Liviu Pop, ministrul interimar al Educatiei: Banii pentru clasa pregatitoare au fost transferati de la nivel regional catre scoli / Vom cumpara peste 3.000 de camere video pentru BAC si 4.000 pentru Evaluarea Nationala

de Alina Neagu, Raluca Pantazi     HotNews.ro
Luni, 21 mai 2012, 16:21 Actualitate | Esenţial


Liviu Pop
Foto: Agerpres
"Am decis transferarea sumei pentru achizitionarea mobilierului la clasele pregatitoare de la nivelul regiunilor catre unitatile de invatamant. (…) Decide directorul de unitate scolara cum achizitioneaza acest mobilier", a anuntat ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop. In cadrul unei conferinte, acesta a declarat ca la Bacau, acolo unde se desfasoara sesiunea speciala a Bacalaureatului pentru olimpici, nu exista camere de supraveghere. Ele vor fi cumparate, insa, saptamana aceasta, potrivit ministrului.
 • "Vom cumpara 3.107 camere de supraveghere pentru sesiunea de Bacalaureat si 4.520 camere pentru Evaluarea Nationala"
Cele mai importante declaratii ale ministrului interimar al Educatiei, Liviu Pop:
 • Pentru cifra de scolarizare pentru invatamantul superior am pregatit o hotarare de guvern care va intra in sedinta de miercuri de la Guvern spre aprobare. Cu siguranta veti cunoaste toate datele atunci. La preuniversitar au ramas aceleasi date care au fost anuntate in hotararea de guvern.
 • Legat de sesiunea speciala de Bacalaureat. A inceput astazi sesiunea speciala de Bacalaureat pentru absolventii de liceu participanti la loturile nationale largite care se pregatesc pentru olimpiade si concursuri internationale sportive sau de discipline. Pana la aceasta ora, din informatiile raportate la nivelul judetului Bacau si din toate datele oferite de presedintele comisiei nationale de bacalaureat, domnul secretar de stat Stelian Fedorca, examenul se desfasoara in conditii bune. La ora 6:45 membrii comisiei nationale si locale se aflau in centre, iar la ora 7:00 s-a efectuat transferul celor 75 de bilete cu subiectele de examen la comisia nationala.
 • Din datele primite de la centrul din Bacau, unde se desfasoara sesiunea, s-au inscris 929 de elevi, din care s-au prezentat la proba de evaluare a competentelor lingvistice si de comunicare orala in limba romana, respectiv limba materna, 875 de absolventi de liceu. Proba se va desfasura in zilele de 21 si 22 mai. Calendarul examenelor: 23-24 mai Evaluarea competentelor digitale, 24-25 mai Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala, 28 mai Proba scrisa la Limba romana, 29 mai Proba obligatorie a profilului, 30 mai Proba de alegere a profilului si a specializarii, 31 mai Limba materna. Afisarea primelor rezultate in 31 mai, contestatiile fiind in aceeasi zi.
 • Am finalizat astazi si contractul prin care se face transmiterea datelor pe suport electronic, tot cu Siveco
 • Cu privire la camerele de supraveghere. Stim astazi ca in judetul Bacau nu exista camere de supraveghere, motiv pentru care maine deja aceasta problema va fi rezolvata. Am discutat cu premierul si vom avea tot sprijinul pentru a putea cumpara 3.107 camere de supraveghere pentru sesiunea de Bacalaureat si 4.520 camere pentru Evaluarea Nationala. La Bacau nu s-au alocat suficienti bani pana acum de catre guvernul Ungureanu, judetul a primit doar 40% din necesarul pentru cheltuielile cu utilitati, motiv pentru care nu s-au putut achizitiona camere de supraveghere. Mentionez ca aceste camere sunt absolut necesare la probele scrise, nu la probele orale.      
 • Saptamana aceasta toate unitatile scolare vor primi sumele, urmeaza la Bacau cu prioritate pentru ca intram in probele scrise. Sunt doua tipuri de costuri, cu siguranta ordinul de ministru il voi emite zilele acestea, sumele sunt undeva intre 200 si 400 de lei, bani care trebuie sa vina de la nivelul guvernului. 
 • Vizavi de cea mai controversata tema, cea a clasei pregatitoare si in special mobilierul necesar functionarii acesteia: in urma auditului am constatat intarzieri in procedurile de achizitii ale mobilierului si materialelor didactice necesare clasei pregatitoare. Astfel incat astazi doar o singura regiune avea procedura finalizata din cele opt regiuni. Exista riscul real de a nu putea avea acest mobilier in scoli la data de 13 septembrie, din acest motiv, ca singura solutie posibila in acest moment, am decis transferarea sumei de la nivelul regiunilor catre unitatile de invatamant si, totodata, transferarea responsabilitatilor achizitiilor de catre directorii de unitati scolare. Exista 130.000 de beneficiari, ceea ce inseamna o alocare a acestor sume per elev de aproximativ 200 de lei.
