Presedintele Dmitri Medvedev a criticat din nou guvernul de la Moscova, declarand ca proiectele lansate in urma cu un an au ramas neindeplinite. „Responsabilitatea revine guvernului, care nu a dus la bun sfarsit o serie intreaga de documente si care, prin urmare, nu au ajuns in Duma de stat”, a spus Medvedev. Expertii analizeaza diferite variante ale evolutiei situatiei legate de o posibila demitere a guvernului. In ce masura este presedintele dispus sa destituie guvernul?, se intreaba ziarul Nevazisimaia gazeta, amintind ca acest scenariu electoral a fost folosit in februarie 2004 de Putin cand a castigat al doilea mandat. La acea data a fost demis executivul in frunte cu Mihail Kasianov.

Medvedev si PutinFoto: Agerpres

In acest context, centrul independent de sondare a opiniei publice Levada a prezentat date conform carora, in doua luni, numarul cetatenilor care considera ca puterea se afla in mainile sefului statului a crescut de la 14 la 18%. Iar numarul celor care cred ca ea este concentrata in mainile premierului Vladimir Putin s-a micsorat cu 4%, pana la 24% in luna mai.

Seful fondului „Politici eficiente”, Gleb Pavlovski, afirma ca posibilitatea demiterii guvernului se mentine. In plus, spune el, destituirea cabinetului poate antrena dizolvarea Dumei de stat, pentru ca actuala ei componenta nu va aproba, dupa toate probabilitatile, noul executiv. Dar, precizeaza expertul, „demiterea va genera o criza politica de amploare”, varianta care se va produce insa numai daca premierul va bloca eforturile presedintelui de a dobandi un al doilea mandat. Adica daca va deveni imposibila o intelegere in aceasta problema intre Medvedev si Putin. Acest lucru trebuie insa anuntat public, iar presedintele va fi nevoit sa-si prezinte programul.

Pe de alta parte, aminteste expertul, „Medvedev nu a dat inca garantii de securitate pentru un cerc larg de politicieni care sunt cu Putin. Cu alte cuvinte, nimeni nu se poate considera, in prezent, protejat”.

Elena Shetopal, doctor in filozofie, afirma, la randul sau, ca, indiferent de cine va candida, Medvedev sau Putin, o reorganizare a echipei se impune de la sine. „Va fi neovie de o alta dispunere a pionilor pe tabla politica de sah”.

Boris Makarenko, de la Institutul pentru dezvoltare moderna, este de parere ca „seful statului este obligat oricum sa atribuie responsabilitatea pentru toate esecurile din ultimul timp unor executanti concreti, in caz contrar totul va cade pe umerii lui”.