După ce guvernul american a anunțat săptămâna trecută că o flotă de baloane spion chinezești a vizitat nestingherită SUA în ultimii ani, armata a trebuit să admită ceea ce este evident: a avut niște „deficiențe” în ceea ce privește depistarea acestora, relatează Reuters.

Personalul militar monitorizează ecranele radarelor din regiunea Alaska din centrul NORADFoto: AL GRIILO / AP / Profimedia

Astfel, armata americană și-a ajustat radarul pentru a găsi obiecte zburătoare, inclusiv baloane,care sunt mai mici, mai lente și cu o formă diferită față de avioanele și rachetele inamice care au preocupat mult timp Pentagonul.

Rezultatul a fost un val de doborâri fără precedent de obiecte misterioase, inclusiv duminică un obiect octogonal doborât de un F-16 deasupra lacului Huron, ridicând întrebări încă fără răspuns dacă aceste fenomene sunt noi sau dacă au existat dintotdeauna.

Oficialii americani recunosc că acestea sunt greu de găsit, chiar și pentru cea mai sofisticată armată din lume.

„Ceea ce le face foarte greu de detectat și de urmărit este dimensiunea și, eventual, forma lor", a declarat generalul Glen VanHerck, șeful Comandamentului nord-american de apărare aerospațială (NORAD), descriindu-le ca fiind „obiecte foarte, foarte mici care produc o secțiune transversală radar foarte, foarte mică".

Balonul suspect de spionaj chinezesc care a survolat Statele Unite la începutul acestei luni a determinat politicienii să critice armata americană și pe președintele american Joe Biden pentru că nu l-au doborât atunci când a intrat pentru prima dată în spațiul aerian american.

Pentagonul a declarat că au existat patru zboruri anterioare ale baloanelor spion chinezești deasupra Statelor Unite în ultimii ani.

Ajustări radar

Oficiali americani au declarat pentru Reuters că NORAD a ajustat filtrele și algoritmii pe care îi folosește pentru a examina datele radar, făcându-i suficient de sensibili pentru a detecta acest tip de obiecte zburătoare, unele a căror capacitate de a rămâne în aer, mișcându-se în funcție de vânt, îi derutează pe oficialii americani.

Oficialii spun că o schimbare cheie a fost la filtrele NORAD pentru a le permite să detecteze obiectele care se mișcă încet și la diferite altitudini, fără a preciza care dintre ele.

„Am analizat mai atent spațiul nostru aerian la aceste altitudini, inclusiv prin îmbunătățirea radarului nostru", a declarat Melissa Dalton, secretar adjunct al apărării.

În urma identificării, întrebarea este cum să se determine care dintre cele care apar pe radare sunt doar zgomot și care sunt posibile amenințări care merită să cheme piloții armatei americane să le urmărească.

Până în prezent, rezultatul a fost o serie de confirmări vizuale și doborâri, trei în ultimele trei zile, și închideri ale spațiului aerian american și canadian pentru a evita coliziunile cu avioanele militare și civile.

„Cu siguranță ne uităm mai atent acum", a declarat un oficial militar american, vorbind sub rezerva anonimatului.

Trei obiecte zburătoare în trei zile

Vineri, un avion de vânătoare american F-22 a doborât un obiect neidentificat de mărimea unei mașini mici în apropiere de Deadhorse, Alaska.

Iar sâmbătă, un alt F-22 a doborât un obiect descris de Canada ca fiind similar ca formă, dar semnificativ mai mic decât balonul spion chinezesc lovit de o rachetă americană pe 4 februarie în largul coastelor Carolinei de Sud.

Cel mai recent obiect doborât duminică a plutit probabil din Montana spre Lacul Huron, unde un F-16 l-a doborât cu o rachetă Sidewinder, aceeași armă folosită împotriva balonului chinezesc și a obiectelor neidentificate. Fiecare rachetă Sidewinder costă sute de mii de dolari.

VanHerck a declarat că armata a luat în considerare posibilitatea de a trage cu arme de foc asupra obiectelor, dar acest lucru a fost considerat prea dificil având în vedere țintele mici.

De asemenea, folosirea armelor ar fi fost mai periculoasă pentru pilot, deoarece resturile pot lovi mai ușor un avion care trage de aproape decât unul care lansează o rachetă de la distanță.

Avalanșă fără precedent de obiecte zburătoare neidentificate

Armata americană a declarat că obiectul doborât duminică pare să fi călătorit în apropierea unor locații militare americane și că reprezintă un risc de supraveghere, precum și o amenințare pentru aviația civilă.

„Echipa noastră va lucra acum pentru a recupera obiectul în încercarea de a afla mai multe", a declarat Pentagonul.

Marc Polymeropoulos, un fost ofițer al C.I.A., a declarat pe Twitter că nu se poate gândi la niciun precedent pentru această avalanșă de incidente.

„Nicăieri pe cartea „Risc pentru interesele SUA" nu se află ceea ce s-a întâmplat în ultima săptămână", a scris Polymeropoulos, cerând transparență din partea comunității de informații americane.

„Trebuie să înțelegem natura amenințării”

Senatorul american Michael Bennet, membru al Comisiei speciale a Senatului SUA pentru serviciile de informații, a declarat că publicul american merită răspunsuri mai bune despre obiecte decât cele pe care le are acum.

„Trebuie să înțelegem natura amenințării la adresa securității noastre naționale", a declarat Bennet.

Dacă acesta este începutul unui șir regulat de doborâre a obiectelor neidentificate care zboară pe cerul american este încă neclar.

VanHerck a declarat că armata americană va doborî orice obiect necunoscut care reprezintă o amenințare pentru America de Nord.

„Dacă este o amenințare. Îl voi doborî", a spus el.

Şeful Comandamentului de Apărare Aerospaţială al SUA (NORAD), generalul Glen VanHerck, a afirmat duminică, referitor la recenta serie de obiecte neidentificate doborâte de avioane de război americane, că nu poate exclude în acest moment să fi fost vorba de extratereştri sau vreo altă explicaţie, potrivit Reuters.

---

VEZI ȘI: