Boardul executiv al Fondului Monetar International a aprobat vineri acordarea unei transe in valoare de 3.2 miliarde de euro pentru Grecia, care vor fi folositi pentru plata datoriilor scadente in aceasta luna, transmite Reuters. Transa este parte a unui pachet de ajutor de 110 miliarde de euro, acordat Atenei anul trecut de Uniunea Europeana si FMI.

Christine LagardeFoto: Reuters

"Programul ofera rezultate importante: deficitul fiscal este redus, economia se echilibreaza si competitivitatea se imbunatateste gradual", a precizat intr-un comunicat directorul FMI, Christine Lagarde. Aceasta a laudat strategia de privatizare a guvernului de la Atena si a afirmat ca, in timp ce planul de a vinde bunuri ale statului in valoare de 50 de miliarde de euro pana in 2015 este "ambitios, crearea unei agentii independente de privatizare ar trebui sa ajute la realizarea unei implementari transparente si oportune".

Ea a adaugat ca, "totusi, in timp ce multe reforme structurale asteapta inca sa fie implementate, raman in continuare provocari politice semnificative".

FMI a avertizat ca criza financiara din Grecia ar putea afecta tari precum Statele Unite, in special daca problemele se extind si la bancile europene ce sunt expuse datoriilor grecesti.

La 2 iulie, ministrii de finante din zona euro au decis sa aprobe o noua transa pentru Grecia, in valoare de 12 miliarde de euro. Intr-o teleconferinta desfasurata sambata trecuta, sefii finantelor din cele 17 tari ce formeaza zona euro au decis ca urmatoarea transa din imprumutul de 110 miliarde de euro, aprobat pentru Grecia in mai 2010, sa fie oferita pana la 15 iulie, daca boardul Fondului Monetar International o va aproba.

Detaliile unui pachet de ajutor secundar vor fi puse la punct "in saptamanile urmatoare", a anuntat atunci presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker.

Saptamana trecuta, Parlamentul de la Atena a adoptat un plan de austeritate draconic, ce prevede economii de 28,4 de miliarde de euro si privatizari masive care ar trebui sa aduca alte 50 de miliarde in vistieria statului pana in 2015. Dupa o zi, parlamentarii au aprobat si legislatia de implementare a masurilor fiscale.