Franta trebuie sa raspunda joi criticilor aduse cu o zi inainte de catre expertii Comitetului pentru eliminarea discriminarii rasiale ONU (CERD), care a denuntat "o crestere" a actelor rasiste din tara, scrie Le Point.

In conformitate cu procesul obisnuit de trecere in revista a politicilor fata de minoritati in tarile care pun in aplicare Conventia privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasiala din 1965.

Miercuri, delegatia franceza a prezentat raportul sau de aproape 90 de pagini cu privire la masurile luate de Paris, dupa ultima infatisare in fata CERD in 2005. Comisia a anuntat lansarea unui plan national de combatere a rasismului.

Dar anuntul nu a fost suficient pentru a convinge cei 18 experti ai comisiei care s-au aratat ingrijorati de tratamentul fata de "nomazi", precum si fata de romi.

"Ceea ce lipseste in Franta este o vointa politica reala", a remarcat, miercuri, raportorul special al sesiunii, americanul Pierre-Richard Prosper. O situatie foarte ingrijoratoare, spun expertii, in special in Franta care se confrunta cu o crestere "semnificativa a rasismului si a xenofobiei", a remarcat expertul Togo Kokou Ewomsan.

Presedintia si Guvernul francez au decis, in ultimele saptamani, sa inchida o serie de locuri de campare in care isi facusera tabere, mai mult sau mai putin legal, cetateni europeni de etnie roma. Unii dintre ei provin din Romania si Bulgaria - iar in cazul acestora, autoritatile de la Paris au decis expulzarea lor catre tarile de origine.