Co-fondatorul Microsoft, Bill Gates, ramane cel mai bogat american, cu o avere estimata la 57 de miliarde de dolari, in timp ce in clasamentul celor mai bogati 400 de oameni din Statele Unite a intrat si fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, in varsta de doar 24 de ani, potrivit topului publicat miercuri seara de revista Forbes.

Averea lui Bill Gates a scazut cu circa 2 miliarde de dolari fata de valoarea inregistrata anul trecut.

Warren Buffett se situeaza pe locul doi, cu o avere estimata la 50 de miliarde de dolari, in scadere cu doua miliarde fata de anul trecut, in timp ce podiumul este inchis de fondatorul Oracle Corp, Lawrence Ellison, cu o avere de 27 de miliarde de dolari.

Cel mai tanar miliardar prezent in clasament este Mark Zuckerberg, care are doar 24 de ani. Fondatorul site-ului de socializare Facebook are o avere estimata la 1,5 miliarde de dolari.

Principalele nume care au disparut din Top 400 sunt fostul patron al grupului AIG Maurice Greenbert si fostul presedinte al eBay Margaret Whitman.

Doar 19% dintre persoanele care se regasesc in acest clasament si-au mostenit averile.

"Bogatii nu devin mai bogati"

Averea cumulata a celor 400 de miliardari este de 1.570 de miliarde de dolari, in scadere cu 30 de miliarde fata de anul trecut, precizeaza Forbes.

Cel mai mult pare a fi pierdut magnatul cazinourilor, Sheldon Adelson, a carui avere a scazut cu 13 miliarde de dolari in ultimul an, in timp ce averea lui Kirk Kerkorian a scazut cu 6.8 miliarde de dolari, dupa ce actiunile pe care le detinea la operatorul de cazinouri MGM Mirage au cazut.

"Faptul ca bogatii nu devin mai bogati arata ca economia trece printr-o recesiune", afirma Matthew Miller, editor la Forbes. "Creditul nu se mai extinde, exista foarte putine lichiditati pe piete, iar economia se contracta", a adaugat el.

Forbes a folosit pentru realizarea clasamentului valoarea actiunilor din 29 august si avertizeaza ca recenta criza financiara ar fi putut sa erodeze si mai mult averile celor mai bogati 400 de americani.