Licitatiile pentru clasa pregatitoare vor fi retrase, dupa ce au fost gasite probleme la achizitia de mobilier, iar in anul scolar viitor vor fi facute improvizatii pentru functionarea acesteia, a declarat ministrul interimar Liviu Pop.

Liviu PopFoto: Agerpres

"Din pacate, suntem foarte, foarte intarziati la clasa pregatitoare. Vom reanaliza tot ce inseamna cei 50 de milioane de euro dati pentru licitatii raportat la cei 130.000 de elevi. Din punctul de vedere al pregatirii clasei pregatitoare, discutam de 130.000 de elevi, pentru acestia nu avem in momentul de fata decat programele scolare. Scolile nu au fost utilate. Licitatiile le voi retrage saptamana viitoare. Am suspendat toate platile la Ministerul Educatiei timp de o saptamana, pana se finalizeaza auditul", a spus Liviu Pop in cadrul emisiunii "Dupa 20 de ani" difuzata duminica de Pro TV, potrivit Mediafax.

El a precizat ca sunt doua tipuri de fonduri, unele deja licitate, pe opt euro-regiuni, respectiv 26 milioane de lei pentru banci, scaune, catedre, mobilier, si altele, de 23 de milioane de lei, pentru materiale si harti.

"Pe licitatie a fost doar mobilier. Fac audit, retrag licitatia. Utilarea se va face, banii vor fi tot aceiasi. Auditul care se face a semnalat o problema pe licitatia de la mobilierul scolar. Premierul mi-a dat sarcina - daca este sa zic asa - sa analizez, iar in sedinta de Guvern de miercuri sa vin cu rezultatul", a precizat Liviu Pop.

Ministrul interimar al Educatiei a tinut sa asigure parintii ca mobilier si materiale vor fi in salile de clasa, iar cadrele didactice sunt instruite.

"Sunt profesori instruiti, nu avem problema cu cei care exista in sistem. In 2 august avem concurs de titularizare, iar cei care vor intra in sistem, nu au fost pregatiti sa ia clasa pregatitoare in 2012. Nu poti veni in martie fara programe. Fac o improvizatie pentru clasa pregatitoare, din punct de vedere al personalului. O sa cer inspectorilor scolari, directorilor de unitati scolare ca la aceste clase pregatitoare sa fie puse cadre didactice care exista in sistem, nu care vin in august", a adaugat Pop.

"Este o improvizatie. De exemplu, am invatatoare la clasa I-IV, voi fi poate nevoit sa aduc un invatator de la a III-a sa lucreze la clasa pregatitoare, cu acordul clasei. Sau o educatoare s-o pregatim sa ia clasa pregatitoare", a spus Liviu Pop, precizand ca acest mod de functionare nu este un experiment.

Intrebat daca a luat in calcul amanarea introducerii in invatamant a clasei pregatitoare, Liviu Pop a raspuns: "Nu, exclus!".

"Clasa pregatitoare nu mai putem s-o amanam. Unde duc copiii? In Bucuresti, unde am cea mai mare problema, gradinitele sunt pline. Ce pot face educatoarele care trebuie sa ia grupa mica? Sa faca pregatire suplimentara, sa ia clasa pregatitoare, daca sunt situatii. 130.000 de copii inseamna 6.500 de cadre didactice. Voi cere inspectorilor scolari situatia, sa vad cine ia clasele", a adaugat Pop.

Intrebat daca un parinte ar putea sa fie multumit cu o improvizatie, Liviu Pop raspuns: "Puteti fi multumit, pentru ca intre a pune un profesor necalificat si unul calificat, pun un calificat.

Ministrul interimar al Educatiei a subliniat ca daca organizarea clasei pregatitoare se facea la 1 septembrie, acum nu se mai punea problema de improvizatie.

"Nu veti avea la clasa pregatitoare cadere didactice necalificate. Vom avea o analiza pertinenta in doua saptamani. Azi le spun parintilor ca in septembrie clasa pregatitoare va fi fara probleme", a spus Pop.

Legat de haosul la incrierea in clasa pregatitoare si in clasa I, Liviu Pop a spus ca Ministerul Educatiei nu a fost in stare sa faca crierii unitare de inscriere.

"Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti a facut propuneri, dar Ministerul Educatiei nu a acceptat. Nu mi se pare normal ca un parinte sa nu-si poata duce copilul la scoala la care vrea. Nu putem rezolva problema decat cu bani. O clasa trebuie sa aiba 25 de copii, daca am avea 33, scade calitatea. Ca sa fac clase pana la 25 am nevoie de spatii, de bani, ca sa fac programe am nevoie de bani. Nu mi se pare ca trebuie sa las lucrurile asa", a precizat Liviu Pop.

Ministrul interimar al Educatiei a dat asigurari ca metodologia de inscriere in invatamant va fi finalizata pana in 31 august.

"Proximitatea a fost primul criteriu. Arondarea strazii s-a facut din birou. In loc sa plec de la capacitatea scolii si sa vad strazile unde sunt elevii, am pornit exact invers", a mai spus Liviu Pop.

In opinia lui, sunt doua criteri la inscriere: domiciliul copilului si serviciul parintilor.

"Copilul poate fi inscris la scoala de domiciliu sau in apropierea locului de munca al parintilor, alta solutia nu am. Nu pot accepta ca un profesor sa nu poata inscris copilul in scoala lui pentru ca nu a prins loc", a mai spus Pop.

Guvernul va analiza daca va mentine si anul viitor clasa pregatitoare in scoli, in conditiile in care sistemul a fost pastrat pentru acest an deoarece inscrierile erau in derulare la momentul instalarii noului Executiv, iar o decizie de anulare ar fi creat prejudicii, a declarat, vineri, premierul Ponta.

El a aratat ca prejudiciile unei decizii de anulare a acestor inscrieri ar fi fost mult mai mari decat cea de continuare a sistemului.

"Daca de la anul vom pastra sau nu clasa pregatitoare, asta este o decizie pe care o luam in urma unei analize mult mai serioase. Optiunea noastra a fost ca era bine sa nu se faca, dar din momentul in care s-a facut, prejudiciul era mult mai mare pentru copii si parinti sa le spui ca s-au inscris degeaba. A fost o decizie pragmatica", a spus Ponta.