PERSPEKTIVĂ​

13, 14, 15 iunie 1990. Bucureștiul ca măcelărie. Povestea Golanilor care și-au văzut visul cu ochii

de Eugen Istodor     HotNews.ro
Sâmbătă, 13 iunie 2020, 7:58 Actualitate | PERSPEKTIVA


Piața Universității 1990: Ori învingem ori murim. Am învins!
Foto: Hotnews
Închipuiește-ți, omule, trei zile în care legea să nu funcționeze. Asta a fost în 13-15 iunie 1990. București-ul a devenit o măcelărie de oameni. Puterea politică, cu tradiție în PSD-ul de astăzi, a închis ochii. Iar oamenii, după fragilitatea lor, au fost făcuți șnițele, tranșați în organe, de către mineri, populația civilă, dar și de către organele statului: Poliția, SRI-ul. Era finalul sălbatic al celei mai importante manifestări anticomuniste de după 1989 până astăzi. Era începutul unei lumi noi, visul unei generații care și-a îndeplinit obiectivele pe viață. Asta-i povestea generației care a trăit și și-a văzut visul cu ochii.

Cine se întreabă de ce avem pată pe PSD și toți ai lor, să privească spre Piața Universității. PSD se trage din comuniști. Doar că și-a schimbat numele și masca. În 1990 Ion Iliescu, liderul lor de atunci, a spus: suntem într-un comitet de salvare națională, acum după Revoluție. Salvăm, punem România pe picioare și ne retragem. N-a fost așa. FSN-ul a mințit. A participat la alegeri. Și din poziția sa de aranjor al situației politice a incitat la violență, la mișcări anti democratice. Din 1990 până astăzi FSN-ul și-a schimbat numele pentru a fi uitat trecutul, rădăcinile partidului. PSD-ul este Sistemul refractar, birocratic, retrograd. Reperul de acțiune, din păcate, al tuturor politicienilor de după 1990. Cu excepția unui Corneliu Coposu.

Cine se întreabă ce au făcut cei din Piața Universității 1990 să vadă că ei nu au fost lași și nici niște ratați. Protestul Pieții a dat toate reperele sociale și politice ale României de astăzi. Nu se știe nici astăzi cum o generație bătuta ca un câine în Piață a reușit să schimbe în 30 de ani soarta unei țări.

E Ro în Europa? este! Nu e cu Rusia? Nu este. Este capitalism, cât e, cum e, nu judecăm? Este. Avem o șansă în viață? Avem. Putem înjura Puterea cât și cum vrem? Avem. Toate astea le vroiau Piețarii din 1990. Și litere de legi au devenit toate aceste obiective.

Excesul în multe privințe ține de o societate care are alegerile ei, în care oamenii au libertatea de aș alege modele potrivite de acțiune. Piața Universității nu a fost și nu este opresivă. Și-a lăsat eroii în deplinătatea alegerilor lor. Emil Constantinescu, Marian Munteanu sunt amintiți ca fiind alegeri greșite, excese. Ori, Piața nu s-a amestecat în opțiunile niciunui erou din Piață. Celor de acum 30 de ani le era greu titlul de erou, nu gândeau nici o clipă ce va fi. Să nu uităm că acel Constantinescu a făcut demersurile pentru România: intrarea în UE și NATO, lașitățile de mai tărziu doar el știe de ce le-a făcut. Marian Munteanu s-a consumat acolo în Piață. Este cel care a ținut pe umerii și mintea lui în echilibru o revoltă cu sute de mii de oameni.

Totul este aici. Adevărul este simplu. Timp de 30 de ani România a ales libertățile Pieții, asta-i important. Iar Generația Pieții a trăit ca să vadă cum s-au îndeplinit țintele visate. Da, visele s-au împlinit în fel și chip. Dar, Piața a avut dreptate. Ăsta a fost drumul bun în lumea de după 1989. Ăsta este drumul în 2020.
Universitatea București și-a asumat "Piața Universității", ca gest fundamental de revoltă. Aici nu-i nevoie să explicăm. Nu-i vorba de rezistență politică. Nici de revolta politică. Aici este vorba de ideea de revoltă. Omul trebuie să știe că are revolta la îndemână, oridecâteori o forță, indiferent de puterea ei, se exercită abuziv.

În 1990 nu a fost doar o revoltă politică. Era revolta unei generații de tineri împotriva tuturor formelor de abuz. Venite din partea părinților, instituțiilor publice, mentalităților sclerozate. Puteți vedea pe piatauniversitatii.unibuc.ro mărturii ale participanților din Piața Universității, o reconstituire fidelă a atmosferei protestului de acum 30 de ani. Sunt oameni care aveau 18-20 de ani și pentru care viața începea. Și cum să lași să scape din mână, să treacă pe lângă tine acel moment unic în care viața ta se poate schimba în bine.