 • In momentul de fata am alocat cei 200 de lei la nivelul fiecarei unitati scolare, decide directorul de unitate scolara cum achizitioneaza acest mobilier. Nu putem risca ca in data de 13 septembrie sa nu existe mobilier. Deci nu se mai liciteaza prin 8 centre regionale, se duce decizia la nivelul scolii. Directorul raspunde, scoala face achizitia.
 • Maine, 21 mai, se incheie inscrierea la clasa pregatitoare. Jurnalisti: Astazi este 21 mai. Liviu Pop: Da, multumesc, deja nu mai stiu datele. Nu avem datele de la inspectoratele scolare in momentul de fata; undeva la ora 16:00 le voi cere. Am avut o videoconferinta cu inspectorii generali care au semnalat o serie de probleme.
 • In ceea ce priveste cei 23 de milioane de lei alocati pentru achizitionarea materialelor didactice, auditul a constatat intarzieri si mai mari. Am decis finalizarea unei Hotarari de Guvern care va intra in sedinta de guvern abia saptamana viitoare. Din pacate, in bugetul Ministerului Educatiei nu exista sume prevazute pentru crearea spatiilor de joaca in interiorul acestor clase. Voi propune premierului cateva solutii posibile dupa o anumita analiza. Se va face o licitatie la nivel national, sa speram ca nu vor fi foarte multe contestatii pentru a intarzia aplicarea acestei hotarari.
 • Pentru a avea resursa calificata si formata pentru aceasta clasa, voi initia un act normativ pentru completarea Legii Educatiei Nationale.
 • Avem nevoie de cel putin 6.000 de profesori care sa predea la nivelul claselor pregatitoare, iar timpul este foarte scurt. Exista un proiect al Ministerului pentru perioada august-septembrie. Am rugat Institutul National sa aduca toate cursurile la nivelul lunii august. Ca sa nu avem cadre didactice care intra in sistem in luna august, suntem nevoiti sa facem miscarea de personal pentru ca la nivelul tuturor claselor pregatitoare sa exista resursa umana care este astazi in sistem si care poate fi formata pana in 13 septembrie. Cei noi care intra in sistem vor intra la alte clase, nu pe clasa pregatitoare.
 • Referitor la tema cercetare, am decis amanarea depunerilor de cereri de finantare pentru proiectul care priveste accesul entitatilor de cercetare romanesti la publicatii si baze de date internationale pentru 60 de zile. Data depunerilor era initial 22 mai. Adica o singura zi. Ceea ce inseamna un timp foarte scurt pentru a putea sa se inscrie mai multi ofertanti. Suma alocata pentru acest proiect este de maxim 120 de milioane de lei, durata proiectului fiind de 3 ani.
 • Astazi i-am invitat pe ultimii trei ministri ai Educatiei la o intalnire informala in cadrul Ministerului, adica domnii Ioan Mang, Catalin Baba si Daniel Funeriu. Scopul intalnirii a vizat mai multe puncte privind politicile educationale din ultimii ani, de care domniile lor au fost responsabili cu precadere pe zona de invatamant superior unde, trebuie sa recunosc, nu am expertiza dansilor.
 • M-a interesat sa fie o discutie constructiva, in beneficiul studentilor, elevilor, cadrelor didactice, parintilor, a sistemului in general. Din nefericire, din cei trei singurul care a raspuns invitatiei mele a fost domnul ministru Ioan Mang. Motiv pentru care ii multumesc public. Domnul Funeriu a trimis un raspuns prin fax prin care ma informeaza ca refuza cu buna stiinta participarea la aceasta intalnire din motive care nu au nicio legatura nici cu intentia mea de dialog, nici cu problemele reale ale sistemului de invatamant. Nu pot decat sa inteleg din atitudinea dumnealui ca nu-l intereseaza problemele sistemului de educatie.
 • Cu domnul Baba am avut o discutie telefonica. Pot sa spun ca intotdeauna absentii nu au dreptate.
 • Printre temele abordate s-au aflat cifra de scolarizare pentru invatamantul superior, situatia absolventilor de la Spiru Haret, situatia proiectelor scolilor doctorale si proiectului ELI-NP, pilonul romanesc al infrastructurii europene de cercetare.

Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


1416 vizualizari

 • +11 (11 voturi)    
  110 (Luni, 21 mai 2012, 16:48)

  Mircea [anonim]

  Si cu Mang care nici nu a fost Ministru ( ca nu poti sa numesti Ministru un plagiator) ce ai discutat copile ?
 • +8 (8 voturi)    
  Comment sters de user (Luni, 21 mai 2012, 17:12)

  polonyca [anonim]

 • +10 (10 voturi)    
  Mare mincinos si asta. (Luni, 21 mai 2012, 17:17)

  mircea [anonim]

  "In urma auditului am constatat intarzieri...".Cand muma-sa a avut timp sa faca auditul,daca nici nu i sa uscat cerneala de pe decretul de numire?
 • +7 (7 voturi)    
  banii de bancute! (Luni, 21 mai 2012, 17:41)

  skyradio [utilizator]

  120 ron? chiar sunt curios cind ajung banii astia pe plan local cu cat se va achizitiona o bancuta si un scaun! daca depaseste 120 de ron sa trimiteti nota de plata sindicalistului sa plateasca el diferenta! si sa-si asume raspunderea pentru asta!
 • +3 (3 voturi)    
  corect! (Luni, 21 mai 2012, 19:23)

  dorel [anonim]

  deci spaga a fost transferata catre baronii locali care stiu cel mai bine cum sa se deruleze licitatiile.
  Ghici cine vor fi castigatorii.........
 • +5 (5 voturi)    
  Camere (Luni, 21 mai 2012, 20:16)

  busymind [anonim]

  Dar camerele de anul trecut nu sunt bune?
  • 0 (0 voturi)    
   Camerele sunt bune dar insuficiente (Marţi, 22 mai 2012, 17:21)

   Iancu [anonim] i-a raspuns lui busymind

   Asa cum am spus, camerele sunt bune dar avand in vedere ca anul trecut un procent imens de elevi nu au luat bac-ul, acum cei care dau acest examen este foarte mare. Rezultatul este ca trebuie cel putin un numar dublu de camere de luat vederi.
 • 0 (0 voturi)    
  Proprietati (Luni, 21 mai 2012, 22:47)

  tache dumitrescu [anonim]

  Aceste camere vor avea proprietatea de a detecta orice numai frauda nu... facultatile au nevoie de materie prima sunt in fibriatie puternica.
  Dumnezeu sa-mi de-a noroc sa nu ajung pe mana unui om cu diploma acordata fara ''ochi''
 • 0 (0 voturi)    
  Pe ce bani? (Marţi, 22 mai 2012, 17:16)

  Iancu [anonim]

  D-l ministru a transmis ISJ-urilor ca aloca 200lei/elev pentru mobilier scolar clasa pregatitoare din care trebuie luate : bancute reglabile specifice varstei copiilor, scaune specifice varstei, masute si scaune ca si la gradinita, jucarii specifice programei, dulapuri pentru pastrarea jucariilor, lada in care sa fie pus nisip in clasa si apa !!!!!!pentru a se juca copiii etc.
  Un spatiu de cca 54 mp trebuie impartit in doua: unul care sa arate ca la gradinita cu masute scaunele si jucarii si altul cu cca 20-25 bancute si scaune pentru scoala.
  Nici daca ai fi Mafalda nu reusesti sa faci acest lucru pe un asemenea spatiu!
  Mai trebuie amenajate din acesti bani grupuri sociale (W.C.-uri) conform varstei (asa prevede legea). Trebuie amenajate clasele - nu poti lasa un copil mic sa stea pe un parchet vechi de 35 ani (covoarele si mochetele sunt interzise prin legislatie).
  Nu va mirati atunci ca la asa bani a transferat achizitiile directorilor de scoli.
  Oricum o videoconferinta nu constituie baza legala pentru demararea unor achizitii publice conform legii 34 /2006 dar inspectoratele au transmis scolilor sa demareze urgent negocieri (fara o baza legala) pentru achizitia de mobilier.
  Vin ai nostrii, pleaca ai nostrii, noi ramanem tot ca prostii!
 • 0 (0 voturi)    
  grupa pregatitoare (Miercuri, 23 mai 2012, 23:06)

  radu pr. [anonim]

  se pare ca acesti domni nu se gandesc la implicatiile masurilor pe care le iau peste noapte si fara nici o analiza prealabila. acest domn ministru, care a fost luat pe nepregatite de aceasta numire si nu a avut deloc timp de pregatire a "masurilor" pe care le sustine, a facut urmatoarea propunere: luam invatatorii de la clasele existente si le mutam la clasa 0 - pregatitoare, iar pe cei care de abia iau examenul ii trimitem la alte clase.
  mai concret, avem o invatatoare cu experienta de 20 de ani care se pregateste sa ia classa intai la toamna. o luam frumos, o ducem la pregatitoare unde trebuie sa cante alunelu' si sa spuna povesti (cu toate ca experienta ei este construita pe cu totul alte coordonate) iar pe unul care la vara da bacul il iau printr-un concurs, clar organizat pe bune, si il pun la clasa intai sa ii invete pe copii bazele scolii si ale vietii !!! dupa cateva luni cedeaza psihic si invatatoarea veche azvarlita la grupa pregatitoare, si proaspata absolventa de bac pusa sa se lupte cu copii de cls. intai si intr-un final, cel mai grav, copii nostri.
  felicitari, domnilor. asa vom rezolva problema grupei pregatitoare in scoli, vom asigura continuitatea invatamantului primar (va dati seama ca in multe cazuri unde noii angajati se vor dovedi incompatibili vor trebui selectati altii; de unde ???) si vom avea o mandra generatie de copii care nu stiu sa tina stiloul in mana.
  poate totusi va treziti / trezim pana nu e prea tarziu si revizuiti aceste propuneri total nefezabile.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by