Presedintele uruguayan Jose Mujica a declarat ca intreaga sa avere consta intr-un automobil Volkswagen Beetle din 1987, transmite Telegraph. In declaratia sa de avere, Mujica a precizat ca nu are conturi bancare sau alte bunuri, ci doar o masina ce valoreaza 1.570 de euro.

Potrivit declaratiei de avere data publicitatii in aceasta saptamana, Mujica nu are datorii sau economii si nu detine vreo proprietate. El a precizat ca sotia este proprietara unei mici ferme de flori.

Salariul sau prezidential este de aproximativ 9.600 de euro lunar, insa Mujica doneaza intreaga suma coalitiei de stanga aflata la guvernare si unui program prin care se construiesc locuinte sociale.

El a refuzat sa se mute in palatul prezidential, preferand sa stea intr-o casa modesta detinuta de sotia sa in suburbiile capitalei Montevideo.

Telegraph precizeaza ca Mujica, care are 75 de ani, este un fost luptator de gherila de stanga. El a venit la putere in martie, fiind foarte popular printre uruguayeni datorita stilului de viata modest si a unei atitudini simple. El a fost inchis mai mult de 10 ani pentru activitatile sale de gherila, in anii '60 si '70.

Prin contrast, vicepresedintele Danilo Astori a declarat o avere de 208.000 de euro, incluzand o casa si o masina ce are o valoare de 10 ori mai mare decat automobilul Beetle detinut de Mujica.

Potrivit legilor uruguayene, declaratiile de avere ale politicienilor trebuie facute sub juramant.