Nedrepte si denigratoare declarații a făcut ministrul Liviu Pop la adresa fostului Consiliu de Etică, schimbat într-o singură zi, vineri 8 iunie. Conform declaratiei ministrului, Consiliul de Etica a fost schimbat pentru „incompetență crasă, din 50 de dosare inregistrate a solutionat doar unu, iar restul de 13 au fost redirectionate. Lasa ca nu ies nici la socoteala, dar ce pretentii sa ai de la un ministru profesor de matematica.

Stefan VlastonFoto: Hotnews

Nedrepte si denigratoare declarații a făcut ministrul Liviu Pop la adresa fostului Consiliu de Etică, schimbat într-o singură zi, vineri 8 iunie. Conform declaratiei ministrului, Consiliul de Etica a fost schimbat pentru „incompetență crasă, din 50 de dosare inregistrate a solutionat doar unu, iar restul de 13 au fost redirectionate. Lasa ca nu ies nici la socoteala, dar ce pretentii sa ai de la un ministru profesor de matematica.

Ministrul a criticat si lipsa de implicare in achizitionarea unui soft antiplagiat, in timp ce membri fostului Consliului acuza piedicile birocratice foarte mari pe care le-au intampinat, probabil nu intamplator.

Cert este ca fostul Consiliu a fost demis printr-un ordin semnat si publicat in aceeasi zi in Monitorul Oficial. Cu urgenta maxima. Motivul? Il gasim in telegrama AFP transmisa de la Bucuresti. Era iminent un vot in cazul Mang, care urma sa intervina in doar cateva ore. Acesta a fost motivul precipitarii Ordinului si publicarii lui in MO. Exista informatii conform carora si alte nume grele se afla in dosarele Consiliului, dosare ce trebuiau facute pierdute cu orice pret.

Roumanie-éducation-gouvernement-société
Roumanie/plagiat: une commission dissoute avant de rendre son verdict

BUCAREST, 11 juin 2012 (AFP) – Une commission d’experts chargée de vérifier des accusations de plagiat visant un ancien ministre roumain de l’Education a été remplacée juste avant de présenter son rapport, ont indiqué lundi à l’AFP des sources concordantes.
Les membres du Conseil national de l’éthique pour la recherche scientifique (CNE), un organisme qui dépend du ministère de l’Education, ont été remplacés vendredi, en vertu d’un ordre du ministre intérimaire Liviu Pop publié dans le Moniteur officiel.
Cette décision est intervenue à la veille d’un vote sur le rapport préliminaire du CNE concernant des accusations de plagiat contre le précédent ministre de l’Education Ioan Mang, selon une source proche du dossier qui a requis l’anonymat.
“Le CNE a analysé les documents et rédigé un rapport préliminaire” dans le dossier de M. Mang, a confirmé à l’AFP Constanta Ganea, professeur universitaire et ancienne présidente du CNE, précisant que le Conseil avait réalisé une “analyse indépendante et objective, sur la base des sources originales (…) et dans le respect de la loi en vigueur”.
“Une audition du professeur Ioan Mang était également programmée, à la suite de laquelle le Conseil devait rédiger son rapport final”, a-t-elle ajouté.
Il n’est pas clair si le nouveau CNE a maintenu l’audition de M. Mang.
Interrogé par l’AFP sur les raisons des changements au CNE, le ministère de l’Education n’avait pas répondu en fin d’après-midi.
M. Mang, nommé ministre dans le gouvernement de centre-gauche début mai, avait présenté sa démission une semaine après, à la suite de plusieurs accusations de plagiat.
Des scientifiques japonais, taiwanais et israélien, spécialisés en informatique, ont indiqué à des médias roumains avoir reconnu des passages entiers de leurs travaux dans des articles scientifiques publiés par M. Mang.
Sur sa page internet (http://www.cs.technion.ac.il/~biham/), le chercheur israélien Eli Biham, doyen du département des sciences informatiques de l’institut Technion d’Haifa, indique ainsi qu’un article publié par M. Mang “est une exacte copie d’un manuscrit écrit par moi-même et Nathan Keller”, erreurs comprises.
Une commission de l’Académie roumaine, chargée par le Premier ministre Victor Ponta de vérifier ces accusations, avait renoncé à se prononcer après le départ du ministre.
En acceptant sa démission, M. Ponta avait souligné que M. Mang “pourra désormais défendre son image et son prestige, à l’abri des pressions liées à cette fonction”.

Iata cum raspunde, cu demnitate, fostul Consiliu de Etică la acuzele ministrului Pop:

Comunicat

Echipa CNE numită în noiembrie 2011 își încetează activitatea ca urmare a OM 4393/2012, la data de 8 iunie 2012. Această echipă și-a asumat rezolvarea unor cazuri dificile, unele intens mediatizate, într-o perioadă de schimbări legislative și procedurale majore.

Pe parcursul celor 7 luni de mandat, nu a existat nicio presiune sau vreo altă încercare de a influența activitatea membrilor CNE, fie direct, fie indirect, din partea conducerii MECTS sau ANCS. Ne-am desfășurat activitatea pe baza legislației în vigoare și a practicilor internaționale privind buna conduită morală și profesională în activitățile de cercetare-dezvoltare.

Din cele 58 de sesizări primite, CNE a soluționat 20 până la data de 8 iunie 2012. Dintre acestea, au fost 3 cazuri în care aceeași persoană a fost vizată în două sesizări diferite. Așadar, CNE a adoptat prin vot 17 rapoarte, conform Regulamentului de organizare și funcționare. 14 rapoarte sunt disponibile pe site-ul web al CNE, cne.ancs.ro, iar 3 se află în proces de avizare la nivelul Direcției Generale Juridice a MECTS, conform Legii educației naționale, modificată.

Alte 22 de sesizări se află în diferite stadii de analiză și soluționare, iar 16 au fost redirecționate către comisiile de etică de la nivelul instituțiilor de care aparțin persoanelor vizate, conform Legii nr. 206/2004, modificată. Cele 22 de sesizări aflate în procesul de analiză vor fi predate noii echipe spre soluționare, conform legii.

Toate cazurile au fost tratate cu maximă responsabilitate, urmărindu-se cu rigurozitate litera legii și având în vedere consecințele sociale și educative ale măsurilor propuse, precum și respectarea drepturilor persoanelor implicate. Termenul regulamentar de soluționare (90 de zile) a fost respectat cu strictețe, astfel încât punerea în aplicare a măsurilor recomandate în termenul legal (30 zile) a rămas exclusiv în responsabilitatea organelor abilitate.

Ne exprimăm speranța că noua echipă CNE va continua activitatea responsabilă pe care am desfășurat-o pentru respectarea standardelor profesionale și etice internaționale în universitățile și institutele de cercetare din România.

Prof. Constanța Ganea, Dr. Marius Mihai Echim, Dr. Mihaela Baibarac, Prof. Doina Balahur, Prof. Titus Beu, Conf. Liliana Brăescu, Dr. Cristian Diaconu, Dr. Lucian Nastasă-Kovács, Dr. Bogdan Olaru, Prof. Rodica Potolea

Mai ceva ca la Radio Erevan. N-a fost unul ci 17, dintre care 14 publicate deja pe site-ul propriu. (http://cne.ancs.ro/hotarari/)

Citeste tot articolul si comenteaza pe

Contributors.ro