Tabloidul britanic Daily Mail publica luni un reportaj cu povestea unui roman de etnie roma care a venit sa munceasca in Marea Britanie si care spune ca are nevoie de 40.000 de lire pentru familia sa, suma pe care spera sa o obtina "intr-un an sau doi".

Ion Lazar, in varsta de 36 de ani, este din orasul Argetoaia din sudul Romaniei si este in Marea Britanie de sase luni, timp in care, potrivit tabloidului, acesta a trimis acasa 800 de lire pe saptamana.

Romanul spune ca "Anglia este o tara cu multi bani. Am nevoie de 40.000 de lire pentru familia mea si cred ca pot face banii astia intr-un an sau doi [...] Vreau sa imi fac o casa cu trei camere, o baie, un frigider, un televizor cu plasma [...] Stiu ca este usor sa iei ajutoare sociale in Anglia", se arata in reportaj.

Tabloidul britanic il citeaza pe Lazar care spune ca "daca nu voi avea de mancare, voi merge sa fur".

Desi sotia lui Ion Lazar a ramas in Argentoaia cu cei trei copii ai cuplului, sora sa si vecinii acestuia urmeaza sa vina si ei in Marea Britanie. "Fiica mea vine aici impreuna cu sotul ei si o sa stea aici pentru ca este o tara buna", spune Lazar.

Daily Mail scrie ca "la fel ca in cazul majoritatii romilor care vin in Marea Britanie, transportul si cazarea lui Ion Lazar au fost platite de liderul clanului, care primeste o parte din banii si ajutoarele sociale pe care acesta le obtine".

Tabloidul sublineaza ca pe langa revendicarea tuturor beneficiilor posibile, inclusiv credite fiscale pentru cei trei copii din Romania, Lazar colecteaza fier vechi.

"Am de gand sa iau orice metal de pe strada pentru ca am nevoie de bani. Daca vad ceva, merg la casa respectiva, bat la usa si intreb daca au metal. Daca este afara, in gradina, il iau direct, nu intreb, pentru ca este afara", spune Lazar, potrivit tabloidului.

Nepotul lui Ion Lazar este si el in Marea Britanie si are, potrivit Daily Mail, o abordarea similara fata de colectarea fierului vechi: "Bicicletele sunt cel mai simplu lucru de luat si banii sunt destul de buni. Eu iau 10-15 biciclete, le vindem si facem bani".

"Cred ca sunt bani buni pentru mine acum [...] Am ajutor social pentru copii, credit fiscal de lucru si credit fiscal pentru copii. 820 de lire sunt bani buni pentru mine", spune Ion Lazar, citat de Daily Mail.

Tabloidul britanic evidentiaza si faptul ca lui Lazar nu ii este rusine de suma care ii este data: "Unii oameni cred ca este rau sa primesti ajutoare sociale, dar eu cred ca nu. Cred ca este foarte bine. Este bine pentru mine si pentru familia mea. Nu ma intereseaza ce cred ei, ceilalti oameni. E viata mea, familia mea si cred ca sunt norocos, da!"