Un om de stiinta de la Oxford a descoperit prima dovada, sustinuta de probe ADN, ca Yeti exista, desi nu chiar in modul monstruos prezentat de legenda. Doua mostre de par prelevate din regiuni indepartate din Himalaya au aratat o potrivire genetica de 100% cu un urs polar preistoric, care a trait in urma cu 40.000 de ani, relateaza The Independent.

Descoperirea sugereaza ca exista ursi de munte, care nu au fost observati inca din perioada Pleistocen, de care expertii spun ca ar putea fi "fundamentul biologic al legendei lui Yeti".

Un genetician de la Universitatea Oxford a declarat ca cercetarea sa reprezinta dovada suficienta pentru a incepe planificarea unei expeditii in Himalaya pentru a captura un astfel de "Yeti".

Bryan Skyes a spus pentru NBC News ca studiul echipei sale, publicat in revista Proceedings Of The Royal Society B, ar trebui sa incurajeze "entuziastii Bigfoot sa mearga inapoi in padure pentru a gasi creatura adevarata".

Oamenii din intreaga lume au raspuns apelului profesorului Skyes de a trimite mostre de par, care ar putea proveni de la ceea ce acesta descrie ca fiind "primate anormale".

In primul studiu de acest fel, echipa lui Skyes a analizat 36 de exemplare care au fost descrise ca fiind yeti sau bigfoot. Marea majoritate a probelor s-au dovedit a fi usor de explicat deoarece proveneau de la specii moderne, inclusiv cai, vaci sau ursi.

Dar o mostra de par de culoare auriu-maronie de la un animal impuscat in regiunea de nord Ladakh din India, acum 40 de ani si o mostra de par de culoare rosiatica dintr-o padure de bambus din Bhutan s-au potrivit cu legenda lui Yeti.

Profesorul Skyes a recunoscut ca studiul nu a dat peste o creatura-umana, dar ursul anormal este urmatorul cel mai bun lucru.

In cadrul studiului, Skyes si echipa sa au scris: "Este mai probabil ca cele doua mostre de par raportate sa provina fie de la o specie de urs neidentificata pana acum, fie de la variantele colorate ale lui Ursus maritimus (ursul polar) sau U. arctos/ hibrizi U. maritimus"

Profesorul Skyes scrie o carte despre legatura dintre probele primite si fosila de urs in varsta de 40.000 de ani, care ramane intitulata "Enigma Yeti", si a spus ca o expeditie in Himalaya "este urmatorul pas logic".

"Avem nevoie de un Yeti viu", a spus Skyes.