Parlamentul grec a votat miercuri bugetul de austeritate pe 5 ani, in contextul violentelor care au loc pe strazile Atenei, anunta Reuters. Premierul George Papandreou s-a angajat, cu putin timp inaintea votului, sa faca orice "pentru evitarea intrarii in incapacitate de plata a tarii".

Protestatari in AtenaFoto: Reuters

UPDATE 5: Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso si Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, intr-o declaratie comuna: Grecia "a facut un pas important pe drumul spre consolidarea fiscala necesara si reforme structurale care de sporire a cresterii. Dar a facut si un pas vital inapoi - de la scenariul foarte grav al falimentului. Acesta a fost un vot de responsabilitate nationala".

Cei doi au precizat ca, daca al doilea stadiu al votului va trece joi, cum este de asteptat, ar deschide drumul pentru eliberarea urmatoarei transe de 12 miliarde de euro din ajutorul financiar.

UPDATE 4 Reactia din strada la trecerea bugetului de austeritate: un grup de protestatari a intrat intr-o cladire de birouri de langa Parlament si a incercat sa o incendieze.

Circa 30 de protestatari cu scari mobile au intrat in cladirea bancii Eurobank, la etajul 1, si au incercat sa ii dea foc. Au fost indepartati de politisti.

Un alt grup de protestatari cu bate si rangi au atacat sediul Ministerului de Finante din Piata Syntagma (langa parlament), inaintea incheierii votului, si au spart geamurile. Trei protestatari au fost raniti cand politisti au intervenit.

UPDATE 3 Votul final: 155 voturi "pentru", 138 "impotriva", 2 abtineri si 5 parlamentari care au strigat doar "prezent".

UPDATE 2 Bugetul de austeritate a fost adoptat in jurul orei 16.00,reusind sa adune 151 de voturi in favoarea sa.

Fiecare dintre cei 300 de parlamentari au fost chemati pentru a spune "da" sau "nu" in favoarea pachetului de masuri, in ordine alfabetica.

UPDATE De la inceperea scrutinului, un deputat al partidului socialist aflat la putere, Pasok, a votat impotriva proiectului, dar un parlamentar de dreapta (opozitie) a votat in favoarea sa.

"Nu exista un plan B" pentru salvarea Greciei in afara acestui plan, a insistat premierul de la tribuna parlamentului.

Proiectul de buget de austeritate prevede economii de 28,4 de miliarde de euro si privatizari masive care ar trebui sa aduca alte 50 de miliarde in vistieria statului pana in 2015.

Joi va avea loc un nou vot in parlament, pe legislatia de implementare a masurilor fiscale, in detaliu. Acesta ar putea fi mai dificil, intrucat va acoperi privatizarile individuale, taxele si impozitele si reducerile de cheltuieli.

Sesiunea va incepe la ora 10.00 si este asteptat sa se incheie in cursul dupa-amiezei.

Analistii spuneau la inceputul saptamanii ca e greu de spus daca aceste masuri vor primi votul favorabil al legislativului, avand in vedere ca majoritatea parlamentara a guvernului este una destul de fragila, 155 din cele 300 locuri din Parlament, iar mai multe voci disidente au amenintat ca nu vor vota proiectul.

Unul din parlamentarii puterii, Thomas Robopoulos, a declarat in data de 24 iunie ca ar putea vota impotriva guvernului, alaturandu-se unui alt parlamentar, Alexandros Athanasiadis, care se opune planului de a vinde Compania Publica de Electricitate, fostul monopol in domeniul energiei electrice.

Publicatia elena Kathimerini arata chiar ca exista patru parlamentari ai partidului de guvernare care ar putea sa nu voteze masurile de austeritate, ceea ce inseamna ca Guvernul se va baza pe 151 de voturi.