Marti, deputatii comisiei juridice au trimis dosarul Zambaccian 2, altul decat cel respins luna trecuta, inapoi catre procurori. De fapt, mai precis, este vorba de deputatii PSD+PRM+PC+(cu o exceptie) PNL. Motivul? "(…) probele ajunse la Parlament sunt lovite de nulitate printr-o decizie a ICCJ, deci deputatii nu au suficiente informatii pentru a aprecia daca se impune urmarirea penala, informeaza NewsIn", scrie Doc, pe blogul lui.

Ce impunator, ce serios suna, "probele sunt lovite de nulitate". In realitate, argumentul lor e lovit de minciuna si rea-credinta si fractureaza la randul lui logica. Valabilitatea probelor administrate in dosar o stabileste instanta, nu parlamentul.

Nu e treaba parlamentului sa judece dosarele, nici macar plenul si cu atat mai putin comisia juridica. Rolul camerei este strict sa decida daca dosarul este inventat, sau daca procurorii incrimineaza o decizie politica, calcand prerogativele guvernului. Atat si nimic mai mult.

Apoi vine alta impostura: nu reiau discutia despre problemele deciziei ICCJ, judecatorii au cerut intr-adevar procurorilor sa reinstrumenteze dosarul.

Motivul? Pai, pentru ca, conform unei decizii ulterioare a CCR, fostii ministri trebuiau sa se bucure de protectie constitutionala la fel ca ministri in functie. Cu alte cuvinte, dosarul avea nevoie de avizul presedintelui sau a camerelor - devenit ulterior, printr-o noua interventie a CCR, doar al Camerei deputatilor.

Rezumand, ICCJ spune ca nu poate admite probele fara ca deputatii sa dea in prealabil aviz de urmarire penala. Iar deputatii au decis ca nu pot da avizul de urmarire penala … pentru ca ICCJ nu a fost de acord cu probele. Din dilema asta nu se poate iesi.

Citeste restul articolului si comenteaza pe Inventarul stricaciunilor politice.