vor trai fericite... pana cand vom avea curajul, simplu de a le lasa balta.

  Asa incat plagiatorii, incompetentii, agramatii cocatati in cele mai inalte posturi ne dau cu sic din Isarlak... Iar noi inghitim in sec, sau facem eternul haz de necaz
 • +2 (2 voturi)    
  Stire falsa, asa ca prinde bine la popor (Joi, 31 mai 2012, 19:34)

  Laurentiu [anonim]

  Ca om ce lucreaza ca baze de date pot spune ca:
  1. toti cercetatorii au primit de 3 luni mail ca pe 31 se sisteaza accesul prin ANELIS. Si pe site-ul lor scria....din lipsa de fonduri
  2. in baza "ISI" vezi doar titlurile, trebuie sa ai access la cei care publica...Oxford, Wiley, Springer, Elsevier etc...iar acolo se taiase accesul de prin decembrie
  3. Multe articole sunt oricum disponibile, deci cine vazeaza plagiate stie cum sa o faca
  4. Asta e Romania...nu e in stare sa asigure nici macar "uneltele" pentru cercetare, dar vrea sa fie de top. E ca si cum ai refuza sa cumperi scule unui zidar dar sa ii ceri sa faca treaba buna. Polonia a cumparat drepturi de open source adica tot ce publica cu autori din Polonia e la liber pentru toata lumea. Din fonduri europene.
  • +1 (1 vot)    
   rectificare (Joi, 31 mai 2012, 21:03)

   andra [anonim] i-a raspuns lui Laurentiu

   De cand nu ati mai accesat aceste baze de date fulltext, domnule Laurentiu? E clar ca in 2012 nu ati facut-o. Contractele Anelisului au expirat in aprilie, asa cum este consemnat si pe siteul proiectului www.anelis.ro. Accesul a continuat pana in momentul in care editorii straini au constatat lipsa de coerenta in politicile ANCS (respectiv "schimbarile din mers") si au inceput sa taie accesul. Unele dintre aceste resurse inca mai pot fi accesate, dar probabil ca nu pentru multa vreme.
   Folositi-le cat mai aveti vreme, daca tot nu ati facut-o anul acesta!
 • +2 (2 voturi)    
  Sa traiti tovaraseste ! (Joi, 31 mai 2012, 21:00)

  Nicolae Ionescu [anonim]

  Bravo tovarasi ! Am taiat accesul dusmanului de clasa la putreda stiinta capitalista ! In frunte cu tovarasu' Ponta, presedintele Partidului Social Democrat, prim ministru al Romaniei (ce pacat ca nu mai putem spune R.S.R.), secretar general al Miscarii Copilotilor din Romania, etc., inaintam vitejeste catre ceva, nu prea stim deocamdata catre ce.

  Jos burjuii, jos nasonii !

  (Aparte) Auzi ma nea' Pipirig mai stam un pic si mergem sa bem un carcalet da ? Da-i in p. m a s i i pe astia ca n-au dat decat o bere lesinata ! F-t u i in c u r de sarantoci !
 • +1 (1 vot)    
  foarte tare (Joi, 31 mai 2012, 23:58)

  visio [anonim]

  noi sa fim sanatosi ca nu ducem lipsa de plagiatori....
 • +3 (3 voturi)    
  raman in strainatate (Vineri, 1 iunie 2012, 2:07)

  cipcip [anonim]

  sunt cercetator si momentan lucrez in straianatate. eram hotarat sa revin in romania si sa aplic ce am invatat pana acum. dar urmarind ce face noul guvern va spun sincer ca nu mai am aproape nici o intentie sa revin. cercetarea romaneasca era la pamant. a mai fost ridicata in ultimii ani, iar noul guvern doreste revenirea la situatia de acum 10-20 ani. multumesc noului guvern ca ma forteaza sa raman in strainatate.
 • +1 (1 vot)    
  ca sa nu se mai gaseasca rapid furturile (Vineri, 1 iunie 2012, 8:12)

  PSD-erbedeul [utilizator]

  ca sa nu se mai gaseasca rapid furturile sau PLAGIATUL !
  Traiasca Partidul UNIC al Clasei Profitoare din România !
 • +1 (1 vot)    
  Ce asteptati de la Interimar? (Vineri, 1 iunie 2012, 10:17)

  ada [anonim]

  Un sindicalist de proasta calitate devenit ministru interimar nici nu putea sa faca altceva.Banii sunt buni pentru pomeni electorale ,care se vor intoarce impotriva noastra a tuturor.
  Comunitatea cercetatorilor este mai mult decat necesara acestei tari.Asteptam o reactie puternica din partea ei.
 • 0 (0 voturi)    
  tristete (Vineri, 1 iunie 2012, 10:24)

  Aramis [utilizator]

  mi-l inchipui pe Mang, ce trist trebuie sa fie el si doamna fara acces la Thomson Reuters
 • +1 (1 vot)    
  plagiatul nu se verifica asa (Vineri, 1 iunie 2012, 12:17)

  miha [anonim]

  am utilizat anelis. pentru jumatate dintre articolele care rezultau in urma unei cautari textul integral al articolului nu era disponibil. in plus nu stiu cat de eficient este ca cei de la inginerie sa aiba acces la articolele de la sociologie si invers. asta costand milioane bune de euro. in consecinta poate ca intr-adevar conditiile de incheiere a contractului trebuie analizate. cat despre plagiat exista cu totul alte instrumente de verificare, softuri speciale, nu are nici o legatura cu anelis. si in final, daca erau asa de preocupati, de ce nu au incheiat ei contractul la timp???
 • +2 (2 voturi)    
  totul se leaga ... (Vineri, 1 iunie 2012, 12:21)

  adys [utilizator]

  - seful de la ISC vs. Nastase
  - inlocuirea conducerii ANCS vs. plagiatul lui Mang vs. accesul la baza de date a editurii Thomson Reuters

  Cu USL acum totul e mai clar. Macar asa au un ragaz romanii pana la parlamentare sa se convinga (cei ce nu erau deja convinsi) de mafia de la putere
  • +1 (1 vot)    
   corect (Vineri, 1 iunie 2012, 12:58)

   draq [utilizator] i-a raspuns lui adys

   Intr-un fel ma bucur ca se intampla toate mizeriile astea. Poate deschid ochii si romanii si nu se mai vand pe un kil de ulei al urmatoarele alegeri
 • +1 (1 vot)    
  De ce ISI? (Vineri, 1 iunie 2012, 14:34)

  anti-isi [anonim]

  Serviciul asigurat de editura T&R nu furnizeaza decat titluri si abstracturi care sunt gratis pe siteurile revistelor! Banii aia ar fi mai utili daca s-ar face abonamente la edituri serioase. Si daca e sa fim corecti, de ce ISI si nu Scopus (de la Elsevier)? Sau pentru matematica, de ce nu MathSciNet (American Mathematical Society)?
 • +1 (1 vot)    
  parca (Duminică, 3 iunie 2012, 22:06)

  liviu [anonim]

  parca va bateati cu pumnu in piept ca veniti sa schimbati lucrurile in bine, nu sa transformati totul in mai rau. traiasca USL-u
 • +1 (1 vot)    
  falsa problema pentru activitatea de cercetare (Luni, 4 iunie 2012, 13:18)

  tp [anonim]

  Lucrez in cercetare de 10 ani in strainatate. Nu am avut niciodata nevoie de serviciile acestei edituri pentru a avea acces la informatia stiintifica atat in domeniul meu cat si in domenii conexe.
  Exista nenumarate indexatoare de articole gratuite (!!!) pe internet (incluzand continutul nu doar titlul, in cazurile unde un abonament la revista de origine nu este indispensabil pentru a avea acces la continut).

  Mai mult decat atat, articolele cu foarte mare impact stiintific sunt fie in acces liber dat fiind vechimea lor, fie se gasesc pe site-urile profesionale/personale ale autorilor.

  Abonamente la IEEE, ACM, Nature, Elsevier etc. sunt indispensabile pentru a duce o activitate de cercetare competitiva la nivel international.

  Abonamente la integratoare de informatie nu sunt doar inutile, sunt prostesti!
  • 0 (0 voturi)    
   Minţi cu neruşinare... (Luni, 11 iunie 2012, 19:18)

   wanda [anonim] i-a raspuns lui tp

   Spui: "Exista nenumarate indexatoare de articole gratuite (!!!) pe internet (incluzand continutul nu doar titlul, in cazurile unde un abonament la revista de origine nu este indispensabil pentru a avea acces la continut)."
   Dă-ne nişte linkuri, ăstora mai proşti.

   Mai spui, dând cu stângu-n dreptu' :
   "Abonamente la IEEE, ACM, Nature, Elsevier etc. sunt indispensabile pentru a duce o activitate de cercetare competitiva la nivel international. "
   Corect, dar şi astea ne erau accesibile tot prin abonamentul ANELIS... În fine, există unele Universităţi care susţin pe speze proprii aceste abonamente, dar nu sunt toate atât de bogate sau interesate...

   În fine, spui: "Abonamente la integratoare de informatie nu sunt doar inutile, sunt prostesti! "
   Uite că în România sunt absolut necesare, oricât de prosteşti chiar sunt, mai ales pentru anumite specializări. Nu poţi avansa sau nu poţi deveni conducător de doctorat, fără a avea un punctaj minimal obţinut din citări în reviste cu un minimal scor de influenţă, etc.

   Se vede că la tine nu e cazul, e suficient să ai două publicaţii în (C)anale...

   Ca cireaşă pe tort: "Mai mult decat atat, articolele cu foarte mare impact stiintific sunt fie in acces liber dat fiind vechimea lor, fie se gasesc pe site-urile profesionale/personale ale autorilor. "
   Ştii ce vorbeşti, ce vorbeşti exact pe dos... Articolele vechi, cele cu mare impact, sunt foarte scumpe... Iar pe siturile personale, să fim serioşi, sunt postate eventual ilegal... drepturile de autor sunt cedate, în cele mai multe cazuri, editurilor...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by