Guvernul bulgar a aprobat, miercuri, o propunere legislativa potrivit careia 25% din salariul functionarilor publici va depinde direct de performanta in munca, transmite Novinite. Restul de 75% se va baza pe obligatiile de munca si alte responsabilitati, talentele necesare, cunostiinte si educatie.

Cabinetul de la Sofia ia in calcul o crestere cu 10% a asa-numitului "salariu constant" (cel de 75%) pentru toate institutiile statului, impreuna cu o majorare a salariului minim si maxim.

Schimbarile aprobate miercuri vor fi introduse in bugetul de stat din 2011.

Novinite precizeaza ca noua schema de salarizare va exclude Ministerul de Interne si cel al Apararii, unda va fi introdusa in 2012.

Legea prevede ca indemnizatiile si bonusurile vor fi oferite doar dupa obtinerea unor rezultate concrete in munca. Se vor primi bonusuri atat la nivel de institutie, cat si la nivel individual.

Ministrul de Finante, Simeon Djankov, a declarat ca bonusurile vor fi introduse in bugetul planificat, dar ele nu vor fi acordate unui angajat ce strange banii de taxe si amenzi, deoarece acest lucru ofera avantaje unor anumite persoane din administratia de stat, afectand insa afacerile.

Agentia de presa bulgara precizeaza ca sistemul de bonusuri este foarte diferit in prezent in institutiile din Bulgaria. De exemplu, 53% din salariul angajatiilor de la Comisia pentru Protejarea Competitiei vine din bonusuri, in timp ce acest procent este de 55% la Ministerul de Finante si 3% la Agentia pentru Somaj. Angajatii ministerelor de Interne si ai Apararii nu primesc bonusuri.

Asa-numitul salariu constant va fi determinat de o scala cu 5-6 niveluri de plata, bazata pe experienta si performanta la munca. Aceasta scala va oferi noilor angajati sansa de a avansa mai repede in cariera, daca au rezultate bune in munca.

Novinite scrie ca vor fi oferite in continuare bonusuri acelor profesii care sunt deficitare in institutiile statului: avocati, experti financiari si doctori, pentru a garanta ca profesionistii bulgari nu lucreaza doar in sectorul privat.

Salariul mediu lunar intr-o institutie publica din Bulgaria a fost in 2009 de 441 de euro. Cele mai mari salarii (circa 598 de euro) se primesc la ministere si comisii guvernamentale, in timp ce salariile cele mai scazute (circa 354 de euro) se inregistreaza la administratiile municipale. Angajatii Ministerului de Interne si cel al Apararii castiga aproximativ 490 de euro lunar.