Mulțumesc Victoria Pătrașcu Victoria Pătrașcu avea 19 ani în 1990. Incredibil, tot universul conspira. Viața ei începea. Istoria începea cu ea. Putea să mizeze pe totul sau nimic. Nimic nu-i stătea în cale. Era “golanca” absolută. Cine-i putea sta în cale? O bâtă-n cap. Apoi, bătută de mineri, scuipată, cu capul spart de cei furioși. Tăvălită în praf. Băgată la pușcărie.

Mulțumesc Florin Iaru La Revoluție cădeam pe jos de frică, dar mergeam înainte. Curajul este să mergi înainte când te caci pe tine de frică. Libertatea? Libertatea e soră cu moartea!

Mulțumesc Doru Mărieș Ce este libertatea? Momentul 22 decembrie 1989. În balcon. Vedeam o masă imensă de oameni, sute de mii de oameni și care scandau: Libertate! După 45 de ani de comunism. Simțeai că plutești că te ridici spre cer. Simți că ești în stratosferă și Dumnezeu e deasupra ta. Este momentul în care oamenii aveau dreptul să revendice orice. Își recăpătaseră dragostea pentru pământul lor, patria lor. Frica, manipularea dispăruseră. Oamenii aveau pace în ei, își manifestau această libertate necontrolați.

Aducerea aminte a Pieții Universității a fost sinceră, a creat o emoție puternică. Nimeni nu-și neagă momentul de început al vieții.

Și iarăși pentru mărturiile lui lor mulțumesc lui Lazăr Vlăsceanu, pe atunci prorector al Universității București: Lazăr Vlăsceanu, ajuns Prorector al Universității din București, după Revoluția din 1989, s-a numit idiot, credea în eternitatea comunismului, și a luat-o de la zero. Lazăr Vlăsceanu a trăit exaltat în Piața Universității.

Lui Marian Preda, actualul rector al Universității București și pelerinajul său în Piață, venit tocmai de la Băile Herculane, unde era inginer.
Iat-o pe Ioana Popescu, care la ideea Irinei Nicolau, striga Li-ber-ta-te! și culegea mărturii orale despre Piața Universității.

Pe Mona Nicoară, la 18 ani. Piața - locul în care te puteai baza pe comunitate. Acolo a învățat ce știe despre viață. Dacă vrei să lupți pentru ceva, lupți, ieși din inerție.

Pe Gabiela Avram la 20 de ani. Nu concepea atunci să-și trăiască viața în altă parte decât în Piață. Cum altfel? În primul rând, avea 20 de ani, Dumnezeule. Acolo se făcea istoria, unde putea să fie? Apoi, trecutul ei îi hotăra pașii. Tatăl său fusese condamnat în 1956, după evenimentele de la Budapesta. A copilărit cu securistul la ușă și cu Radio „Europa liberă” în casă dat la maxim. Poate de aceea acum le-a vorbit copiilor ei despre Revoluție și Piață și a descoperit că ea, ca părinte, a fost cam singura care a întreținut memoria vie a evenimentelor din 1990.

Viorel Moțoc student în anul al 3-lea la Litere-București și-a notat zile și nopți în Piața. Citește Jurnalul regalul unui suflet care cu greu se entuziasmează, dar când o face nu-i stă nimeni în cale.Ștefania Hârtopanu: „Mă pregătisem sufletește să mor, dar noroc cu Ilinca care m-a surprins că n-aveam de gând să zbor nicăieri”.

Domnica Macri nu avea de apărat doar propria libertate, ci și un copil. Era gravidă cu Smaranda. De aceea, este fabulos-periculos cum anul 1990 Domnica l-a trăit „la firul ierbii”. După ce-n Facultatea de la Litere îndemna la jocuri de dezgheț, de ieșire din starea de letargie comunistă, Domnica a căzut în depresie chiar în zilele Revoluției: nu se mai poate, eu am ceva greșit, și-a spus, și și-a cumpărat un ziar „Scânteia” ca să-l citească și să se lecuiască de glume antisistem. Era în zilele Revoluției. Și în geanta de facultate, cu ziarul Scânteia și cu un aparat radio, ca să se idiotizeze plenar, Domnica ajunge în Piața Universității. Vede baricada, își dă seama că acolo se apără libertatea. Da, chiar libertatea aia dorită. Nu mai era de glume.
Alexandru Gussi și Florin Dumitrescu sunt cercetătorii care au trăit Piața și în momentul maturității lor au scris monografii ale Pieții ca legitimare politică și Piața ca un imens bâlci, lumi în tranzacționare.

Cristian Preda nu uită oroarea. Vânarea omului de către om de pe vremea mineriadei. Adică oroarea de acum fix 30 de ani.


