Liderii Bisericii Anglicane condamna bancherii si actorii pietei financiare care se afla la originea actualei crize mondiale, solicitand adoptarea unor masuri care sa impiedice actiunile acestor "jefuitori de banci", relateaza AFP.

Arhiepiscopul de York John Sentamu, numarul doi in ierarhia Bisericii Anglicane, a denuntat miercuri seara "jefuitorii de banci" si "hotii de active" care au antrenat caderea bancii britanice HBOS.

"In ochii spectatorilor, printre care ma numar si eu, cei care au castigat 190 de milioane de lire prin vanzarea deliberata a actiunilor HBOS (imediat inainte de anuntul privind preluarea bancii de catre Lloyds, n.r.), si au impins banca, in ciuda capitalului foarte solid, in bratele Lloyds TSB, sunt in mod evident niste jefuitori de banci si hoti de active", a spus el, intr-un discurs extrem de critic sustinut miercuri seara la cina anuala a Onorabilei societati internationale a bancherilor.

"Valoarea bursiera a unei banci nu mai depinde de forta si de performanta sa, ci mai degraba de vointa guvernului de a-i oferi afaceri", a subliniat arhiepiscopul.

"Tara noastra si-a construit soliditatea financiara prin producerea de bunuri, unde banii erau doar un mijloc de schimb. Saptamana aceasta, am vazut intregul sistem in pragul ruinei pentru ca banii nu mai sunt doar un mijloc de schimb pentru bunuri, ci devin chiar obiectul schimbului", a acuzat el.

Seful Bisericii Anglicane, arhiepiscopul de Canterbury Rowan Williams, a sustinut, la randul sau, ca sistemul financiar nu mai poate beneficia pe termen nedefinit de totala lipsa de supraveghere si de reglementare "cu care s-a obisnuit".

Intr-o declaratie publicata saptamana aceasta de The Spectator, Rowan Williams s-a declarat de acord cu ideea ca obtinerea de castiguri reprezinta un obiectiv legitim si ca antreprenoriatul poate contribui la reducerea gradului de saracie. El a aratat insa ca filosoful Karl Marx a avut, partial, dreptate in critica pe care a adus-o capitalismului.

"Marx a remarcat, cu mult timp in urma, ca un capitalism nestapanit poate deveni un fel de mit, care acorda consistenta, putere si mijloace de actiune unor lucruri care nu exista prin ele insele", a declarat el.