In aceasta saptamana, peste 30 de miliardari americani s-au angajat sa doneze jumatate din avere unor organizatii caritabile, urmand astfel indemnul lui Bill Gates si Warren Buffet. Atat Hotnews cat si Wall-Street.ro au avut initiativa de a ii intreba pe cativa dintre cei mai bogati romani daca ar fi de acord sa urmeze exemplul americanilor. Un singur raspuns mi-a atras in mod deosebit atentia – cel al lui Ioan Niculae, seful InterAgro, personaj a carui avere este estimata la 1.2 miliarde de euro, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

"Am o parere foarte proasta despre decizia miliardarilor americani [...] Oamenii trebuie sa invete sa munceasca, nu sa intinda mana. Este pacat ca dupa 20 de ani romanii inca nu au invatat sa munceasca si stau cu mana intinsa."

Cu alte cuvinte, din punctul de vedere al acestui domn, a dona o parte din avere unor asociatii caritabile sau unor fundatii, nu inseamna altceva decat a incuraja nemunca.

Un asemenea gest nu inseamna deloc responsabilitate sociala, nici satisfactia ca ii ajuti pe cei care au fost mai putin norocosi decat tine, nici multumirea ca dai inapoi societatii o parte din ceea ce societatea ti-a dat. Nu, inseamna doar mila si frustrare.

Mergand pe acelasi principiu, ne putem intreba ce rost are sa donezi bani unor fundatii care se ocupa de educatie sau de sprijinirea tinerilor saraci dar cu potential, din moment ce acesti tineri se pot angaja la InterAgro in loc sa isi continue studiile si astfel sa isi atinga potentialul?

Ce rost are sa donezi bani unor fundatii care se ocupa de ingrijirea bolnavilor sau handicapatilor, din moment ce acestia din urma pot pune mana sa munceasca, nu sa astepte ajutor de la cineva? Sau ce rost are sa donezi bani unor institute de cercetare care incearca sa gaseasca solutii pentru tratarea unor boli acum incurabile?

Bineinteles, americanii sunt prosti. Iar cel mai prost dintre ei este Buffet, care a promis ca va dona 99.9% din avere.

Comenteaza peblogul lui Cristian Orgonas.