Nigeria se afla in criza politica, dupa ce presedintele Musa Yar'Adua, in varsta de 58 de ani, nu a mai fost vazut de 45 de zile, scrie publicatia britanica The Guardian. In timp ce opozitia ii acuza pe aliatii presedintelui ca ascund moartea acestuia falsificandu-i semnatura, oficialitatile nigeriene sustin ca seful statului se afla intr-o clinica din Arabia Saudita unde se trateaza de o afectiune cardiaca.

Yar'Adua a plecat din tara in urma cu peste sase saptamani, fara a informa Legislativul si fara a transfera puterea adjunctului sau, Goodluck Jonathan. In acest timp, opozitia acuza aliatii presedintelui ca acopera absenta falsificandu-i semnatura si cer dovezi ca Yar'Adua este inca in viata.

In replica, ambasadorul nigeriei in Arabia Saudita, Abdullah Aminchi, a declarat pentru Reuters ca presedintele se afla internat la o clinica din statul arab si este sanatos. El a adaugat ca nu se stie inca data exacta la care presedintele se va intoarce in tara, urmand ca medicii sa stabileasca daca starea de sanatate ii permite acest lucru.

Un avocat si doi fosti parlamentari au dat in judecata Guvernul, acuzand incalcarea Constitutiei, prin mentinerea la putere "un presedinte disparut".

Nigeria, tara cu cea mai numeroasa populatie din Africa, este in prezent o "nava fara carma", scrie The Guardian. Criza politica se desfasoara si pe fondul unor probleme externe, dupa ce Umar Farouk Abdulmutallab, cetatean nigerian, a fost arestat pentru ca a incercat sa detoneze o incarcatura explozibila la bordul unui avion care zbura deasupra orasului Detroit, Statele Unite, pe 25 decembrie 2009. Nigerianul este suspectata si ca ar avea legaturi cu reteaua terorista Al-Qaida.