Nu avem o judecată a vinovaților din 1990. Dar cei care au trăit îi știu. Bătuți, făcuți șnițel, omorâți, tinerii Golani, tinerii generației Revoluției și Pieții au triumfat. Cum puține generații reușesc în viață, în societate. Pe termen lung. Golanii au câștigat pariul cu România. Pardon, cu o viață mai bună.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14862 vizualizari

 • -47 (67 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 13 iunie 2020, 8:26)

  [anonim]

  • +28 (36 voturi)    
   pt toti colaboratorii sputnik/ latrina 3 (Sâmbătă, 13 iunie 2020, 11:20)

   dynno [utilizator] i-a raspuns lui

   Reintoarcerea la practicile specifice PCR intre anii 1945 și 1947 la mai putin de o luna de cand puterea cea noua a fost instalata, au costat scump Romania. Mai manipulator decat Iliescu nu a fost nimeni.
   Noul Parlament, a avut sarcina sa intocmeasca si sa aprobe noua Constituție. Care – oare chiar intamplator? l-a avut drept principal autor pe Antonie Iorgovan, recomandat in acest scop de tatuca Iliescu. E vorba despre același Antonie Iorgovan, pana atunci un om fara expunere publica, fara vizibilitate, care a izbutit performanta de a fi ales ca independent. Singurul independent din primul Parlament al noii Romanii. Aceasta în vreme ce alți independenti, mult mai cunoscuti, precum Andrei Plesu, Mircea Dinescu, Ion Caramitru sau Octavian Paler, au înregistrat un eșec răsunător.
   Despre a cui manipulare vorbim?
   Decretul Lege nr. 92/1990, pe baza caruia s-au organizat alegerile, garanta doar formal libertatea scrutinului. In realitate, pe tot parcursul campaniei electorale cat si in ziua votului, s-au inregistrat numeroase incidente și abateri de la regulile democratiei.
   Guvernul provizoriu condus de liderul FSN Petre Roman, nu doar ca a aprovizionat relativ consistent magazinele, avand grija sa precizeze ca totul se datorează Frontului, ci a umblat inconstient la finanțele tarii, incepand restituirea populista, aducătoare de voturi, a banilor pe care ii luase cu de-a sila populatiei, in a doua parte a anilor 80, aparent defunctul regim comunist. lista este prea lunga pt a continua in acest spatiu.
  • +18 (26 voturi)    
   tinere - realitatea a fost alta (Sâmbătă, 13 iunie 2020, 13:34)

   John_Re [utilizator] i-a raspuns lui

   Prin acordul dintre Gorbaciov si marile puteri Romania ramanea o colonie rusa.

   Iliescu era omul moscovei si populatia stia asta. Chiar si sotia lui este rusoaica.

   Iliescu a plecat din FSN-ul lui Roman (& Basecu) si a infiintat FDSN-ul, iar prin schimbari succesive de nume a ajuns PSD-ul de astazi, aka partidul fostilor comunisti.

   Inlaturarea manifestantilor s-a facur cu o brutalitate extrema.

   Ce trebuie retinut este ca manifestatia nu a fost impotriva unui presedinte ales ci impotriva regimului marioneta al Moscovei, condus pe atunci de Iliescu.

   Este interesant cum rusii nu l-au recuperat pe Iliescu la fel cum au facut-o cu Yanukovych, Ucraina (alta marioneta rusa)
  • +12 (24 voturi)    
   Ia te uita unde era agentu' rusnac (Sâmbătă, 13 iunie 2020, 15:47)

   midufi [utilizator] i-a raspuns lui

   Ce manie proletara te-a rascolit, baiete!
   Macar stai tacut, prea te dai de gol ca agent rus.
   Habar n-ai de nimc, dai din gura si trantesti prosiile debitate de stapanii tai.
   Este exact pe dos fata de ce spui tu, baiete.
   Numai Iliescu vorbea asa, cu limba de lemn a sovieticilor.
   Deci de ce manipulezi infect, tovarase sovieticus ?
   • -10 (24 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 13 iunie 2020, 17:32)

    [anonim] i-a raspuns lui midufi

  • +12 (16 voturi)    
   Lovercraft ai Alzhaimer, daca nu ai fost acolo (Sâmbătă, 13 iunie 2020, 17:43)

   democtrates [utilizator] i-a raspuns lui

   Corect a fost cu pachetele cu pungi rosii la sate(caci acolo a castigat alegerile, in orase mai greu) , ca la orsae doar in Oltenia, Muntenia si Moldova deoarece in Ardeal nu a castigat vreodata si nici nu va castiga PSD-ul. De cate ori ai trecut langa piata universitatii ? banuiesc niciodata, daca asa vorbesti. vai de de tine si de amintirile tale.
  • +9 (11 voturi)    
   Ia citeste asta: (Sâmbătă, 13 iunie 2020, 19:52)

   Antiparaziti [utilizator] i-a raspuns lui

   https://ro.wikipedia.org/wiki/Petre_Roman , in special "Guvernul Petre Roman și PD-FSN" si asta : https://pnl.ro/istoria-noastra/ !
   Cat despre ceea ce se intampla in Piata Universitatii atunci , ori habar n-ai, ori esti miner din ala cu casca noua si maini fine ! Practic, ca sa te citez, cu rahat a aruncat pe atunci tatucul vostru ilici si cloaca de neocomunisti din jurul lui pe mortii de la Revolutie ! Rahat pe care continua sa-l arunce si acum urmasii politici ai sai !
  • +7 (7 voturi)    
   Greșesti (Duminică, 14 iunie 2020, 0:25)

   SKBjull [utilizator] i-a raspuns lui

   Primele alegeri au fost oricum, doar libere nu. FSN a promis că va fi provizoriu și nu va participa la alegeri. Aici e prima fractură logică în ceea ce susții.

