Pe scurt despre comertul international, industrie si constructii

de Cristian Orgonas     Khris.ro
Vineri, 12 martie 2010, 13:02 Actualitate | Opinii

1. Comertul exterior. In luna ianuarie 2010, conform estimarilor preliminare ale Institutului National de Statistica, exporturile FOB au insumat 2305,5 milioane euro, iar importurile CIF au insumat 2732,3 milioane euro. Comparativ cu luna ianuarie 2009, exporturile au crescut cu 19,8%, iar importurile cu 4,4%. Deficitul comercial FOB-CIF in luna ianuarie 2010 a fost de 426,8 milioane euro, mai mic cu 265,8 milioane euro decat in luna ianuarie 2009.

De remarcat ca luna ianuarie a fost a treia luna consecutiva de crestere anuala a exporturilor, in timp ce importurile au crescut nesemnificativ. In plus, in acest an nu vom avea probleme cu deficitul comercial. Alaturat evolutia lunara din ultimii 3 ani a importurilor, exporturilor si a deficitului comercial.

2. Industria. INS: in luna ianuarie 2010, productia industriala (serie bruta) a scazut fata de luna precedenta cu 4,6% si a crescut ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 0,1% .

Fata de luna corespunzatoare din anul precedent, productia industriala a crescut atat ca seria bruta cat si ca seria ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 6,9%, respectiv cu 7,1%, detalii alaturat.

Exporturile au tras clar industria in sus in ultimele luni, insa nu putem isi din criza doar pe baza exporturilor. Oricum, industria genereaza aproape un sfert din PIB, iar o crestere de 4% a industriei adauga 1% la PIB.

3. Constructiile. INS: in luna ianuarie 2010, volumul lucrarilor de constructii a scazut fata de luna decembrie 2009, atat ca serie bruta, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 64,5%, respectiv 6,0%.

Fata de luna corespunzatoare a anului precedent, volumul lucrarilor de constructii a scazut ca serie bruta cu 12,4% si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 12,6%, detalii alaturat.

Nimic nou pe frontul constructiilor – cel mai probabil, vom putea discuta despre revenire abia din vara.

Astra Film Festival 2017

VIDEO INTERVIU Bill Nichols, critic de film si pionier al studiului de film documentar: In timpul facultatii inca nu stiam ca voi deveni. Eu nu eram interesat sa fac bani, ci cautam implinirea. Si a durat o vreme sa imi dau seama.

Bill Nichols, critic de film american, profesor emerit si un pionier al studiului de film documentar contemporan a discutat in cadrul unui interviu despre visele si aspiratiile din tinerete, tehnicile din filmele documentare si influenta tehnologiei in industria cinematografica.
  • Intra in articol pentru a citi principalele declaratii ale lui Bill Nichols

576 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică