​Agențiile de presă și ziarele din Rusia au impus un veritabil „black out” mediatic față de înmormântarea lui Alexei Navalnîi, cel mai cunoscut opozant al președintelui Vladimir Putin în ultimii ani.

Alexei Navalnii a fost cel mai cunoscut opozant al lui Vladimir Putin dupa asasinarea lui Boris Nemtov in 2015Foto: Amer Ghazzal / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cozi uriașe de oameni s-au format vineri la Moscova pe traseul cortegiului funerar al lui Navalnîi, care urmează să fie îngropat cimitirul Borisovskoie din capitala rusă după slujba religioasă de la ora locală 14.00 (13.00, ora României), ce are loc în Biserica Icoanei Maicii Domnului din cartierul moscovit Maryino, unde a locuit disidentul rus.

Însă presa din Rusia a păstrat o tăcere cvasi-totală asupra înmormântării sale, în pofida grupurilor mari de oameni care s-au strâns la Moscova pentru a-l conduce pe ultimul drum.

TASS, cea mai cunoscută agenție de presă a statului rus, își deschide site-ul online cu o știre despre președintele Vladimir Putin, care a declarat din nou vineri, în timpul unei întâlniri „operaționale” a Consiliului de Securitate de la Moscova, că Rusia nu intenționează să desfășoare arme nucleare în spațiu.

Putin dăduse asigurări în acest sens și în urmă cu o zi, în timpul discursului său adresat națiunii.

Alte știri scoase în față de TASS îi informează pe ruși că liderii Găgăuziei, regiunea autonomă pro-rusă din Republica Moldova, sunt în vizită la Moscova, FSB a reținut la Zaporojie un ucrainean suspectat de spionaj, sau că Expoziția și Forumul Internațional „Rusia”, organizate la Moscova, se așteaptă la un număr record de vizitatori anul acesta.

Interfax, o altă agenție oficială a statului rus, informează în schimb că s-a deschis concursul de dosare pentru funcția de președinte al Curții Supreme a Rusiei după ce fostul ei șef a murit săptămâna trecută.

Rubrica „Principalele Știri” de pe Interfax îi mai informează pe ruși că mai multe „ținte aeriene au fost distruse deasupra regiunii Belgorod”, Banca Centrală a Rusiei vede o „supraîncălzire” a pieței imobiliare în ceea ce privește locuințele, și despre lansarea unui program de pregătire profesională pentru funcții de management, „dedicat veteranilor și eroilor operațiunii militare speciale”.

Mesajul transmis de presa rusă moscoviților: „Participarea la înmormântarea lui Navalnîi e interzisă”

Interfax a publicat însă și o știre despre înmormântarea lui Navalnîi, abia la ora 13:04, amintind de avertismentul lui Dmitri Peskov că persoanele care vor participa la „manifestări neautorizate” vor fi arestate.

Pe Izvestia, cel mai vechi cotidian din Rusia, știrea principală este despre programul dedicat veteranilor războiului din Ucraina și care se va numi „Timpul Eroilor”. Tot de la Izvestia rușii mai pot afla că Maria Zaharova „a anunțat apogeul războiului hibrid al Occidentului împotriva Rusiei” sau că „ministerul apărării a raportat că 16 militari ucraineni s-au predat”.

Iar la Kommersant, cel mai mare cotidian financiar din Rusia, cea mai importantă știre este că Kremlinul „nu ar dori” să dezvăluie detalii despre acordul de pace negociat în 2022 cu Ucraina, ziarul citând o declarație făcută vineri de Dmitri Peskov în acest sens.

Alte știri de interes pe Kommersant vizează o captură de cocaină în valoare de 165 de milioane de ruble la Sankt Petersburg sau că Gazprom a lansat o licitație pentru vânzarea activelor din Marea Nordului.

Însă și Kommersant a publicat vineri după-amiaza târziu o știre despre Navalnîi, amintind, la fel ca Interfax, de avertismentul lui Peskov împotriva participării la funeraliile acestuia.

Același mesaj îl putem găsi și pe site-ul canalului financiar RBC, toate fiind publicate în jurul aceleiași ore ca parte a ceea ce pare un efort coordonat de a opri locuitorii Moscovei de a ieși într-un număr și mai mare la funeraliile lui Alexei Navalnîi.