   Punctul 8. Atât au cerut oamenii, pe cate îi numești infecți Curățenie. Cine a făcut parte din fostul regim, să nu aibă dreptul de a participa la alegeri. Aceasta e a doua fractură logică.

   Singurul argument al birocraților a fost că nu exista experiență politică în societatea civilă.

   Nu ți se pare ciudat că societatea civilă, după 30 de ani, continuă să dea lecții politicienilor? Despre ce înseamnă democrația, despre viitor? Cere autostrăzi, care fără Iliescu și FSN erau construite până în 2000. Cere să nu se vândă resursele subsolului, vezi Roșia Montana. Vrei să-ți aduc aminte cine a vândut Petrom fără licitație și din ce partid era?

   Ultimul mare lider PSD este în pușcărie nu neapărat pentru trafic de influență, ci pentru că este recidivist. Prima infracțiune pentru care a fost condamnat este legată de organizarea unor alegeri, în 2012, la 22 de ani după 1990. Ca să rezumez, ce au făcut în 1990, au continuat să facă. Aici e treia fractură logică.

   Dacă ești pus tot în ghips, stai la pat, e doar un sfat. Faci ce vrei. Au murit oameni și în 1989 și în 1990 ca să ai luxul acesta și să fii prost în public fără să riști violență fizică.
   • -2 (6 voturi)    
    Petrom (Duminică, 14 iunie 2020, 10:14)

    papicu [anonim] i-a raspuns lui SKBjull

    a fost vandut prin LEGE votata in Parlament de catre toate partidele,mai putin Vadim Tuudor si Romania Mare, A FOST CONDITIA NEGOCIATA CU Austria pt primirea in UE,asa cum Sidex a mers catre Anglia,Distrigaz catre Franta si multe altele ''oblgatii'' pt admiterea in ''club'',DAR NOI TOTI DOREAM SI NATO SI UE,as aca am jucat dupa partitura primitaa si INCA JUCAM, noi nu facem muzica.
    • 0 (0 voturi)    
     Luati exemplu Hungaria (Marţi, 16 iunie 2020, 23:52)

     DEMA GOGU' [utilizator] i-a raspuns lui papicu

     Contractele de privatizare puteau fi reziliate !
     Dar PDSR si PSD furau pe rupte si nu aveau bani si timp de PATRIOTISM.
     Uitati si acum ,istoria se repeta...PSD partidul coruptilor.
  • +2 (6 voturi)    
   In 13 iunie , am primit bastoane pe spinare... (Duminică, 14 iunie 2020, 9:38)

   DEMA GOGU' [utilizator] i-a raspuns lui

   Am venit cu metroul si aveam 3 casete video in mana stanga, cand au tabarat pe mine o companie de scutieri.M-am aparat cu o singura mana de bastoanele de cauciuc , loviturile fiind catre zona capului,reusind sa fug catre intrarea principala a Teatrului National.Aici am urcat scarile in fuga si am asteptat ca pe eșafod 3 grupari de scutieri care alergau spre mine....
   Un individ din cele 5 dacii negre care erau stationate in fata Teatrului National ,a iesit din masina si a intins ambele maini ,oprind din fuga cele trei grupuri de jandarmi care fugeau catre mine.
   Am vazut moartea cu ochii.
   Ulterior cu perseverenta tinereții , m-am deplasat catre cele 5 masini negre solicitand sa stau de vorba cu seful de obiectiv , pt. acest motiv am scos o carte de vizita din portofel, a unui membru marcant al FSN .S-au speriat si au retras scutierii...Cred ca am mai scapat atunci de la bataie ,mai multe persoane .Tin minte ca in timp ce stateam de vorba cu seful de obiectiv , o femeie tanara cu un cătel era batuta cu bestialitate de scutieri. Acesta imi spunea ca ei respecta legea ...;)
   Timp de 3 saptamani nu am putut sa-mi folosesc mana dreapta si nu mi-am luat cert. medico-legal...
   Exact in aceeasi zi au fost omorati in bataie 2 jurnalisti francezi de catre aceeasi scutieri.
   • +2 (2 voturi)    
    Am vazut cum se manifesta lovitura de "Pulan" (Duminică, 14 iunie 2020, 12:40)

    DEMA GOGU' [utilizator] i-a raspuns lui DEMA GOGU'

    Bastonul de cauciuc comunist zis si "pulan" cu miez elastic de oțel si imbracat in cauciuc face lovituri deosebit de periculoase. Miezul metalic elastic asigura forta loviturii ,iar cauciucul exterior se muleaza pe locul lovit amplificand lovitura. Organele interne pot fi afectate foarte usor...
    Chiar daca am avut o geaca destul de groasa , dupa muliplele lovituri parate cu brațul drept, in 20 minute bratul si cotul s-au umflat dublandu-si circumferinta.Incheietura mainii a ramas blocata , timp de aprox. 3 saptamani.
    Sper sa fie prima si ultima data in viata mea cand am simtit actiunea bastonului de cauciuc, milițiano-politienesc.
  • +3 (5 voturi)    
   Eu sunt de acord cu manipularea (Duminică, 14 iunie 2020, 12:23)

   calincb [utilizator] i-a raspuns lui

   lui Istodor.
   Lovercraft, marş la gunoi. Găseşti şi acolo destule subiecte de comentat
 • +25 (31 voturi)    
  OK Istodor ! (Sâmbătă, 13 iunie 2020, 9:56)

  Susufler0 [utilizator]

  Frumos articol ! Scris cu sufletul de data aceasta !

  PS. Din pacate multi dintre eroii pozitivi de atunci au parasit aceasta lume, in schimb toti eroii negativi sunt inca liberi nejudecati Unii isi vopsesc parul, altii viseaza sa fie criogenati ! Nenorocitii se vor vesnici si niciuna dintre cele doua Justitii, nici cea divina, nici cea omeneasca , nu ii ia de langa noi !

  PPS. Noi sigur suntem pedepsiti !
 • +20 (24 voturi)    
  comunismul este o boala grava (Sâmbătă, 13 iunie 2020, 9:59)

  cugetatorul [utilizator]

  modul de tratare cel mai eficient este sa iei atitudine
  imediat, intotdeauna si fara rezerve impotriva oricaror simptome ale acestei boli; din pacate pentru multi din
  generatia in varsta care au trait prea mult cu aceasta
  boala este prea tarziu sa se mai poata face ceva...
 • +17 (23 voturi)    
  Nici nu-mi vine sa cred (Sâmbătă, 13 iunie 2020, 10:00)

  Zache58 [utilizator]

  Pentru mine este cel mai bun articol al lui Istodor din toate timpurile!Cred ca,dupa atatia ani,este clar de ce Constantinescu s-a ''topit' in fata Securitatii.Chiar nu-mi vine sa cred ca mai exista interes pentru un eveniment extraordinar,unic in istoria Romaniei.Bravo Istodor!
 • +14 (28 voturi)    
  sa nu uitam de Targu Mures (Sâmbătă, 13 iunie 2020, 10:18)

  eucomentez [utilizator]

  Atrocitatile de la Targu Mures din martie 1990 au fost premiza mineriadelor din Bucuresti. La Targu Mures Politia, Securitatea si o masa populara manipulata de acestia au atacat demonstrantii pasnici care cereau restaurarea dreptului la educatia in limba materna eliminata de comunisti in ultimii ani de dictatura.

  Aceeasi metoda de reprimare a protestelor, acelasi scenariu, aceeasi regizori, care au ajuns la batranete cu decoratii si pensii speciale fara sa fie trasi vreodata la raspundere pentru crimele lor odioase.
  • -5 (7 voturi)    
   Doamne (Duminică, 14 iunie 2020, 10:17)

   papicu [anonim] i-a raspuns lui eucomentez

   ce pasnici si iubitori erau ungurii la Tg Muresi, unii romani nu s-au mai trezit deloc din ''imbratisarile'' lor pasnice.
 • +21 (27 voturi)    
  Felicitari Eugen Istodor! (Sâmbătă, 13 iunie 2020, 11:01)

  dynno [utilizator]

  Exceptional articol, am retrait energia acelor clipe, am lacrimat din nou si, mai ales, am inteles inca odata de ce vom fi pe viata impotriva psd si a urmasilor, urmasilor lor!
 • -27 (35 voturi)    
  Ascultati, (Sâmbătă, 13 iunie 2020, 11:15)

  PetricaGhezea [utilizator]

  Or fi facut ceva golanii aia, nu ii bateau minerii degeaba
  • +16 (22 voturi)    
   mineri (Sâmbătă, 13 iunie 2020, 15:05)

   nimrod [utilizator] i-a raspuns lui PetricaGhezea

   Ai mare dreptate, nici Securitatea nu te batea degeaba, din punctul ei de vedere. Pare, totusi, ca n-ai fost pe-acolo in zilele alea. Eu am fost deci, te rog, mai multi pasi inapoi ca, fereasca Dumnezeu, mai raspandesti vreun virus.
   • -5 (5 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 13 iunie 2020, 23:01)

