Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Energie eoliana: Comisia Europeana se teme ca producatorii din Romania ar putea primi ajutoare prea mari

Romania are un potential mare de dezvoltare a pietei energiei eoliene, fapt dovedit de interesul investitorilor, de studiile specialistilor si de planurile autoritatilor romane. In ciuda acestui interes, investitorii sunt, totusi, destul de reticenti, motivul fiind lacunele legislative. O analiza realizata de HotNews.ro arata ca nici pana acum nu au fost adoptate normele de aplicare a legii privind promovarea producerii energiei din surse regenerabile, desi au trecut mai bine de doi ani de la adoptarea legii. Pentru aplicarea normelor, autoritatile romane ar fi trebuit sa trimita Comisiei Europene o notificare oficiala, fapt care nu a fost realizat nici pana in prezent, conform unei informatii transmise de Comisia Europeana la solicitarea HotNews.ro. Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat ca preocuparea Comisiei Europene este de a nu exista masuri excesive de sprijin. In aceste conditii, nu este exclus ca facilitatile pentru investitori sa fie reduse, sustin autoritatile. Intre timp, Romania a intrat intr-un Top 30 al tarilor care sunt atractive pentru investitori in energia regenerabila. In cazul in care cadrul legislativ ar fi favorabil, investitiile in domeniu pot depasi 10 miliarde de euro, pe termen lung, spun reprezentantii Camerei Franceze de Comert si Industrie din Romania. Deja, mari investitori au inceput, chiar si in lipsa unei legislatii adecvate, sa puna in aplicare proiecte, urmand ca anul acesta sa fie puse in functiune centrale care insumeaza o capacitate de 600 de MW, potrivit estimarilor.

Ministrul László Borbély a semnat contractul Reabilitarea Sitului Poluat Istoric – Batal de depozitare reziduuri petroliere Strada Lacul Peştelui (Municipiul Câmpina)

Ministrul Mediului, László Borbély, a semnat contractul de finanţare pentru proiectul Reabilitarea Sitului Poluat Istoric din municipiul Câmpina. Investiţiile vor fi realizate cu sprijin de la Fondul European de Dezvoltare Regională, valoarea eligibilă a proiectului fiind de peste 10 milioane de lei. Obiectivul principal al lucrărilor de remediere este ecologizarea sitului pentru a aduce terenul la un standard adecvat folosirii ca zonă verde pentru public. Romania are in prezent “peste 1.000 de situri potenţial contaminate, cu o suprafaţă de circa 900 000 de hectare la nivel naţional. Valoarea decontaminarii acestora va fi peste 5 miliarde Euro în următorii 20 – 30 de ani”, a declarat ministrul Mediului. Potrivit acestuia, în perioada imediat următoare exista alte doua proiecte in faza finala, care urmeaza a fi semnate, pentru judeţul Prahova. “Este vorba despre un proiect cu o valoare de 160 milioane de Euro, in domeniul apelor si un proiect pe deşeuri, cu o valoare de 44 milioane de Euro.

Ministrul Economiei din Germania propune vanzarea carburantilor in supermarketuri

Ministrul Economiei din Germania propune vanzarea carburantilor in supermarketuri. Cetatenii germani ar putea, asadar, sa alimenteze autoturismele in timp ce fac cumparaturi. Ministrul german al Economiei sustine ca incurajeaza cele mai mari lanturi de supermarketuri sa vanda carburanti, pentru ca doar concurenta sporita este o solutie pentru reducerea preturilor. Presa din germania scrie ca oficialul a cerut comerciantilor cu amanuntul din tara sa ia in considerare deschiderea unor statii de benzina in cadrul supermarketurilor. Potrivit Automobil Club din Germania, pretul mediu national pentru un litru de gaz s-a ridicat, saptamana trecuta, la 1,49 de euro. In multe locuri, preturile au depasit insa cu mult 1,5 euro. Preturile la motorina au ajuns la 1,33 de euro pe litru, cu 1,5 centi mai mult decat cu o saptamana inainte. In Austria, lantul Hofer a vandut benzina in supermarketurile sale timp de doi ani. Compania a reusit sa ofere si promotii speciale de sezon, de cativa centi pe litru.

Intre timp, analistii avertizeaza ca statele cele mai vulnerabile din zona euro sunt cele mai expuse la riscurile pe care le implica un pret al barilului de petrol care se apropie de 100 de dolari. O analiza realizata de Reuters arata ca pretul acestei resurse reprezinta o amenintare la adresa economiei globale si in particular a Europei. Costurile mai ridicate ale tuturor marfurilor petroliere reprezinta o taxa pe cresterea economica, intr-o perioada in care perspectivele de redresare in aceste tari sunt atat de fragile, arata analiza citata​.