Premierul Iulia Timosenko l-a acuzat duminica pe rivalul sau la alegerile prezidentiale, pro-rusul Viktor Ianukovici, ca se pregateste sa preia puterea prin forta in Ucraina, relateaza AFP. Ianukovici si actualul premier de la Kiev se vor infrunta in turul al doilea al alegerilor prezidentiale din Ucraina, programat pe 7 februarie.

Timosenko a afirmat ca Ianukovici, care este favorit in alegerile de saptamana viitoare, strange suporteri in jurul capitalei Kiev si se pregateste sa foloseasca "toate mijloacele" pentru a prelua puterea.

"Comisia Electorala se comporta ca si cum totul e in regula, insa in sectiile de votare se fraudeaza. Iar in jurul Kievului, centrele de vacanta sunt pline de luptatori ce sunt gata sa preia puterea folosind toate mijloacele", a declarat premierul intr-un interviu pentru un post de televiziune din Ucraina.

"Ne amintim de toate acestea din 2004. Ianukovici nu s-a schimbat, metodele sale nu s-au schimbat iar politicile sale nu s-au schimbat", a adaugat Timosenko.

"Si la fel ca in 2004, il vom pune la locul sau pe Ianukovici intr-o maniera severa, iar el nu va obtine niciodata puterea in Ucraina, indiferent de circumstante", a declarat Timosenko, unul dintre liderii Revolutiei Portocalii din urma cu aproape sase ani.

Ianukovici, un fost mecanic condamnat la inchisoare de doua ori pentru furt si asalt in timpul URSS, a fost infrant in 2004, dupa ce protestele de strada ale opozitiei au dus la reluarea votului. El a urmarit in ultimii ani sa "se reinventeze" cu ajutorul unor consilieri de imagine occidentali, pentru a arata ucrainenilor ca nu este omul Kremlinului ci un aparator al intereselor tarii sale.

Iulia Timosenko s-a declarat favorabila integrarii in UE a Ucrainei, insa ea este cunoscuta si pentru relatiile apropiate pe care le are cu premierul de la Kremlin, Vladimir Putin.

In primul tur, desfasurat in urma cu doua saptamani, Ianukovici a depasit-o pe Timosenko cu circa 10%.