    [anonim] i-a raspuns lui nimrod

    • +2 (4 voturi)    
     Să bată, (Duminică, 14 iunie 2020, 12:28)

     calincb [utilizator] i-a raspuns lui

     dar să ştim şi noi (pe cine şi de ce).
     Treaba ei era să se ocupe de ameninţările din afară. Din păcate lucra peste program la ameninţările dinăuntru, la cele împotriva partidului unic (nu sună cam ciudat acum termenul?).
  • +5 (9 voturi)    
   cre că-i ironie (Sâmbătă, 13 iunie 2020, 18:29)

   di livio [utilizator] i-a raspuns lui PetricaGhezea

   dacă da, îi bună și scuze pt min
  • 0 (2 voturi)    
   La care golani te referi ,puișor?! (Duminică, 14 iunie 2020, 12:44)

   DEMA GOGU' [utilizator] i-a raspuns lui PetricaGhezea

   La cei in uniforma sau la civilii lui Ilici, in dacii negre?
   Ca alții nu erau in Piata Universitatii, in afara de civilii care manifestau pașnic pt. democratie.
  • +1 (1 vot)    
   Petrica... (Luni, 15 iunie 2020, 1:14)

   john-doe [utilizator] i-a raspuns lui PetricaGhezea

   Asta este o postare inspirata de Petru Groza mai degraba!
 • +21 (27 voturi)    
  no comment (Sâmbătă, 13 iunie 2020, 11:31)

  doejohn [utilizator]

  Remember iliescu care le multumea minerilor:

  https://www.youtube.com/watch?v=pRgB0IK6jgs

  Ma amagesc cu gandul ca istoria nu iarta, si va ramane in memoria colectiva ca un personaj negativ in istoria Romaniei.
  • +2 (4 voturi)    
   realitatea (Duminică, 14 iunie 2020, 2:09)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui doejohn

   batranul ilici este in continuare presedinte "de onoare" al PSD, partidul care a castigat alegerile locale si parlamentare din 2016.

   memoria colectiva paleste in fata democratiei...
 • -13 (25 voturi)    
  pai (Sâmbătă, 13 iunie 2020, 12:22)

  cucuveauamov [utilizator]

  fsn-ul de atunci a actionat cam cum actioneaza acum pnl in stare de urgenta: cine nu asculta, la pucarie /izoleta! Asta ni se intampla pentru ca n-am fost precauti, ci prosti, vorba unui clasic care comemorează in avans pentru ca weekendul e sfant.
 • -12 (14 voturi)    
  niste naivi...sau nu... (Sâmbătă, 13 iunie 2020, 13:52)

  demaGOGU [anonim]

  ...Occidentul vanduse Romania la Malta -sau nu avusese capacitatea sa-si adjudece, ceea ce echivaleaza cu acelasi lucru -, "evenimentele" din piata U. oferind alibi-ul perfect ambelor parti contractante - in clar, Occidentul si Russia - noului deal geo-strategic.
 • -6 (10 voturi)    
  Nu stitai ca (Sâmbătă, 13 iunie 2020, 17:04)

  Ghita Bizonu' [anonim]

  Da .. cu tarsu marian Munteanu de la UGSR in frunte .. da..

  Ce nu stiati ca el, El Lidero Maximo a fots un UASCRist de succes? Nu?

  Si oare inca cato activisti PCR erau acolo in paiat zbierandu-si anticomunsmu?

  Si ce nu stiti ca FSN este de fapt PNL ? FSN- FSN Roman (adevartul FSN)- PD- PDL - PNL!!! Nici asta nu stiati ?
  • +2 (8 voturi)    
   Bizon, cu adevarat ! (Sâmbătă, 13 iunie 2020, 19:28)

   Antiparaziti [utilizator] i-a raspuns lui Ghita Bizonu'

   Lasand la o parte ca facusi varza limba romana, facusi praf si istoria ; macar da si tu un search (adica o cautare) pe goagal si vezi ce partid s-a desprins din fsn, cu Roman in frunte ! Ia d'aci : https://ro.wikipedia.org/wiki/Petre_Roman : https://pnl.ro/istoria-noastra/ . Si citeste pana la capat !
   Sau intoarce-te la seminte si manele ca un pzd-ist devotat.
 • +12 (18 voturi)    
  generatia de aur (Sâmbătă, 13 iunie 2020, 18:28)

  mike_the_hunter [utilizator]

