Maine la ora 13.00 la Parlament are loc o intalnire ce ar trebui sa arate calea catre normalitatea politico-sociala din Romania, o intalnire intre seful guvernului si al PDL-ului si liderii PNL si PSD, principalele partide de opozitie.

La ora asta, multi romani – printre care ma numar – nu au incredere in clasa politica a Romaniei si nu o cred in stare sa guverneze tara in interesul cetatenilor.

Romania are probleme economice si inca suntem la inceput de drum pe calea exercitarii complete a drepturilor democratice, am devenit – pe hartie – o tara democrata si cu o economie de piata doar in urma cu 22 de ani.

Nu putem cere ca toate problemele sa se rezolve imediat. Insa nici nu putem rata aceasta sansa. Discutia nu trebuie sa fie punctuala doar pe legea sanatatii. Discutia trebuie sa readuca increderea populatiei in sistemul democratic in sensul ca problemele trebuiesc discutate in parlament, nu pe strada. Sper sa isi dea seama ca daca esueaza, discutia tot pe strada va ajunge.

Incerc sa mentionez cateva masuri ce pot fi luate imediat de catre partidele politice, nu neaparat in ordinea importantei. De asemenea, stiu ca exista diferente doctrinare intre stanga si dreapta, ca o doctrina inseamna o solidaritate sociala mai mare, iar alta pune accentul pe libertatea individuala, de aceea lista nu trebuie sa impuna masuri de dreapta sau de stanga, ci masuri de buna guvernare. Sa lasam pe seama alegatorilor in viitor sa aleaga intre o doctrina sau alta.

Lista nu este este exhaustiva, va rog sa adaugati si voi:

1. Partidele sa se delimiteze de absolut toti membri de partid care sunt urmariti in justitie. Daca aceste persoane ocupa functii, partidele politice trebuie sa ii demita (daca permite legea).

2. Procurorii si judecatorii sa nu mai fie obiectul criticilor personajelor politice; sedintele CSM sa poata fi televizate in direct.

3. Guvernul sa faca publica imediat lista tuturor activelor si pasivelor publice si evaluarea acestora astfel incat sa stim cum gestioneaza aceste active si, in cazul instrainarii, daca instrainarea s-a facut in pierdere.

4. Toate numirile in posturile publice de acum incolo sa se faca pe criterii de competenta. Asta inseamna ca in plus fata de procedura de numire actuala sa se introduca un mecanism transparent de control al societatii civile asupra acestor numiri.

5. Sa introduca un mecanism independent care sa valideze faptul ca propunerile legislative au fost suficient de mult dezbatute in societate. Sa nu uitam ca avem multe reforme de facut: parlament de 300 de membri, organizarea teritoriala, noii indicatori fiscali agreati cu UE in decembrie 2011, reforma sanatatii, etc.

6… adaugati voi

Citeste mai mult si comenteaza pe blogul Jeopardy