Deputatul PDL Daniel Oajdea sustine demersul scriitorului Laurian Stanchescu privind repatrierea ramasitelor sculptorului Constantin Brancusi si pledeaza pentru un demers diplomatic pe langa statul francez din partea Parlamentului si a Ministerului Culturii, transmite Agerpres.

"In calitate de parlamentar, sunt obligat moral sa sprijin orice demers corect, fie din interiorul Parlamentului sau din afara lui. Domnul Stanchescu a initiat un demers care nu face altceva decat sa duca la o reparatie morala la adresa sculptorului Constantin Brancusi. Acest demers este unul corect, unul de onoare nationala si cred ca noi, oamenii politici, avem obligatia morala sa-l sprijinim atat cat ne sta in putere. (...) Cred ca nici un parlamentar si nici un om, indiferent de afinitatile politice, nu poate sa blocheze un astfel de demers si nici macar nu cred ca poate sa-l considere a fi incorect", a spus Oajdea, luni, intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Parlamentului.

El a precizat ca pentru "desavarsirea" recunoasterii lui Constantin Brancusi este necesara o decizie a Parlamentului Romaniei, adaugand ca el va face toate demersurile pe langa colegii din Senat si Camera pentru materializarea initiativei lui Stanchescu.

Oajdea a precizat ca nu se pune problema initierii unei legi in acest sens, ci este nevoie de un demers diplomatic pe langa statul francez.

"Eu cred ca Parlamentul Romaniei, Camera Deputatilor, Ministerul Culturii, sa faca un demers diplomatic pe langa statul francez, astfel incat sa nu mai fie nicio piedica in calea repatrierii. Iar, odata cu acest demers, asa cum spuneam, o declaratie de recunoastere si de scuze publice fata de familiile unor mari oameni de cultura romani care intr-o anumita vreme au fost interzisi este absolut necesara", a completat parlamentarul democrat-liberal.

Laurian Stanchescu, membru al Uniunii Scriitorilor, a punctat si el faptul ca demersul pentru repatrierea osemintelor lui C. Brancusi a fost inceput anul trecut si ca in acest an, pe 21 mai, a inceput marsul 'Constantin Brancusi', care presupunea sa mearga de la Hobita pana la Paris pe jos.

"Am facut aproape doua luni de la Hobita pana la Budapesta, unde m-am intalnit cu consulul Romaniei si cu ambasadorul roman la Budapesta. Ambasadoarea Romaniei m-a rugat sa ma opresc din marsul spre Paris si sa-i arat documentele pe care le am, inclusiv de la familia lui Brancusi sunt 96 de semnaturi pe un act pe care il am. Mi-a promis ca vorbeste cu ministrul de Externe Teodor Baconschi si nu s-a intamplat nimic in doua luni de zile. Peste aproximativ doua saptamani reiau acest mars de la Budapesta la Paris, pe jos, cu toate documentele pe care le am, pentru a le duce la Palatul Elysee, la Nicolas Sarkozy. Statul francez asteapta, in clipa de fata, un demers politic si diplomatic din partea statului roman", a spus Stanchescu.

Intrebat daca a vorbit cu Baconschi pe acest subiect, avand in vedere ca sunt colegi de partid, Oajdea a spus ca nu a discutat pentru ca doreste sa faca un demers oficial.

"Nu, nu am vorbit cu domnul Baconschi pentru ca eu vreau sa fac un demers oficial. Eu am fost conatcat de domnul Stanchescu si mi s-a parut o initiativa extraordinara. Pentru ca ceea ce este corect sa facem, sa repatriem ramasitele lui Brancusi, sa fie pe deplin desavarsit cred ca trebuie sa fie completat cu o recunoastere morala a tuturor oamenilor de cultura. Cred ca aici, inclusiv Academia Romana si celelalte institutii ale statului roman, au obligatia ca in mod oficial sa prezinte scuze public fata de familiile tuturor oamenilor de cultura care, in perioada comunista, erau interzisi", a raspuns deputatul democrat-liberal.

Scriitorul Stanchescu a precizat ca a facut tot felul de demersuri pe langa diferite institutii pentru repatrierea ramasitelor lui Brancusi.

"I-am trimis si domnului presedinte Traian Basescu la Palatul Cotroceni, i-am trimis tot felul de documente. Astept si de la domnia sa un raspuns, care nu mai vine de doua-trei luni", a precizat Stanchescu, adaugand ca a primit din partea presedintelui Academiei Romane, Ionel Haiduc, o scrisoare in care acesta isi exprima sprijinul pentru initiativa sa.

Scriitorul si academicianul Nicolae Breban a declarat ca sustine si el demersul lui Stanchescu.

"Francezii au un formidabil instinct, exact opus noua, acela de a recupera si de a asimila valori straine, un reflex invers noua, noi expulzam valorile noastre de varf. Valorile medii mai merg, se accepta si in Romania, dar valorile de varf sunt anihilate sau expulzate, cum s-a intamplat cu Cioran", a apreciat Breban.