Cu doar trei zile inainte de Election Day, cei doi principali candidati la presedintia Statelor Unite, John McCain si Barack Obama, incearca sa castige increderea alegatorilor din state considerate cruciale in alegerea viitorului lider al Administratiei de la Washington. Si aceasta in conditiile in care sondajele de opinie indica faptul ca democratul Obama are un avantaj important asupra senatorului republican, aflat in situatia sa piarda chiar si propriul sau stat, Arizona.

Potrivit cifrelor date publicitatii in weekend, ultimul dinaintea alegerilor de marti, Obama si-a mentinut avantajul la nivel national pe care il are in fata lui McCain si chiar a reusit sa mai castige cateva puncte in state traditional republicane, amenintand pozitia senatorului de Arizona. Singura pierdere inregistrata de democrat pare sa fie cea in fata alegatorilor independenti, unde avansul sau s-a redus cu doua procente, de la 40% la 38%. McCain continua sa fie sustinut de 36% dintre independenti.

In rest, Obama inregistreaza victorii pe toate planurile si pare sa se indrepte spre o victorie detasata pe 4 noiembrie.

Sondajele indica un avans important pentru democrat in Pennsylvania, New Hampshire si Michigan, iar o ancheta realizata de Politico/InAdv. il plaseaza pe Obama la egalitate cu McCain (48% la 48%) in Carolina de Nord, un fief al GOP (Grand Old Party, Partidul Republican). De asemenea, un alt teritoriu republican, statul Indiana, este impartit intre cei doi candidati principali (47% la 47%), potrivit celor de la Survey SUA.

Alte cateva anchete de opinie realizate in aceasta saptamana confirma avansul pe care Obama l-a luat in fata republicanului in ultimele saptamani. Astfel, Gallup il arata pe democrat cu un avantaj de opt procente in fata lui McCain (51% la 43%), dupa ce republicanul a pierdut patru procente in ultimele trei zile in randul celor care au declarat ca se vor prezenta la urne. In plus, sondajul Gallup indica un castig de doua procente pe care Obama l-a inregistrat in randul tinerilor si a minoritatilor, astfel ca avantajul sau este acum de 52% la 43% in randul acestor categorii de alegatori.

De asemenea, ancheta Rasmussen indica un avans de 4% pentru democrat (51% la 47%), iar Associated Press are aceleasi numar ca si cei de la Gallup (51% la 43% pentru Obama). In sondajul celor de la AP, 14% dintre intervievati au declarat ca sunt inca nedecisi sau ca ar putea sa-si schime optiunea electorala in ziua alegerilor.

Ofensiva democrata in Arizona

Incurajati de sondajele de opinie ce-l indica drept favorit al alegerilor de martea viitoare, Obama si echipa sa au declansat o ofensiva mediatica de amploare in Arizona, in incercarea de a-l infrange pe republican in propriul sau stat. Democratii au alocat zeci de milioane de dolari pentru clipuri video in statul pe care McCain l-a reprezentat in Camera si Senat in ultimii 26 de ani, iar Obama si-a motivat campania de imagine din Arizona declarand transant ca "vrem sa castigam peste tot".

Suntem la patru zile distanta de a schimba Statele Unite ale Americii

Barack Obama

Ultimul democrat care a castigat Grand Canyon State a fost Bill Clinton, in 1996, insa tabara lui Obama spera ca va castiga Arizona datorita afluxului masiv de alegatori noi dar si lipsei de popularitate a presedintelui George W. Bush. In acest moment, McCain are un avantaj de doar patru procente in fata democratului Barack Obama (50% la 46%), conform datelor celor de la Mason-Dixon.

Iar campania publicitara agresiva a democratilor in Arizona pare sa dea rezultate. Republicanii s-au grabit sa-i sugereze lui Obama "sa-si imprastie banii in alte state" si au lansat o contraofensiva ce include asa-numitele "robo calls", telefoane automate date alegatorilor din stat. In plus, McCain a anuntat ca va organiza un miting in Arizona in preziua alegerilor, fiind astfel fortat sa piarda timp pretios intr-un stat pe care ar fi trebuit sa-l castige fara probleme.

Probleme pentru McCain

Iar problemele republicanului nu se opresc aici. Virginia, un stat care nu a mai votat cu democratii din 1964, pare ca se va inclina in acest an in favoarea lui Barack Obama (in acest moment, democratul e in fata lui McCain, 51% la 44%).

Tabara lui McCain se straduieste in aceste zile sa refaca diferenta, iar echipe de voluntari republicani merg din usa in usa si dau mii de telefoane potentialilor alegatori din acest stat, incercand sa-i convinga sa voteze cu senatorul de Arizona. Chiar si McCain s-a deplasat in Virginia pentru a-i ruga pe sustinatorii sai s-l ajute sa nu piarda statul in favoarea lui Obama. "Trebuie sa castigam Virginia pe 4 noiembrie. Cu ajutorul vostru, vom castiga", le-a declarat McCain suporterilor sai la un miting electoral in Newport News, avertizandu-i pe cei prezenti ca Obama le va creste taxele daca va ajunge presedinte.

Pe de alta parte, democratul spera ca ii va rapi lui McCain o serie de state pe care George W. Bush le-a castigat in 2004. Obama si-a concentrat, de altfel, ultimele trei zile de campanie electorala pentru a tine o serie de mitinguri in Nevada, Colorado si Missouri (sambata), Ohio (duminica, unde va fi acompaniat de rocker-ul Bruce Springsteen), Virginia si Florida (luni).

"Suntem la patru zile distanta de a schimba Statele Unite ale Americii", le-a declarat Obama suporterilor sai in Indiana, iar daca sondajele de opinie sunt corecte, spusele sale nu sunt departe de adevar.