Ministrii de finante din zona euro au decis sambata sa aprobe o noua transa pentru Grecia, in valoare de 12 miliarde de euro, transmite Reuters. Detaliile unui pachet de ajutor secundar vor fi puse la punct "in saptamanile urmatoare", a anuntat presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker.​

Intr-o teleconferinta desfasurata sambata seara, sefii finantelor din cele 17 tari ce formeaza zona euro au decis ca urmatoarea transa din imprumutul de 110 miliarde de euro, aprobat pentru Grecia in mai 2010, sa fie oferita pana la 15 iulie, daca boardul Fondului Monetar International o va aproba.

Se asteapta ca FMI sa se intruneasca la 8 iulie pentru a discuta acest subiect.

Juncker a remarcat "angajamentul puternic" luat de autoritatile grecesti in ceea ce privesc ajustarile fiscale si reformele structurale. El a cerut "tuturor partidelor politice din Grecia sa sprijine obiectivele principale ale programului si masurile politice cheie pentru a asigura implementarea acestora riguroasa si rapida".

"Modalitatile si scala precise" ale implicarii sectorului privat intr-un pachet secundar de ajutor pentru Grecia vor fi determinate "in urmatoarele saptamani", dupa consultari suplimentare.

Decizia de sambata intervine la trei zile dupa ce Parlamentul de la Atena a adoptat un plan de austeritate draconic, ce prevede economii de 28,4 de miliarde de euro si privatizari masive care ar trebui sa aduca alte 50 de miliarde in vistieria statului pana in 2015. Joi, parlamentarii au aprobat legislatia de implementare a masurilor fiscale.