  Bravo, Eugen, foarte frumos articol;.. Pe vremea mineriadei erai un student de vreo 20 de ani si eu un cercetator stiintific de vreo 30 de ani. Intai a fost revolutia, apoi Piata Univ, apoi Mineriada.Le-am trait pe toate live si atunci am devenit matur,inainte de vreme poate, vazand cum trec gloantele pe langa mine , cum mor oameni la 2 metri in fata mea, vorba ta: "curajul este să mergi inainte cand te caci pe tine de frica"....Numai cine a trait asa ceva stie cat adevar spui E mult de povestit ...poate odata la o bere!
  Cunosc multi golani care ca si mine sunt azi prof.univ, sau manageri,sau ingineri ,sau medici de renume, fizicieni de renume international,poeti scriitori ,pictori.
  Generatia de aur -cea care a scapat de gloante,bate, pumni , bastoane de caucic,topoare si mai ales de privirile piezise ale colegilor si colegelor fesenisti azi pesedisti.
  Daca a fost ceva care m-a detrminat sa plec de aici 25 de ani si sa revin abia spre senectute n-au fost banii, cariera etc. ci aplauzele celor adunati in Piata Universitatii pentru minerii care bateau salbatic pe cine apucau.Atunci am zis: Plec! Si n-am regretat. Atunci atunci am inteles de ce Cioran a zis "Iubesc Romania cu o ura grea!"
  O zi exceptionala iti urez din Standford, CA.
  • +5 (7 voturi)    
   Nu vreau sa fiu rautacios, (Sâmbătă, 13 iunie 2020, 19:02)

   Antiparaziti [utilizator] i-a raspuns lui mike_the_hunter

   dar daca e vorba de California e vorba de STANFORD !
   • +4 (8 voturi)    
    ai dreptate! (Sâmbătă, 13 iunie 2020, 20:36)

    mike_the_hunter [utilizator] i-a raspuns lui Antiparaziti

    Citind vad ca am mai facut si alte doua-trei greseli mici gramaticale.Nu scriem acum carti ,scriem comentarii mesaje si ma asteapta o zi intreaga in fata...aici e dimineata, acasa (nu zic la voi!) e seara.
    Fara sa vreau am ajuns in elita ministrilor romani care scriu Standford...lista e lunga..
    Dar dincolo de gramatica merita sa meditezi ce am scris eu, ce a scris Eugen, pentru ca si azi o noua mineriaada se poate intampla oricand.
    Demonstratia din 10 August 2018 e dovada....de data asta cu jandarmi comandati de niste agramati, si batausi....Alt dosar ingropat ca si asta al Mineriadei din 1990....
    • -3 (7 voturi)    
     Paina la urma (Duminică, 14 iunie 2020, 0:08)

     papicu [utilizator] i-a raspuns lui mike_the_hunter

     esti aici ,esti acolo,e dimineata ,e seara-n mintea ta, esti in Standfort sau in Stanford,ai fost revolutionar,ai fost golan,sau faci parte din ''varfurile '' Pietii Universitatii care au dus tara asta pe ''noi culmi de civilizatie si progres'' ? Da-mi doar un singur nume de pietar ajuns in varful politicii ,sau in oricare varf. Dar nu-mi da numele unui ''invitat'' vorbitor de la balcon,sau al membrilor PNL,PNT care faceau agitatie si care AU ANUNTAT OFICIAL CA SE RETRAG DIN PIATA INAINTE DE 13 iunie, Stiau cumva ce va urma ? Da-mi un singur nume de golan din cei aflati in piata pe 13 ,din cei care impreuna cu Maries au vandalizat si au dat foc,un simgur ''zapacit '' care a crezut sincer in idealurile induse in piata,care a ''luat-o pe coaja'' de la mineri si care este astazi in politica mare ,indiferent de stanga sau dreapta .
     • +2 (2 voturi)    
      paina la urma? (Duminică, 14 iunie 2020, 18:41)

      mike_the_hunter [utilizator] i-a raspuns lui papicu

      Adica pana la urma,nu? Uite ca mai gresesc si altii in fuga condeiului...si nu fac caz de asta.Iti spun ca pe 13 iunie nu am fost in Piata si nu mai fusesem de ceva vreme. N-am participat nici la asaltul Ministerului de Interne, nici al TV.
      De ce ? Pe 13 iunie s-au blocat toate bulevardele si am coborat din trolebuz si am vazut pe cei care au intrat in Min. de Interne si i-au dat foc. Se vedea ca sunt de la Secu, aveau rangi, aveau cocktaiuluri Molotov in rucksacuri militare.Ascultau de comandanti. Nu semanau cu fraierii ca mine si Eugen care strigau prin Piata Univ.. De acasa i-am vazut pe aceasi mai tarziu au atacat TV. Am stiut ca din 13 iunie ca e un plan a lui Iliescu si Secu sa scape de opoitie. Da stiu multe nume din Piata Univ. ,oameni care au ajuns departe, e usor sa ii gasesti chiar in cladirea alaturata , Univ. Bucuresti.
      Mai mult nu adaug, caci modul de a ma intreba seamana cu urmasii baietilor cu ochi albastrii de atunci, care iata au ucenici si azi.
      Cu placerea imensa de a fi la 10 000 km de tine, din Stanford, CA " Jos PSD'! Jos Secu!"
      • -1 (1 vot)    
       Pana la urma (Duminică, 14 iunie 2020, 21:40)

