SUA au recuperat primele resturi ale presupusului balon de recunoaştere chinez doborât sâmbătă, a declarat luni un purtător de cuvânt al Casei Albe, adăugând că nu se pune problema restiturii lor Chinei, relatează AFP și Agerpres. Balonul era mai înalt decât Statuia Libertății din New York și transporta echipamente de supraveghere de mărimea a două-trei autobuze școlare, susțin oficialii americani.

Marina americană a recuperat rămășițele balonului de supraveghere chinezescFoto: U.S. Navy / Zuma Press / Profimedia Images

Echipele desfăşurate în largul coastelor Carolinei de Sud, în sud-estul ţării, „au recuperat nişte resturi de la suprafaţa mării”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al SUA.

Departamentul Apărării a dezvăluit luni dimensiunea balonului presupus spion chinezesc pe care SUA l-a doborât deasupra Oceanului Atlantic în acest weekend - și se pare că este mai mare decât Statuia Libertății, potrivit CBS News.

Balonul avea o înălțime de 61 de metri, au declarat oficialii, o înălțime mai mare decât cea a monumentului din New York, care măsoară puțin peste 46 de metri din vârful bazei sale până la torța sa.

Balonul transporta echipamente de supraveghere de mărimea a două-trei autobuze școlare, spun oficialii americani.

Un oficial de rang înalt din administrația Biden a confirmat marți pentru CBS News că comunitatea de informații americană crede că balonul făcea parte dintr-un program de supraveghere aeriană condus de Armata Populară de Eliberare din Hainan.

SUA nu vor să restituie resturile Chinei

„Condiţiile meteo” nu au permis până acum să se efectueze operaţiuni de recuperare subacvatice, a precizat el, adăugând că Statele Unite nu „intenţionează să restituie” Chinei resturile colectate.

În timp ce preşedintele american Joe Biden este criticat de opoziţia republicană pentru că, potrivit acesteia, a durat prea mult să doboare dispozitivul, purtătorul de cuvânt a dat asigurări că această întârziere le-a oferit americanilor „o oportunitate extraordinară de a înţelege mai bine şi de a studia” balonul, aşteptând ca resturile să ofere informaţii suplimentare.

El a dat asigurări că Statele Unite „au luat măsuri pentru a limita capacităţile de colectare (de date) pe care acest balon le-ar fi avut deasupra siturilor noastre militare sensibile”.

În cele din urmă, John Kirby a spus că administraţia Biden „a contactat înalţi oficiali din administraţia anterioară şi le-a oferit informaţii” despre survolările baloanelor din China care au avut loc şi în timp ce Donald Trump era preşedinte.

Potrivit Pentagonului, baloane chineze au survolat în trei rânduri, pentru scurte perioade, teritoriul american în timpul preşedinţiei lui Donald Trump şi o dată, tot pentru scurt timp, la începutul mandatului preşedintelui Joe Biden.

Scandalul iscat de balon, despre care Beijingul a insistat că este un dirijabil civil care a intrat accidental în spaţiul aerian american, a tensionat şi mai mult relaţiile şi aşa dificile dintre cele două puteri şi a determinat Washingtonul să anuleze o vizită prevăzută la Beijing a secretarului de stat Antony Blinken.