Israelul le-a cerut luni palestinienilor să evacueze anumite zone din Rafah, în ceea ce pare a fi o pregătire pentru asaltul anunțat de mult timp asupra refugiilor Hamas din orașul din sudul Gaza, unde s-au adăpostit peste un milion de persoane, informează Reuters.

Civiilii palestinieni sunt îndemnați de armata israeliană să evacueze orașul RafahFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Instruiți prin mesaje text în arabă, apeluri telefonice și pliante să se deplaseze în ceea ce armata israeliană a numit o „zonă umanitară extinsă” la 20 km distanță, unele familii palestiniene au ieșit pe o ploaie rece de primăvară.

La scurt timp după prânz, în Gaza, mai multe explozii au fost auzite în estul orașului Rafah, potrivit rezidenților și presei Hamas, iar un atac aerian a vizat unele case, unde au apărut coloane fum și praf.

Un oficial de rang înalt al Hamas, grupul palestinian militant care guvernează Gaza, a declarat că ordinul de evacuare a fost o „escaladare periculoasă” care va avea consecințe.

„Administrația americană, alături de ocupație, poartă responsabilitatea pentru acest terorism”, a declarat oficialul, Sami Abu Zuhri, pentru Reuters, referindu-se la alianța Israelului cu Washingtonul.

Armata israeliană a declarat că a început să încurajeze locuitorii din Rafah să evacueze în cadrul unei operațiuni cu „anvergură limitată”. Nu a oferit motive specifice și nici nu a spus dacă ar putea urma o operaţiune la sol în oraşul din sudul Fâşiei Gaza.

„Am fost îngrijorat că această zi ar putea veni”

Unii palestinieni și-au îngrămădit copiii și bunurile în căruțe trase de măgari pentru a începe relocarea, în timp ce alții au plecat cu o camionetă sau pe jos pe străzile transformate în noroi și bălți de ploi.

„A plouat foarte mult și nu știm unde să mergem. Am fost îngrijorat că această zi ar putea veni, acum trebuie să văd unde îmi pot duce familia", a declarat un refugiat, Abu Raed, pentru Reuters prin intermediul unei aplicații de chat.

Martorii au declarat că zonele din Rafah și din jurul acestuia, în care Israelul vrea să mute oamenii, sunt deja aglomerate și aproape că nu mai există loc pentru a adăuga alte corturi.

„Cel mai mare genocid, cea mai mare catastrofă va avea loc în Rafah”

„Cel mai mare genocid, cea mai mare catastrofă va avea loc în Rafah. Fac apel la întreaga lume arabă să intervină pentru o încetare a focului - să intervină și să ne salveze din situația în care ne aflăm", a declarat Aminah Adwan, un palestinian strămutat.

După șapte luni de război împotriva Hamas, Israelul a amenințat că va lansa incursiuni în Rafah, despre care spune că adăpostește mii de luptători Hamas și, eventual, zeci de ostatici. Victoria este imposibilă fără a cuceri Rafah, afirmă Israelul.

Perspectiva unei operațiuni cu un număr mare de victime îngrijorează puterile occidentale și Egiptul, care încearcă să medieze o nouă rundă de negocieri pentru armistițiu între Israel și Hamas, în cadrul căreia gruparea islamistă palestiniană ar putea elibera unii ostatici.

Discuțiile pentru încetarea focului au intrat într-un impas

Negociatorii egipteni intensifică discuțiile pentru a limita actuala escaladare dintre Israel și Hamas, a declarat luni o sursă anonimă „de la nivel înalt”, citată de televiziunea egipteană de știri Al Qahera, afiliată statului.

Sursa a declarat că discuțiile pentru încetarea focului au intrat într-un impas după ce Hamas a atacat duminică punctul de trecere Kerem Shalom în Gaza, ucigând patru soldați israelieni.

Planul Rafah a deschis o fractură neobișnuită între Israel și Washington. În fața omologului său american, ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a făcut legătura între operațiunea de luni și impasul în care se află diplomația indirectă, pe care l-a pus pe seama Hamas.

„În timpul discuției lor, Gallant a discutat despre eforturile întreprinse pentru a obține eliberarea ostaticilor și a indicat că, în acest stadiu, Hamas refuză cadrele aflate la îndemână”, a precizat Ministerul israelian al Apărării într-un comunicat.

„Gallant a subliniat că este necesară o acțiune militară, inclusiv în zona Rafah, în lipsa unei alternative”.

Un radiodifuzor israelian, Army Radio, a relatat că evacuările s-au concentrat asupra câtorva cartiere periferice din Rafah, de unde oamenii vor fi direcționați către orașele de corturi din Khan Younis și Al Muwassi, situate în apropiere.

UNRWA: O ofensivă israeliană în Rafah ar fi devastatoare

Agenția ONU pentru refugiații palestinieni UNRWA a declarat că o ofensivă israeliană în Rafah ar fi devastatoare pentru cele 1,4 milioane de persoane care se adăpostesc acolo, adăugând că va angajații săi vor rămîne în oraș cât mai mult timp posibil pentru a oferi ajutor.

Într-un atac aerian asupra Rafah în timpul nopții, avioanele israeliene au lovit 10 case, omorând 20 de persoane și rănind mai multe, au declarat oficiali medicali.

„Războiul nostru just din Gaza continuă cu exact aceleași obiective: eliberarea tuturor ostaticilor și înfrângerea Hamas”, a declarat luni ministrul israelian de externe, Israel Katz, la X.

Războiul a început după ce Hamas a surprins Israelul cu un raid transfrontalier la 7 octombrie, în care au fost ucise 1.200 de persoane și au fost luați 252 de ostatici, potrivit bilanțurilor israeliene.

Peste 34.600 de palestinieni au fost uciși, dintre care 29 în ultimele 24 de ore, și peste 77.000 au fost răniți în asaltul Israelului, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza.

„Foamete în toată regula”

Duminică, un înalt oficial ONU a acuzat Israelul că continuă să refuze accesul umanitar al Națiunilor Unite în Gaza, unde șeful ONU pentru alimentație a avertizat că o „foamete în toată regula” s-a instalat în nordul enclavei de 2,3 milioane de locuitori.

Deși nu a fost o declarație oficială, directorul executiv al Programului Alimentar Mondial, Cindy McCain, a spus, într-un interviu difuzat duminică de NBC News, că, pe baza „ororii” de pe teren: „Există foamete, foamete în toată regula, în nord, și se îndreaptă spre sud”.