​În seara zilei de 15 noiembrie, Associated Press a emis o alertă în care susținea că un „oficial de rang înalt din cadrul serviciilor secrete americane” a declarat că explozia din Polonia a fost provocată de căderea unor rachete rusești. Prestigioasa agenție de știri l-a concediat ulterior pe reporterul care a transmis informația eronată, însă acesta nu ar fi exclusiv vinovat, așa cum a sugerat AP, pentru știrea care putea să ducă tensiunile dintre NATO și Rrusia la cel mai înalt nivel din ultimii 50 de ani, notează Semafor.

HotNews.roFoto: Hotnews

Semafor a făcut rost de discuția de pe platforma internă folosită de jurnaliști care arată că o eroare de comunicare de doar 10 minute a dus la știrea falsă.

În urmă cu zece zile, AP a trimis o alertă în care se spunea că "un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de informații americane afirmă că rachete rusești au trecut în Polonia, membră NATO, omorând două persoane" și menționa că liderii din Polonia "au organizat o reuniune de urgență din cauza unei "situații de criză"".

AP a retras articolul a doua zi, după ce oficialii din domeniul securității naționale au negat informațiile, precizând că „informațiile ulterioare au arătat că rachetele au fost fabricate în Rusia și cel mai probabil au fost lansate de Ucraina pentru a se apăra împotriva unui atac rus”.

La aproape o săptămână de la difuzarea știrii false, care a fost preluată de mass-media din întreaga lumea de la prestigioasa agenție de știri, AP l-a concediat pe reporterul James LaPorta, cel de la care a plecat inițial informația, dând vina exclusiv pe el pentru fake news.

  • „Standardele editoriale și practicile riguroase ale Associated Press sunt esențiale pentru misiunea AP ca organizație independentă de știri.
  • Pentru a ne asigura că informațiile noastre sunt exacte, corecte și bazate pe fapte, respectăm și aplicăm aceste standarde, inclusiv în ceea ce privește utilizarea surselor anonime. (...) Nu luăm aceste decizii cu ușurință și nici nu se bazează pe incidente izolate”, a declarat purtătorul de cuvânt al AP, Lauren Easton.

Firul știrii despre „rachetele rusești” din Polonia

Mesajele de pe canalul intern al jurnaliștilor arată că James LaPorta a scris că „rachete rusești au trecut prin Moldova și Polonia”, citând o sursă oficială verificată de Ron Nixon, vicepreședinte AP responsabil de știri și investigații.

Deși Nixon aprobase în trecut utilizarea acelei surse anonime, jurnalistul nu era la curent cu informația, iar LaPorta nu a afirmat cu exactitate că Nixon a aprobat sursa, dar editorii au interpretat că a făcut-o.

Editorul Lisa Leff a întrebat imediat dacă agenția de presă ar putea trimite o alertă sau dacă ar avea nevoie și de o altă confirmare.

Totul a durat 10 minute

LaPorta a răspuns că nu este reponsabilitatea sa să decidă acest lucru. Întrebat de Leff dacă poate da pe larg știrea LaPorta a precizat că este la doctor și că nu se poate ocupa de subiect, precizând că doar atât știe despre subiect.

La mai puțin de 10 minute de când LaPorta a semnalat informația, redactorul adjunct Zeina Karam a decis să publice știrea, crezând că vicepreședintele AP a verificat sursa citată.

Însă știrea care a fost preluată de multe instituții mass-media s-a dovedit a fi falsă.

„Am primit ordin să nu comentez”

Jurnalistul James LaPorta a refuzat să comenteze decizia de concediere, precizând pentru Semafor că "mi-ar plăcea să comentez, dar am primit ordin de la AP să nu comentez".

James LaPorta este fost pușcaș marin care a servit în Afganistan, el s-a alăturat AP în aprilie 2020, după câțiva ani ca reporter independent.

În 15 noiembrie, în timpul unor atacuri masive lansate de ruși în Ucraina, două persoane au murit într-o explozie produsă după ce o rachetă a căzut în satul polonez Przewodow, la câțiva kilometri de granița cu Ucraina.

Autoritățile poloneze au anunțat că echipa de anchetă formată din specialiști din Polonia și SUA ar fi găsit dovezi că a fost vorba despre o rachetă ucraineană de apărare aeriană folosită pentru a doborî o rachetă rusească, care a ratat însă ținta.

Semafor este o platformă globală de știri fondată de fostul director executiv al Bloomberg Media, Justin Smith, și de editorialistul media de la New York Times, Ben Smith, care s-a lansat luna trecută.