Președintele sârb Aleksandar Vucic a acuzat duminică noaptea Ucraina și o țară membră a Uniunii Europene pe care nu a identificat-o că se află în spatele unei serii de amenințări false cu bombă la adresa unor avioane de pasageri ale Air Serbia, anunță Reuters și Straits Times.

Presedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, alaturi de Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

Peste 10 zboruri ale Air Serbia au fost nevoite să se întoarcă la Belgrad și Moscova din cauza amenințărilor false privind existența unor bombe la bordul lor de la declanșarea războiului din Ucraina pe 24 februarie.

Aeroportul din Belgrad a fost de asemenea evacuat de cel puțin 3 ori de la declanșarea „operațiunii militare speciale” de către președintele rus Vladimir Putin.

„Serviciile (de informații) ale două țări fac asta. Una este o țară membră a UE și Ucraina este cealaltă”, a declarat duminică Aleksandar Vucic fără a oferi dovezi în acest sens.

Serbia spune că poziția sa față de Rusia este una „de principiu”

Serbia, care este dependentă aproape complet de importurile de petrol și gaze naturale rusești, a anunțat că nu va impune sancțiuni împotriva Rusiei și că va menține zboruri regulate către Moscova.

Uniunea Europeană și-a închis spațiul aerian pentru toate aeronavele din Rusia încă de pe 27 februarie, la 3 zile după declanșarea invaziei.

Vucic a reiterat poziția Belgradului duminică, afirmând că poziția este una „de principiu”.

„Continuăm aceste zboruri la modul propriu din principiu, fiindcă vrem să arătăm că suntem o țară liberă și luăm propriile decizii. Nu decideți pentru noi când să anulăm zboruri”, a declarat el la sfârșitul săptămânii trecute.

Războiul din Ucraina, o problemă spinoasă pentru Belgrad

Aleksandar Vucic a făcut mai multe declarații controversate după izbucnirea războiului din Ucraina, denunțând pe 15 martie „haterii” din UE care critică Belgradul din cauza poziționării sale față de conflictul declanșat de președintele Vladimir Putin la granița estică a blocului comunitar.

Refuzul Serbiei de a interzice canalele de propagandă rusă Sputnik și Russia Today a declanșat de asemenea un război al declarațiilor între Belgrad și Zagreb, Croația condamnând în termeni duri decizia.

Serbia este o țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, primind acest statut în 2012.

Însă poziționările Serbiei pe probleme de politică externă au provocat recent nemulțumire la Bruxelles, existând îngrijorări și față de apropierea dintre Belgrad și Beijing.

Urmărește ultimele evoluții din a 54-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.