Orice incercare de a oferi puncte de sprijin regimurilor separatiste din tarile fostei URSS este o contributie nefasta la deteriorarea stabilitatii regionale, a declarat marti presedintele Traian Basescu, la Baku, unde participa la summitul AGRI, alaturi de presedintii Azerbaidjanului si Georgiei, precum si de premierul ungar.

Inviolabilitatea frontierelor si suveranitatea sunt cuvinte care au o rezonanta particulara pentru Romania. Sustinem respectarea principiilor de drept international pentru solutionarea conflictelor inghetate din aceasta regiune, a spus seful statului roman.

Traian Basescu a subliniat ca tarile din regiune au datoria de a sprijini abordarile liderilor de la Baku, Tbilisi si Chisinau.

El a declarat ca intelege preocuparea Azerbaidjanului de a aduce din nou in atentia Adunarii Generale a ONU respectarea dreptului international in domeniul umanitar si a drepturilor omului in teritoriile ocupate si a felicitat Georgia pentru adoptarea in cadrul Adunarii Generale ONU a proiectului de rezolutie privind situatia persoanelor stramutate din cele doua regiuni separatiste. "Am sprijinit acest demers al Georgiei, in linia pozitiei noastre constante privind necesitatea implicarii comunitatii internationale in rezolvarea conflictelor inghetate", a adaugat Basescu.

"In acelasi timp, reafirm necesitatea unei solutii in formatul 5+2 pentru Transnistria, cu pastrarea integritatii teritoriale si a suveranitatii Republicii Moldova", a spus Basescu.

In prezent, Rusia are trupe de mentinere a pacii in Transnistria si a recunoscut independenta Abhaziei si a Osetiei de Sud, unde are de asemenea amplasate trupe de mentinere a pacii.