Secretarul Trezoreriei, Henry Paulson, si seful Fed, Ben Bernanke, au aparat marti, in fata Congresului, modul in care gestioneaza planul de salvare in valoare de 700 de miliarde de dolari, la doar o saptamana dupa ce Administratia Bush a abandonat strategia initiala.

Paulson a afirmat ca "redirectionarea programului prin infuzia de miliarde de dolari in banci, si, posibil, in alte companii, pentru a-si intari capitalul si a-si sustine imprumuturile catre clienti a reprezentat o abordare mult mai rapida si mai eficienta pentru stabilizarea sistemului financiar decat achizitionarea de active nevandabile".

Cumpararea activelor nevandabile ar fi presupus folosirea unei parti importante din fondurile de salvare, a declarat secretarul Trezoreriei, in fata Comitetului pentru servicii financiare al Camerei Reprezentantilor.

Paulson a precizat ca, pe masura ce conditiile financiare se inrautateau, a devenit clar ca suma alocata cumpararii "datoriilor toxice" nu va ajuta prea mult. Seful Trezoreriei a afirmat ca "este crucial ca Administratia sa fie receptiva la modificarea contextului si sa adapteze planul de salvare la noile conditii".

Secretarul Paulson, a anuntat, miercurea trecuta, ca guvernul a renuntat la planul de rascumparare a activelor nevandabile ale bancilor, estimand ca injectiile directe de capital sunt mult mai eficiente in revitalizarea acestui sector.

"Estimam, la ora actuala" ca rascumpararea activelor nevandabile ale bancilor "nu reprezinta mijlocul cel mai eficient de utilizare a fondurilor" eliberate de Congres pentru sustinerea economiei, a declarat Paulson.

"In urma consultarilor cu Federal Reserve, am ajuns la concluzia ca masura cea mai eficienta si rapida pentru ameliorarea pietei creditului este sa intarim bilantul bancilor, cumparand direct participatiuni in aceste banci", a explicat atunci Paulson.

Secretarul Trezoreriei a anuntat, marti, ca va cauta noi modalitati pentru a usura acordarea de credite auto, credite pentru studenti sau carti de credit, care au devenit dificil de obtinut in ultma perioada.

Paulson se opune imprumuturilor pentru industria auto

Paulson a afirmat in fata congresmenilor ca se opune acordarii de imprumuturi pentru industria auto, grav afectata de criza economica.

Democratii au solicitat Congresului sa aprobe acordarea unui imprumut industriei auto.

General Motors, Chrysler si Tesla Motors Inc au solicitat ajutoare de 25 de miliarde de dolari, insa Paulson a afirmat ca planul de salvare nu a fost destinat companiilor nefinanciare si ca solutia ar trebui cautata in alta parte.