Premierul canadian Justin Trudeau a anunţat sâmbătă că un „obiect neidentificat” a fost doborât în timp ce survola nord-vestul ţării, la o zi după ce Statele Unite au doborât un obiect care zbura deasupra statului american Alaska, transmit agențiile AFP și Agerpres.

Justin TrudeauFoto: Canadian Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Am ordonat punerea la pământ a unui obiect neidentificat care a încălcat spaţiul aerian canadian”, a scris premierul Justin Trudeau pe Twitter.

„Avioane din Canada şi Statele Unite au fost trimise la faţa locului”, iar tirul provenind de la un avion de vânătoare american F-22 „a lovit obiectul”, a adăugat el.

Ministrul Apărării din Canada a afirmat la rândul său pe Twitter că a discutat cu omologul său american, şeful Pentagonului, Lloyd Austin, reafirmând o „apărare comună” a suveranităţii lor.

Acesta este al doilea obiect zburător doborât de Statele Unite în aproximativ 24 de ore. Un obiect similar „de mărimea unei maşini mici” a fost distrus vineri deoarece reprezenta „o ameninţare la adresa siguranţei traficului aerian”, potrivit lui John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe.

Incidentul are loc la o săptămână după ce Washingtonul a doborât un balon de spionaj chinez în largul coastei sale atlantice, care survolase obiective militare sensibile, dar care a fost descris de Beijing drept o aeronavă „civilă folosită în scopuri de cercetare, în principal meteorologice”.

Citește și: