Premierul Victor Ponta va cere marti Parlamentului un "mandat de principiu" de reprezentare a Romaniei la Consiliul European din 28 iunie, in conditiile disputei care exista intre presedintie si guvern pe tema reprezentarii tarii la acest consiliu.

"Maine se va adresa Parlamentului cu o declaratie politica in care voi cere un mandat de principiu de reprezentare a Romaniei" pe cinci teme majore: aderarea la spatiul Schengen, raportul MCV, absorbtia fondurilor europene, bugetul UE si pactul de crestere economica, a afirmat Victor Ponta, intr-o conferinta de presa sustinuta luni.

Primul ministru a afirmat ca, dupa alegerile locale, o alta "batalie importanta" este legata de reprezentarea Romaniei la nivelul UE.

In opinia sa, faptul ca in ultimii trei ani "nici guvernul si nici parlamentul nu au avut nimic de spus intr-o zona esentiala cum sunt afacerile europene" tine de o "anomalie si malformatie constitutionala, democratica si europeana".

"Uniunea Europeana tine de politca interna (...) Ne-am propus nu numai sa inlaturam PDL-ul (...), noi ne dorim sa readucem institutiile la functionarea lor normala", a argumentat el, afirmand inca o data ca neimplicarea Parlamentului si a Guvernului in decizii de acest nivel a reprezentat "o malformatie".