       papicu [utilizator] i-a raspuns lui mike_the_hunter

       vad ca iti amintesti doar selectiv, poate e din cauza distantei, sau asa e ''minuta'' ? Personal daca as fi plecat de 25 de ani,nu cred ca ma mai interesa cine sa fie sus sau jos in Romania, ar fi mai important daca sunt cu genuchiul pe grumazul cuiva, sau cu grumazul sub un genunchi. Frustrat trebuie sa mai fi daca ai cosmaruri cu PSD ,mineri si securitate. Dar cand minerii intrau in Parlament in APLAUZELE PARTIDELOR ISTORICE, pe unde erai, sau erai din nou sigur ca e mana lui Iliescu si a securitatii ?
       • 0 (0 voturi)    
        iata PSD vorbeste! (Duminică, 14 iunie 2020, 21:48)

        mike_the_hunter [utilizator] i-a raspuns lui papicu

        Da, am plecat nu regret. Stiu ce e acasa , am rude , prieteni, si multe alte conexiuni.
        Trebui sa te cheme Papicu ca sa nu iti pese de cei de acasa, sa nu ii ajuti, sa nu vorbesti cu ei,sa nu vii din cand in cand sa ii vei de la 10 000 km.

        Nu mai scrie pe hotnews, internetul nu s-a inventat pentru cei ca tine , care ar trebui sa stea intr-o grota.
 • +5 (13 voturi)    
  organili au tranșat organe (Sâmbătă, 13 iunie 2020, 18:36)

  di livio [utilizator]

  miliția și securitatea, poliția și sri-u militarizat, neapărat militarizat...da au fost pedepsite aspru respectivele organe, au primitără ele pensii speciale militare
 • +4 (8 voturi)    
  Fain! Asa da. Decenta eroismului. (Sâmbătă, 13 iunie 2020, 20:15)

  V. Istina [utilizator]

  Multam pentru rezumatul excelent. Multi dintre pustii de azi crescuti cu libertatile tembelizoarelor si antenelor de tot felul greu mai inteleg ce a fost atunci, uita ce inseamna sa lupti cu un asa sistem pervers, o lume intreaga s-o intorci de-andoaselea doar pentru ca nu mai poti fara adevar si fara libertate. Si-ti pui pielea la mezat. Nu metaforic. Vanatai, fracturi, schilodeala... pentru ca nu mai vrei minciunile tovarasilor, vrei sa respiri liber si sa traiesti intru adevar ... pe cat de mult posibil... In ciuda iliestilor, voiculestilor, rangilor minerilor, securistilor zambareti, ale fufelor ridicate doamne de tot felul... samd Si descoperi ca nu esti singur in treaba asta, ai frati, ai parinti, ai istorie, o sa ai copii... Si ca e frumos sa fii roman. Si impreuna cu fratii tai, ale caror voci frumoase le auzi langa tine, sa strigi si sa canti pana se rupe blestemul si minciuna de peste lume.

  Asa este, Piata Universitatii a facut Romania de azi. Sa n-o uitam. Si sa nu-i uitam nici pe criminalii de atunci. Si nici pe copii lor politici.

  Multam pentru buna readucere aminte.
  • -1 (7 voturi)    
   vor intelege (Duminică, 14 iunie 2020, 0:27)

   papicu [utilizator] i-a raspuns lui V. Istina

   ce a inteles si generatia mea nascuta la 10 ani dupa 23 August '44 din acel act de cotitura in istoria tarii. Am fost crescuti cu idea ca Mihai era o marioneta si ca PCR si Clasa Muncitoare a facut totul. Apoi totul s-a rasucit si Regele facuse totul,comunistii fiind si ei un fel de figuranti impusi de Moscova,chiar cei din Piata strigau aceasta teza. A trecut timpul,decenii, Iliescu si Nastase au recunoscut meritele lui Mihai ,iar Regele a pus punctul pe i si a stabilit ADEVARUL,ca IMPREUNA cu PCR a pus la cale si executat arestarea lui Antonescu si intoarcerea armelor catre Hitler. Durerea mare este ca Regele a fost repudiat chiar de cei ce l-au folosit in anii '90. Aduceti-va aminte cu cata ura au atacat Proiectul de lege conceput de Dragnea si Tariceanu in favoarea Casei Regale,o Casa Regala cu merrite imense in aderarea la NATAO si acceptarea in UE, un parteneriat realizat cu Guvernul Nastase. Timpul va dovedi ca Decembrie '89 este asemeni lui 23 Audust '44 ,iar Piata o rabufnire cum au fost multe altele in istoria noastra.
 • -2 (4 voturi)    
  Entuziasmul patriotic tineresc: (Sâmbătă, 13 iunie 2020, 20:16)

  Namaste [utilizator]

  trebuia o improspatare optimista de sentiment patriotic, sa stearga ura acumulata...
  • -2 (2 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 13 iunie 2020, 23:03)

   [anonim] i-a raspuns lui NamasteAbonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by