Rusia, care tocmai a lansat o ofensivă terestră în regiunea de frontieră Harkov, caută să creeze o „zonă tampon” pentru a împiedica Ucraina să lovească regiunea rusă Belgorod, care este vizată în mod regulat, a declarat vineri o sursă din cadrul comandamentului militar ucrainean, potrivit AFP.

Clădiri din Harkov distruse de bombardamente ruseștiFoto: Ihor TKACHOV / AFP / Profimedia

De asemenea, au fost lansate evacuări în Vovceansk, unde locuiesc aproximativ 3.000 de persoane, și în orașele învecinate din regiunea Harkov, din cauza „bombardamentelor masive”, a declarat Tamaz Gambarashvili, șeful administrației militare locale.

Forțele rusești au încercat vineri să pătrundă cu vehicule blindate în regiunea ucraineană Harkov, în nord-estul țării, și au bombardat puternic zona, a declarat Kievul, cel mai puternic semnal de până acum că Moscova încearcă să deschidă un nou front în războiul declanșat în urmă cu mai bine de doi ani, informează Reuters.

Ucraina a respins atacul cu blindate, dar luptele în zonele de frontieră din regiunea Harkov au continuat, iar Kievul a trimis mai multe forțe în zonă ca întăriri, a precizat Ministerul Apărării într-o declarație.

Deși ofensiva Rusiei se concentrează asupra regiunii Donețk, Kievul a observat recent că Moscova masează trupe în apropiere de regiunea Harkov, o regrupare care ar putea sugera un atac iminent sau ar putea căuta să deturneze și să blocheze forțele defensive epuizate ale Ucrainei.

Forțele Moscovei au avansat un kilometru în Harkov, în apropiere de orașul Vovceansk, potrivit unei surse militare de rang înalt, citată de Reuters.