Prim-ministrul bulgar Boiko Borissov a anuntat joi ca va mentine, "pana la noi ordine", candidatura controversatei Rumiana Jeleva la postul de comisar european pentru situatii de criza si ajutor umanitar. Declaratia de la Sofia vine dupa ce bulgaroaica a facut cu greu fata audierilor din Parlamentul European si intrebarilor eurodeputatilor referitoare la un posibil conflict de interese.

Dupa audierile de marti, mai multi analisti si jurnalisti din Bulgaria i-au recomandat premierului sa retraga aceasta candidatura, transmite AFP. "Asteptam decizia comisiei juridice" din Parlamentul European, a replicat Boiko Borissov. Mai mult, seful executivului de la Sofia a precizat ca "nu s-a inselat" desemnand-o pe Jeleva.

Premierul a gasit si vinovatii scandalului declansat la Bruxelles: opozitia socialista si liberala este de vina pentru subminarea autoritatii doamnei Jeleva. "Ei au crucificat Bulgaria. Acest lucru aduce atingere persoanei mele, guvernului si Statului", a declarat Borissov, in cadrul unei interventii la televiziunea de stat.

Rumiana Jeleva este suspectata de un conflict de interese sau de ascunderea unei informatii privind actionariatul intr-o firma de consultanta. Controversele ce o privesc nu se opresc aici, sotul ei fiind suspectat de relatii cu lumea interlopa bulgara.

In presa bulgara, raspunsurile sale de la audieri au fost considerate "incompetente" si "foarte generale". O parte dintre analistii de la Sofia i-au recomandat chiar guvernului bulgar sa retraga "cat de repede posibil" candidatura doamnei Jeleva si sa propuna un alt candidat, pentru "a nu aprofunda problema" care pune in pericol viitoarea comisie Barroso II. Presa bulgara scrie ca un posibil candidat este ministrul Apararii, Nikolai Mladenov. Parlamentul European nu poate respinge un singur comisar, ci sa nu voteze intreaga echipa. Jose Manuel Barroso poate cere, insa, inlocuirea Rumianei Jeleva.

Vezi aici pe larg cum a decurs audierea Rumianei Jeleva.