In ciuda crizei economice care a continuat in 2010 si a nemultumirilor multiple si in mare parte justificate ale romanilor va invit sa va relaxati putin, sa va turnati un pahar de vin si sa va uitati la jumatatea plina a paharului inainte de a-l da pe gat alaturi de cei dragi.

Mihnea VasilacheFoto: Contributors.ro
  1. Sport. Un toast pentru echipa feminina de handbal a Romaniei, medaliata cu bronz la Campionatele Europene; pentru Lucian Bute, neinvinsul campion mondial de box IBF la categoria Supper Middleweight; pentru Stejarii Romaniei care au tinut in viata traditia rugby-ului romanesc de a se califica la toate turneele finale ale Rugby World Cup (mult succes in Noua Zeelanda in 2011!); pentru Nicoleta Albu, dubla campioana europeana si medaliata cu bronz la campionatele mondiale de canotaj; pentru Corina Caprioru si Alina Dumitru, campioane europene la judo; pentru Nicoleta Grasu, vicecampioana europeana la aruncarea discului la frageda varsta de 38 de ani; pentru Ana Porgras, campioana mondiala la barna
  2. Cultura. Hai noroc pentru remarcabila scoala romanesca de film remarcata deja in toata lumea! Anul asta bravo regizorului Florin Serban, actorilor George Pistereanu si Ada Condeescu precum si intregii echipe din spatele filmului „Daca vreau sa fluier, fluier” castigatorul Siver Bear Jury Grand Prix Award la al 60-lea Berlin International Film Festival; bravo si lui Ionut Piturescu pentru scurtmetrajul „Cautare” care a primit premiul SFR din partea Festival de Cannes; bravo Alinei Cojocaru, balerina la Royal Ballet in Londra, nominalizata la Critics’ Circle National Dance Awards; bravo lui Ion Barladeanu pentru cea mai rapida ascensiune de la om al strazii in ghetourile comuniste ale Bucurestiului la invitat al marilor galerii de arta ale lumii; bravo Paulei Seling si lui Ovi pentru bronzul de la Eurovision
  3. Politica. Scepticismul instinctiv ar trebui sa fie moderat de performanta meritorie a Comisarului UE pentru Agricultura, Dacian Ciolos; noua purtatoare de cuvant a NATO, Oana Lungescu; Mugur Isarescu, Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei si recipientul celei mai inalte distinctii civile romanesti Ordinul national „Steaua Romaniei” in grad de Colan, Cristian Popa decorat cu Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Cavaler precum si celorlalti membri ai Consiliului de Administratie al BNR
  4. Industrie. Multumiri din partea fiscului marilor contribuabili Dacia – Groupe Renault (felicitari in special pentru Duster si pentru centrul de cercetare de la Titu); felicitari Nokia Romania care a anuntat ca va incepe sa manufactureze smartphones la Jucu (Cluj); bine ati venit lui Intel Romania Software Development Center; succes Ford B-Max made in Craiova; sa curga samponul din noua fabrica Procter & Gamble de la Urlati (Prahova); zbor placut pentru Airbus-urile facute cu componente de la IAR Ghimbav si EADS in noua fabrica de la Brasov; vant din pupa pentru CEZ care investeste 1.1 miliarde euro in dezvoltarea din Dobrogea a celui mai mare parc eolian din Europa
  5. Turism. γνῶθι σεαυτόν sau cunoaste-te pe tine insuti. Va recomand, ca sa nu fiu invinuit de partinire, sa incepeti cu UNESCO World Heritage List pentru Romania: Bisericile Pictate din Moldova, Delta Dunarii, Sighisoara, Fortaretele Dacice din Muntii Orastiei, Manastirea Horezu, Bisericile Fortificate din Tyransilvania, Bisericile din lemn din Maramures. As mai adauga cateva locuri favorite si vizitate personal: salba de castre romane de pe malul sudic al Dunarii, centrul vechi al Sibiului, Parcul National Muntii Macinului si plajile din Corbu si Portita.
  6. Agricultura. Va recomand din toata inima, in special celor care traiesc in afara tarii sau calatoresc mult, sa compare rosiile de Dobrogea si ardeii si vinetele din Oltenia cu produsele similare din marile supermarketuri europene si americane. Va recomand sa descoperiti cine sunt companiile si oamenii care, literalmente, produc painea cea de toate zilele ca, de exemplu, compania Cerealcom Dolj condusa de familia Mihai si Cornelia Anghel din Craiova pe care ma simt onorat sa ii cunosc. In special va recomand sa descoperiti renastarea vinului romanesc. Nu exista nici o scuza pentru a nu descoperi si gusta explozia de vinuri de calitate din ultimii ani. Ati auzit si baut deja vinuri bune de la Davino (Ceptura), Domeniul Coroanei (Segarcea), Carl Reh (Oprisor), Halewood (Dealu Mare, incercati Vitis Metamorfosis un efort comun cu celebra casa de vinuri italiana Antinori), Stirbey (Dragasani), Vinarte, Recas si Serve. Ei bine incercati si noii si mai micii producatori de familie: Nachbil Beltiug (Satu Mare), Gramma (Iasi), Curtea Regala (Sarica Niculitel), Close de Colombes (Olimp), WineRo (Alimanu), Domeniile Ostrov (Podisul Oltinei), Senator (Husi si Vrancea), Crama Natura (Panciu). Va promit ca nu veti regreta!
  7. Distractie. Recunosc ca nu suna asa de bine ca si „entertainment” dar va intreb ce parere aveti de o noapte calda de vara petrecuta la una din nenumaratele baruri si terase din Centrul Istoric al capitalei. Vreti vin, bere, sa mancati ieftin sau fin si sa petreceti pana dimineata – toate sunt posibile in acelasi loc ca in putine alte orase europene. Va recomand, subiectiv, un mic la Sandu’ Cocosatu, o bere la Caru cu Bere si o pasta fina la Di David. Faceti-mi o placere si beti un expresso pe terasa de la Gargantua, in parcul Gradina Icoanei. Scena culinara a Bucurestiului este mai diversa si mai efervescenta ca niciodata. Astept provincia!
  8. Constructii. Va spune ceva Petrom City? Dar City Gate Bucharest? Banuiesc ca o sa mergeti la finala cupei UEFA Europa League in 2012 pe noul Stadion National sau poate in vara lui 2011 la meciul cu Argentina. Mana sus cine a vizitat Cluj Arena Municipal Stadium care este aproape terminat? In cateva luni, cand o sa va pregatiti sa zburati din Otopeni va rog sa va plimbati si prin noua extensie a terminalului de plecari internationale. Nu mai mentionez Pasajul Basarab ca o dam in politica.
  9. Armata. Cate tari au trimis trupe de lupta si tehnica militara in sprijinul efortului aliat din Iraq si Afghanistan? Stiati ca Romania isi va mari contingentul din Afghanistan la sfarsitul acestui an la 1.800 de soldati, raspunzand astfel unui apel direct si al Statelor Unite? 17 soldati romani si-au dat viata in acest efort si 35 a fost raniti – putem fi mandri de ei.
  10. Finante. Nici un leu din banii publici nu a trebuit injectat in sistemul bancar romanesc. Leul este stabil si politicile BNR credibile. Not bad.

Citeste si comenteaza pe Contributors.ro