Seful Ministerului rus de interne, Rashid Nurgaliev, a declarat ca angajatii „grasi si burtosi” nu vor trece examenul de reatestare. In acelasi timp, el a precizat ca daca un salariat, in pofida greutatii sale si a „constitutiei robuste”, corespunde pe ansamblu cerintelor impuse pentru lucratorii din militie, acesta are sansa sa treaca procedurile prevazute.

Solicitat de publicatia electronica Vzgliad sa rastalmaceasta vorbele ministrului, seful comisiei Dumei de stat pentru fortele de ordine, Aleksandr Gurov, a estimat ca, „dupa toate probabilitatile, ministrul a glumit. Totusi, vorbele lui trebuie privite drept un avertisment pentru viitor. Problema este ca in toate politiile occidentale nu exista persoane corpolente, cu burti proeminente. Asa ceva se mai intalneste numai in politia americana, dar si acolo tot mai rar. Cred ca ministrul asta a avut in vedere. Oricum nu exista asemenea criterii, nici medicale, nici juridice. Iar daca presupunem ca el va fi introdus in practica, toti cei care se vor adresa instantei, vor castiga procesul, afirmand ca, daca ar fi fost avertizat in urma cu sase luni, ar fi slabit”.

Cu toate acestea, potrivit declaratiilor oficiale, circa o treime din fortele de politie ruse va fi disponibilizata in urma procesului de reforma aflat in desfasurare. Procesul, destinat initial sa fie finalizat in iulie, a fost prelungit pana in luna august.