Gino, un papagal amazonian cu cap galben, a fost mutat de poliție dintr-un bar din Castel Cerreto, un cătun din Treviglio, Italia, într-o grădină după o plângere anonimă privind starea sa de sănătate, relatează Corriere dela Sera și L'Eco di Bergamo.

Papagal amazonian cu cap galbenFoto: Mc-Photo/Rold Müller / Alamy / Alamy / Profimedia

Gino era mascota barului New Pilly și locuia într-o colivie de la intrarea localului din 2018.

În urma unei sesizări anonime privind starea sa de sănătate, pasărea a fost evacuată din bar de poliția locală și dusă într-o grădină vineri, 3 mai.

Persoana care a făcut reclamația a susținut că Gino este „prea steresat” din cauza zgomotului și afectat de fumatul pasiv.

„Ni s-a spus că Gino nu poate sta într-un loc public, deoarece cușca, poziționată pe verandă, l-ar expune la intemperii și, mai ales, la fumul pasiv. Suntem nedumeriți pentru că animalul este bine îngrijit. Atunci când este frig sau plouă, cușca este protejată cu folii de plastic. Veranda se umple doar atunci când oamenii iau masa acolo și atunci se interzice fumatul, iar aceasta nu este închisă”, a explicat un barman.

Poliția locală a a confimat cî papagalul a fost găsit în stare bună de sănătate și că i s-a oferit suficientă hrană. De asemenea, au fost lăudate condițiile de igienă ale cuștii în care trăiește Gino, care a fost considerată, de asemenea, de dimensiuni adecvate.

Cu toate acestea, problema expunerii animalului într-un loc public rămâne nerezolvată. „Desfășurăm investigații aprofundate”, a spus comandantul Giovanni Vinciguerra, „în ceea ce privește legislația și reglementările municipalității privind bunăstarea animalelor”.

Incidentul a stârnit o mare vâlvă în satul Castel Cerreto, unde Gino este foarte cunoscut și iubit, mai ales de copii.

Patronul și locuitorii cătunului sunt acum îngrijorați de starea de sănătate a păsării, despre care cred că ar putea intra în depresie.

„Ne temem că, odată scos din habitatul său, Gino s-ar putea îmbolnăvi”, a explicat Pierluigi Pilenga, patronul barului. „Acum, tot ce rămâne de făcut este să vedem cum se comportă și să sperăm că nu suferă. Deocamdată", a adaugat el.

„Pentru a îl primi înapoi aici, am avea nevoie de un raport care să certifice starea de sănătate bună a lui Gino”, a mai spus Pilenga.