In ultimii 20 de ani Romania a luat-o pe un drum, al modernizarii, al apartenentei unde-i este locul, si anume in marea familie europeana. Civilizatia vestica, asa cum i se mai spune. Nu, nu mai vrem sa fim orientali, vrem sa fim occidentali, nu mai vrem sa fim inapoiati, vrem sa mergem inainte.

Facem cate un pas, baby steps, pasi de copil cum zic vorbitorii de engleza, sau cateodata, poate chiar prea des, vorba cantecului nostru, stanga unul dreapta doi. Unul dintre acesti pasi spre modernizare a statului si schimbarea mentalitatii s-a vrut a fi Legea Medierii. O lege de care avem nevoie, spune, pe scurt, sa nu te duci la tribunal daca nu ai incercat sa te impaci cu cel cu care vrei sa te judeci. De exemplu daca ai ceva de impartit cu fratele, sora, vecinul sau mai stiu eu cine, in multe cazuri, stati domnule de vorba si rezolvati-va problemele, nu va tarati reciproc prin tribunale, economisiti timp, bani, energie si … sentimente de ura :) . Un indemn la o coeziune sociala mai buna as zice. Lucrurile bune se cam termina aici.

Mintea ingusta si retrograda a celor care au gandit si apoi votat aceasta lege include violul pe lista medierii obligatorii. Iata o mentalitate misogina si feudala as zice, parca-i aud "poate i-o fi si placut bah" sau "ei lasa, ca trebuie sa fi facut ea ceva ca sa si-o ia, daca nu ridica cateaua coada, nu se intampla nimica" spuse din pacate, de cam multi concetateni. In acest caz agresiunea nu este numai fizica, ci si psihica, in unele cazuri nevindecabila complet. Este o trauma in urma careia sufera victima si familia victimei, mai ales partenerul victimei, datorita disfunctionalitatii relatiilor dintre ei. Prin obligativitatea tentativei de impacare intre agresor si victima, in acest caz, se descurajaza raportarea agresiunii. Asta pe langa faptul ca in societatea romaneasca stigmatul se pune inca prea mult pe victima, nu pe agresor.

Oare printre cei care au gandit si votat o astfel de lege nu s-au aflat si femei? Oare barbatii respectivi nu au mame, surori, sotii si fiice? Si-ar imagina cineva mama, sora, sotia sau fiica fata in fata cu agresorul, la mediere, in cazul unui viol? Sa fie numai 50 de persoane revoltate asa de tare incat sa protesteze in aceasta tara contra unei asemenea aberatii?

Comenteaza pe blogul La coltu' strazii.